quote

"Herziening Wbft mooie aanleiding voor herinvoering overheidsbijdrage toezichtskosten" Colinda Rosenbrand (OvFD) op twitter

stelling

"Evaluatieonderzoek 'markteffecten provisieverbod complexe producten' negeert de innovatieslagen die zijn gemaakt"

nieuws

ZELF HYPOTHEEK SLUITEN VIA INDEPENDER VOOR 495 EURO, MAAR AANTAL AANBIEDERS NOG ZEER BEPERKT

Inderdaad onder de 500 euro, zoals topman Ruud Martens enkele maanden geleden stelde. Om precies te zijn 495 euro is de prijs van zelf een hypotheek afsluiten via Independer.nl.


26 september 2016

Independer: "Voor 495 euro sluit je zonder advies je hypotheek af bij Independer. Regel je ook je overlijdensrisicoverzekering via ons? Dan geven we korting op de afsluitkosten voor je overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt geen 195 maar 100 euro per verzekering. Meestal sluit je, samen met je eventuele partner, één verzekering af. Heb je beide andere wensen? Dan sluit je twee verzekeringen af en betaal je 200 euro. Als je chronisch ziek bent dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering lastiger. Hiervoor heeft Independer de ORV Op Maat ontwikkeld, zodat je snel een aanbieding krijgt. De kosten hiervan zijn 200 euro per polis (normaal 295 euro)."

Independer claimt dat de consument wel 1.800 euro kan besparen: "Door je hypotheek zelf via Independer te regelen, kun je wel 1.800 euro besparen. Je bespaart vooral op advieskosten. Bij een adviseur betaal je gemiddeld namelijk 2.300 euro."

Overigens kunnen alleen starters (die geen zzp'er mogen zijn) zelf een hypotheek afsluiten. Verder is vooralsnog sprake van een zeer beperkt aantal aanbieders: ASR, Argenta en Lloyds Bank.

reacties

Marcel de Groot / Assuralis

Bijzonder dat een van nature met tussenpersonen samenwerkende maatschappij als ASR ook hypotheken zonder advies gaat verstrekken.

Op de ASR site zelf verwijst men voor meer informatie over hypotheken nog naar een hypotheekadviseur, zodat hij aan de hand van de persoonlijke situatie het beste inschatten welke hypotheek het beste bij iemand past. Dat is anno 2016 schijnbaar niet meer van belang...

Marcel de Groot
Assuralis

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

@Marcel, het gaat om omzet en verder niks, het boeit asr en Argenta etc niet waar die vandaan komt, als er maar getekend wordt bij de notaris. We gaan zien hoe groot Independer gaat worden met dit aanbod.

Ze beginnen al met een aantal leugentjes om bestwil. Allereerst komt er 100 euro bij voor de orv aanvraag. Dan is het al 595 euro, er zullen vast niet veel starters zonder orv zijn. Dat presenteer je dan als "korting" want commercieel zijn ze heel handig bij Independer.

Vervolgens neem je ter vergelijking een relatief duur geprijsde intermediair. Wanneer je vergelijkt met een modaal intermediair die bijvoorbeeld 1.950 vraagt voor een starter is er niet wel 2.000 euro te besparen maar 1.355 euro.

Die besparing geeft je natuurlijk ook aan als bruto bedrag, het belastingvoordeel laat je achterwege. Dat levert ook circa een derde van het verschil op. Dan is het nog ongeveer 1.000 euro.

Aangezien ik niet voor 1 gat te vangen ben, leg ik relaties uit dat 1.000 hypotheek momenteel 20 euro per jaar bruto is, 1,66 per maand, en netto dus een dikke euro. een half kopje koffie op een terras per maand.

Voor dat eurootje neem je zelf de verantwoordelijkheid bij het nemen van de grootste financiele beslissing uit je leven, waar je als starter ook nog eens voor het eerst mee te maken hebt. Want Independer is eenvoudige execution only. dat staat er, eerlijk is eerlijk, ook bij.

De grootste leugen is nog wel dat je eigenlijk helemaal niets bespaart. Independer vergelijkt zijn eigen execution only tarief met de adviseurstarieven inclusief wel gegeven ADVIES. Ik betwijfel of consumenten dit ook beseffen. Zullen zij niet aannemen dat het aanbod hetzelfde is als gevolg van deze prijsvergelijking?

Alsof je zwartwit TV's gaat verkopen: veel goedkoper dan kleurentoestellen. en waarom zou je kleur willen.

U betaalt niks voor iets wat wij niet geven, wat wij u wel geven is zo minimaal dat het vrijwel altijd nog veel te veel is dat wij u berekenen. Maar u begrijpt: wij moeten ook uit onze dure financierings- ontwikkelingskosten en reclamecampagnes komen. Ja en dáár betaalt u dus wél voor, niet voor advies. Ik ben nog niet overtuigd dat dit tot daverende successen zal leiden. We gaan 't meemaken, you can always fool some of the people some of the time, but you cannot fool all the people all the time.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Is het niet iets voor onze branche organisaties om zich eens wat activistischer op te stellen, en bijvoorbeeld een klacht in te dienen, waar dat dan kan of moet, vanwege misleidende prijsvergelijking? De suggestie van de vergelijking is immers dat er twee min of meer gelijke aanbiedingen zijn en dat er dan één voordeliger is dan de andere. Gehoorapparaten, brillen, ik snap dat het zo werkt.

Hans van der Leeden / Bureau van der Leeden

Een starter heeft juist behoefte aan advies omdat het een hele stap is om een woning te kopen. Je loopt wel degelijk vermogensrisico's want huizen kunnen ook minder waard worden, dat hebben we wel gezien vanaf 2008. Een starter heeft ook heel veel behoefte aan informatie, hij heeft veel vragen tijdens het advies/bemiddelingstraject en ook daarna. Wat Independer wil gaat helemaal niet zo'n vaart lopen. Wat Albert van der Poll schetst is inderdaad heel juist, voor een dikke euro netto kan je als starter wel fatsoenlijk advies inwinnen, ook over de hoogte van de ORV en andere risico's als arbeidsongeschiktheid/werkloosheid/uit elkaar gaan. Execution only is de laatste stuiptrekking van de wild om zich heen slaande organisaties die niet in staat zijn om gediplomeerde adviseurs aan tafel te zetten bij de klant en de klant ook helemaal niet begrijpen. In mijn adviespraktijk ga ik geen last krijgen van Independer.

Pim Dumans / particulier

@Albert

"Voor dat eurootje neem je zelf de verantwoordelijkheid bij het nemen van de grootste financiele beslissing uit je leven"

Begrijp ik het goed dat jij voor een euro mijn verantwoordelijkheid overneemt? Wanneer kunnen we een afspraak maken?

Er is maar een iemand die de verantwoordelijkheid draagt en dat is degene die een krabbel zet. Een adviseur draagt geen enkele verantwoordelijkheid.

Albert van der Poll / Van der Poll Financiële Diensten

Geachte heer Dumans,

Mijn eurootje is bedoeld als tegenhanger voor de slogans van de online aanbieders die u een besparing van duizenden euro's beloven op de advieskosten. De online aanbieders geven over het algemeen helemaal geen advies. U sluit uw hypotheek dan "execution only" af, oftewel: wij voeren uit wat u ons vraagt. Het is dan logisch dat er geen advieskosten zijn, en execution only betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle keuzes, en ook zelf alle benodigde stukken aanlevert enzovoorts. Op zich niks mis mee, al vrees ik dat de gemiddelde Nederlander zijn eigen kennis kunde en ervaring schromelijk overschat. Zeker ook onder invloed van de reclame.

Als er sprake is van advies ( let op: het gaat dan specifiek om het daadwerkelijk geven van een ADVIES, dus niet hypotheekcoaching, begeleiding, u kunt vragen stellen aan onze medewerker die u helpt enzovoorts, dit zijn allemaal rookgordijnen, de aanbieder wringt zich in allerlei bochten om te verdoezelen dat u geheel zelfstandig en voor eigen risico bezig bent en wil vooral het woord advies niet noemen) dan is de adviseur wel degelijk verantwoordelijk voor de adviezen, de productselectie de passendheid van het product, en dergelijke. Het advies moet schriftelijk vastgelegd, onderbouwd en begrijpelijk uitgelegd aan de consument. Blijkt nu achteraf dat er iets verkeerd is dan is de adviseur daar ook op aan te spreken. Het is dan ook niet mogelijk als adviseur om te zeggen ik heb geen verantwoordelijkheid, tenzij je je beperkt tot execution only. Dat doen de online aanbieders niet voor niks, die willen helemaal geen adviesverantwoordelijkheid.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

Meer nieuws...