CONSUMENTENBOND: "PROVISIEVERBOD LEIDT NIET ALTIJD TOT MEER ONAFHANKELIJKE ADVISERING"

"Met de introductie van het provisieverbod beoogde de overheid dat rechtstreekse betaling door de klant zou leiden tot meer onafhankelijke advisering. Dat blijkt in de praktijk dus niet altijd zo te zijn." Aldus de Consumentenbond in haar Geldgids van november.

18 oktober 2016

De Geldgids leest verder: "Een consument wordt soms met stunttarieven binnengelokt en krijgt in het gesprek aanvullende producten aangereikt. (...) Marcel Hooft van Huysduynen, campagneleider bij de Consumentenbond: 'Het maakt nogal uit van wie je advies krijgt. Een bank adviseert alleen eigen producten, een onafhankelijke adviseur vergelijkt verschillende aanbieders. Lang niet iedere consument realiseert zich dat. Daarom zou elke financiële dienstverlener van tevoren duidelijk moeten aangeven met welke aanbieders hij zaken doet. We gaan ons hier hard voor maken als de politiek volgend jaar het provisieverbod tegen het licht houdt.'"

Het artikel in de Geldgids betreft een starter die op zoek ging naar een hypotheek. Uiteindelijk kwam ze bij de Rabobank terecht, die 750 euro vroeg. De Rabo-adviseur vertelde er echter niet bij dat de orv ook elders gesloten mocht worden, waardoor ze nodeloos duur uit is.

Bart Hermanussen / hetadvies.nl

Een vergoeding die afhangt van het wel of niet verkopen van een product blijft een verkeerd signaal geven. Adviseur is dan ook vaak een misleidende naam in dit soort situaties. De praktijk is lang niet altijd klaar voor adviseurs die volledig voor de klant werken en daarvoor door de klant worden betaald.

Kees Bergman / Kees Bergman

Geachte heer Hermanussen, Het gaat er niet om of de vergoeding in provisie of fee of abonnement gegeven wordt. Het gaat erom met welke insteek wordt de provisie of fee of abonnement gerekend. Doorlopende provisie afhankelijk van het scala aan producten dat bij het advies hoort is net zo onafhankelijk als fee of abonnement.

Edwin Herdink / Commissie CFD

De doorlopende disussie over met welk beloningsmodel de consument het beste af is, leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat: eerlijke en deskundige voorlichting. De door de politiek ingezette cultuursverandering van productgedreven verkoop naar klantadvies heeft hierop geen enkele invloed en kan als mislukt beschouwd worden. Want wat is in de kern het wezelijke verschil tussen productverkoop en het aanbevelen van een product van een specifieke aanbieder? Dat is nihil. Herstel van vertrouwen komt niet dichterbij door wettelijke maatregelen, maar louter en alleen door integer handelen van de hele beroepsgroep.

Arnoud Bosch / Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB)

Het is jammer dat de Consumentenbond niet aangeeft dat salarisrekening bij de Bank een korting geeft op de hypotheekrente.
M.a.w. het hypotheekbedrijf geeft subsidie aan het betaalbedrijf als de klant geen korting krijgt omdat de salarisrekening bij een andere bank loopt.
De vraag blijft staan:
Wanneer gaat de AFM deze indirecte provisieoverdracht (korting) aanpakken.

• KABINET WIL GEEN ONBEPAALDE SCHORSINGSTERMIJN

Het kabinet wil geen onbepaalde schorsingstermijn voertuigen. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen.

• WOEKERPOLISSTRIJD NOG NIET GESTREDEN

"De uitspraak van de Commissie van Beroep verandert niets aan ons eerder gepubliceerde standpunt dat de financiële gevolgen van het dossier beleggingsverzekeringen op dit moment niet betrouwbaar kunnen worden geschat of gekwantificeerd." Aldus reageert NN op de eind vorige week gepubliceerde Kifid-uitspraak die haar veroordeelt tot vergoeden van de eerste kosten van een individuele beleggingsverzekering.

• CED ONTWIKKELT CALAMITEITENAANPAK HAGELSCHADE

Expert CED heeft een calamiteitenaanpak hagelschade en andere schade ineens door extreem weer ontwikkeld.

• REISPOLISSEN UNIVÉ, CB EN GENERALI HEBBEN DUIDELIJKSTE POLISVOORWAARDEN

De reisverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Generali hebben de duidelijkste polisvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van Klinkende Taal, uitgevoerd in opdracht van Independer.

• MEEÙS: PRODUCTEN SPECIAAL VOOR PAARDENSPORT

De KNHS en Meeùs gaan samen verzekeringsproducten ontwikkelen die specifiek van toepassing zijn voor de paardensport.