"Mafklappers. is vaak net zoveel werk als een nieuwe hypotheek" Albert van der Poll over kritiek Consumentenbond op kosten hypotheekwijziging

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

'WOEKERPOLIS' CONTROLEERT HERSTELADVIES VERBOND

De Vereniging Woekerpolis van Ab Flipse is het eens met de kritiek van Stichting Odin op het Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars. Het gaat steeksproefgewijs adviezen laten controleren door onafhankelijk adviseurs.

5 juli 2016

Volgens Flipse hebben ook veel onafhankelijke adviseurs, die al jaren gratis hersteladvies geven, kritiek op het loket. Flipse: "Grootste kritiekpunt is wat de vereniging betreft het feit dat het loket een initiatief is van het Verbond van Verzekeraars, terwijl die verzekeraars in het verleden nu juist de woekerpolissen op de markt hebben gebracht. De consument is volgens de vereniging hierdoor het vertrouwen in de verzekeraars verloren. Het is als de slager die zijn eigen vlees keurt, als de fabrikant van WC-eend die WC-eend adviseert."

Desondanks zal de Vereniging Woekerpolis het adviesloket bij haar leden onder de aandacht brengen, zoals dit indertijd ook met het woekermeldpunt is gedaan. De leden zal worden gevraagd van het loket gebruik te maken en reacties en bevindingen te melden bij de vereniging. Ook zal de Vereniging Woekerpolis steekproefsgewijs adviezen van het loket laten controleren door onafhankelijk adviseurs. Na de zomer zullen de resultaten hiervan bekend worden gemaakt.

"Ander manco is dat door het adviesloket alleen aandacht wordt besteed aan het herstellen van de tekort schietende polis en niet aan het claimen van de geleden schade in de afgelopen jaren. Terwijl veel consumenten al een groot deel van hun inleg in rook zagen opgaan en het beoogde eindkapitaal verder weg lijkt dan ooit! Veel huisbezitters bijvoorbeeld komen hierdoor op de einddatum van hun hypotheek in grote problemen. Daarom blijft het verstandig dat mensen zich naast het inwinnen van hersteladvies ook gratis aanmelden bij de vereniging. Door een toename van het ledenaantal wordt de vuist naar de verzekeraars vergroot en maken gedupeerden kans toch nog iets van hun inleg terug te zien", zegt Flipse.

Peter Dirks / Midden Brabant Advies

Waar kunnen gedupeerde financieel adviseurs zich (aan)melden? Door toedoen van de (levens)verzekeraars zit de onafhankelijk financieel adviseur ook met een forse schade.