ZN PLAATST VRAAGTEKENS BIJ AANNAME KABINET

De zorgpremie stijgt volgens de raming van het ministerie van VWS in 2017 met ongeveer 3,50 euro per maand. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zet vraagtekens bij de veronderstellingen van het kabinet ten aanzien van de zorgpremie voor 2017.

20 september 2016

ZN: "Het kabinet verwacht een premiestijging van 3,50 euro per maand per verzekerde. Daarbij rekent het kabinet er onder andere op dat ook dit jaar de zorgverzekeraars twee miljard euro van hun reserves zullen inzetten om een hogere premiestijging te voorkomen. Of dit reëel is, zal de komende maanden blijken."

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft vanwege de beheerste stijging van de zorgkosten voor het eerst sinds de invoering in 2008 gelijk aan het voorgaande jaar. Het eigen risico blijft dus 385 euro.

ZN riep het kabinet ook vorig jaar al op om het eigen risico niet elk jaar automatisch te laten stijgen. "Een verdere verhoging treft met name chronisch zieken omdat die elk jaar al bij voorbaat weten dat zij het volledige eigen risico zullen ‘opmaken’. Zorgverzekeraars vinden dat het verplicht eigen risico juist omlaag moet omdat het anders de solidariteit in het zorgstelsel dreigt te ondermijnen. ZN vindt het daarom goed dat politieke partijen zich buigen over de hoogte en de vorm van het eigen risico in de Zorgverzekeringswet."

De inkomensafhankelijke bijdrage die gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers betalen naast de premie daalt. Van 5,5 naar 5,4 procent  voor gepensioneerden en zelfstandigen en van 6,75 naar 6,65 procent voor werkgevers.

De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met ongeveer twee euro per maand.

Per 1 januari 2017 worden bepaalde plastische chirurgische ingrepen, fysiotherapie bij etalagebenen en tandvervanging tot 23 jaar aan het basispakket toegevoegd.

Tags: zn / zorgpremie

MEER LAATSTE NIEUWS

Volg VVP op twitter via: www.twitter.com/vvpvandaag

Arnoud Bosch / Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB)

De zorgpremie is wettelijk opgebouwd uit vaste zorgpremie (via de zorgverzekeringsmaatschappij) en variabele zorgpremie via werkgever en pensioenuitkeringen.
In de wet vastgelegd dat de som van de variabele zorgpremie gelijk is aan de vaste zorgpremie.
Met het eigenrisico in de zorg wordt de vaste zorgpremie verlaagd en daardoor ook de som van de variabele zorgpremie.
M.a.w. als het eigen risico wordt verlaagd wordt de vaste zorgpremie verhoogd en daardoor ook de variabele zorgpremie.
Hiermee wordt kern geraakt van het eigen eigenrisico het ver5hoogd n.l. de arbeidskosten.
Arnoud Bosch

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.