"Herziening Wbft mooie aanleiding voor herinvoering overheidsbijdrage toezichtskosten" Colinda Rosenbrand (OvFD) op twitter

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

VERBOND OPENT LOKET BELEGGINGSVERZEKERINGEN

Het Verbond opent een digitaal adviesloket beleggingsverzekeringen waar mensen kosteloos advies kunnen krijgen over de eventuele aanpassing van hun beleggingsverzekering. Het advies wordt verstrekt door Triple A Risk Finance in Amsterdam, dat hiervoor een raamcontract heeft gesloten met het Verbond. Doel van het loket is een ‘hersteladvies’ toegankelijk te maken voor klanten die tot nu toe geen gesprek met hun verzekeraar of adviseur zijn aangegaan.

4 juli 2016

De AFM verwelkomt het initiatief van de sector. Volgens bestuurslid Femke de Vries is het belangrijk dat ook klanten met een beleggingsverzekering die tot nu toe niet voor een hersteladvies bereikt konden worden, inzicht krijgen in hun polis en de mogelijke alternatieven en verbetermogelijkheden. “Dit laagdrempelig adviesloket is er met name voor consumenten die niet in gesprek wilden over hun polis. Bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende vertrouwen in de oorspronkelijk adviseur of verzekeraar hebben. Het is goed dat ook zij nu kosteloos toegang krijgen tot hersteladvies”, aldus De Vries.

Verbond betaalt advieskosten

Wie het digitale adviesloket bezoekt kan daar een afspraak met een adviseur inplannen, documenten uploaden en zogeheten hersteladvies krijgen. Dit advies heeft betrekking op een individuele polis, geeft inzicht in de belangrijkste eigenschappen van de polis (zoals de kosteninhoudingen en te verwachten eindopbrengst) en brengt in kaart welke alternatieven er bij de betrokken verzekeraar zijn. Gewaarborgd is dat de betreffende verzekeraar of tussenpersoon geen invloed heeft op het advies. De advieskosten worden door het Verbond betaald en vervolgens doorberekend aan de eigen leden. Het adviesloket heeft een tijdelijk karakter en is toegankelijk voor alle consumenten met een beleggingsverzekering. De opzet van het loket is getoetst door de toezichthouder AFM en akkoord bevonden.

Rol Adfiz en Advieskeuze

Voor een verderstrekkend advies, dat ook betrekking heeft op de algehele financiële planning, mogelijke juridische procedures of het aanbod van andere marktpartijen, verwijst het adviesloket naar Adfiz en Advieskeuze.nl, de adviesvergelijker van de Consumentenbond. Meer achtergrondinformatie en bijvoorbeeld een ‘stappenplan’ voor activering is te vinden op een webspecial van het Nibud, die het Verbond mede mogelijk heeft gemaakt.

AFM-bestuurslid De Vries roept consumenten die nog geen hersteladvies hebben ingewonnen op om dit alsnog te doen. “Ik hoop van harte dat klanten zich verdiepen in hun polis en hun financiële situatie en in actie komen wanneer dat nodig is, via dit adviesloket of via hun eigen adviseur”, aldus De Vries.

Anton Rietveld / Verzekeringsklachten.nl

Het is -begrijpelijk- beleid van het Verbond dat het alles zoveel mogelijk in eigen 'beheer' wil houden. Zogenaamd is alles uiteraard 'onafhankelijk' en zoals gewoonlijk volgt de AFM het Verbond als aan een leiband, niet gehinderd door enige gave van onderscheid. Net zoals verzekeraars reclame-kletspraat verkopen aapt de AFM het Verbond simpelweg na, door te suggereren dat het allemaal fantastisch is wat het Verbond doet. Voor waarborgen die het Verbond geeft, dient men uit te kijken: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!