PROVISIEVERBOD LEIDT TOT INKOMSTENDALING

In SEH-onderzoek geeft 55 procent van de Erkend adviseurs aan sinds het provisieverbod een daling te zien in de vergoeding voor een hypotheekadviestraject.

30 mei 2016

Bij 32 procent is de teruggang meer dan tien procent. Slechts een klein deel van de adviseurs (tien procent) geeft aan dat hun inkomsten juist zijn toegenomen.

Gemiddeld ontvangt een Erkend adviseur momenteel 2.145 euro voor een hypotheekadvies. Een bedrag dat vrijwel overeenkomt met de gemiddelde adviesprijs die toezichthouder AFM eerder vaststelde in de Marktmonitor 2014, namelijk 2.167 euro.

Bijna de helft (43 procent) van de Erkend adviseurs verwacht de komende jaren een stabilisering van het hypotheekadviestarief. Echter, vier op de tien voorziet een daling tussen 1 en 25 procent. En negen procent denkt dat die daling nog forser dan 25 procent zal uitvallen. Een even grote groep denkt daarentegen dat de vergoeding voor hypotheekadvies de komende jaren licht zal toenemen.

Uitstekende maatregel

Ondanks het inkomenseffect noemt ruim 30 procent van de Erkend adviseurs het provisieverbod ‘een uitstekende maatregel’. Voor 40 procent kent het verbod op de beloningsvorm provisie meer voordelen dan nadelen. Andersom zegt 23 procent juist meer nadelen dan voordelen te ondervinden. Een kleine minderheid (vier procent) van de Erkend adviseurs zou de ‘slechte maatregel’ het liefst willen terugdraaien. In 2017 staat een politieke evaluatie van het provisieverbod op de agenda.

Een kwart van de Erkend adviseurs is het eens met de stelling dat bemiddeling in 2025 geen onderdeel meer uitmaakt van de (betaalde) dienstverlening van hun kantoor. Daarentegen is de helft het met die stelling (deels of helemaal) niet eens. Het resterende kwart staat er neutraal tegenover. Op dit moment is het bij driekwart van de adviseurs al mogelijk om alleen advies af te nemen. Het andere kwart vindt echter dat advies en bemiddeling onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. En bij ongeveer een derde van de Erkend adviseurs kan een klant terecht voor alleen de bemiddeling van de hypotheek, dus zonder voorafgaand advies door die adviseur (execution only).

SEH liet het onderzoek doen in de opmaat naar het SEH congres ‘Het nieuwe normaal’ op woensdag 15 juni in het NBC in Nieuwegein.

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

102% leencapaciteit geeft al meer druk op de betaalbaarheid van advies en bemiddeling. Straks 100% en wie weet iets later nog 90%.
Aftrekbaarheid hypotheekrente staat ter discussie, zal wellicht niet lang meer duren. Waarom zou dan hypotheekadvies nog wel aftrekbaar zijn? Zet nog iets meer druk op de betaalbaarheid van advies en mogelijk het gebruik ervan?
Trouwens.... het is nog maar de vraag of splinternieuwe hypotheken (annuïteit/lineair) zoveel advies behoeven. Een uurtarief dat, met alle respect overigens, misschien lager zal zijn dan dat van een loodgieter (ook niet aftrekbaar)? Een uitstekende maatregel? Ik ben zeker niet tegen, maar ik zie geen reden om een vlag uit te hangen.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.