"Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe" Bart Combée (Consumentenbond)

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

CONSUMENTENBOND: "PROVISIEVERBOD LEIDT NIET ALTIJD TOT MEER ONAFHANKELIJKE ADVISERING"

"Met de introductie van het provisieverbod beoogde de overheid dat rechtstreekse betaling door de klant zou leiden tot meer onafhankelijke advisering. Dat blijkt in de praktijk dus niet altijd zo te zijn." Aldus de Consumentenbond in haar Geldgids van november.

18 oktober 2016

De Geldgids leest verder: "Een consument wordt soms met stunttarieven binnengelokt en krijgt in het gesprek aanvullende producten aangereikt. (...) Marcel Hooft van Huysduynen, campagneleider bij de Consumentenbond: 'Het maakt nogal uit van wie je advies krijgt. Een bank adviseert alleen eigen producten, een onafhankelijke adviseur vergelijkt verschillende aanbieders. Lang niet iedere consument realiseert zich dat. Daarom zou elke financiële dienstverlener van tevoren duidelijk moeten aangeven met welke aanbieders hij zaken doet. We gaan ons hier hard voor maken als de politiek volgend jaar het provisieverbod tegen het licht houdt.'"

Het artikel in de Geldgids betreft een starter die op zoek ging naar een hypotheek. Uiteindelijk kwam ze bij de Rabobank terecht, die 750 euro vroeg. De Rabo-adviseur vertelde er echter niet bij dat de orv ook elders gesloten mocht worden, waardoor ze nodeloos duur uit is.

Bart Hermanussen / hetadvies.nl

Een vergoeding die afhangt van het wel of niet verkopen van een product blijft een verkeerd signaal geven. Adviseur is dan ook vaak een misleidende naam in dit soort situaties. De praktijk is lang niet altijd klaar voor adviseurs die volledig voor de klant werken en daarvoor door de klant worden betaald.

Kees Bergman / Kees Bergman

Geachte heer Hermanussen, Het gaat er niet om of de vergoeding in provisie of fee of abonnement gegeven wordt. Het gaat erom met welke insteek wordt de provisie of fee of abonnement gerekend. Doorlopende provisie afhankelijk van het scala aan producten dat bij het advies hoort is net zo onafhankelijk als fee of abonnement.

Edwin Herdink / Commissie CFD

De doorlopende disussie over met welk beloningsmodel de consument het beste af is, leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat: eerlijke en deskundige voorlichting. De door de politiek ingezette cultuursverandering van productgedreven verkoop naar klantadvies heeft hierop geen enkele invloed en kan als mislukt beschouwd worden. Want wat is in de kern het wezelijke verschil tussen productverkoop en het aanbevelen van een product van een specifieke aanbieder? Dat is nihil. Herstel van vertrouwen komt niet dichterbij door wettelijke maatregelen, maar louter en alleen door integer handelen van de hele beroepsgroep.

Arnoud Bosch / Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB)

Het is jammer dat de Consumentenbond niet aangeeft dat salarisrekening bij de Bank een korting geeft op de hypotheekrente.
M.a.w. het hypotheekbedrijf geeft subsidie aan het betaalbedrijf als de klant geen korting krijgt omdat de salarisrekening bij een andere bank loopt.
De vraag blijft staan:
Wanneer gaat de AFM deze indirecte provisieoverdracht (korting) aanpakken.

• TIM VAN DEN BERG OVERLEDEN

Tim van den Berg is zondag overleden.

• "KLANT MET HYPOTHEEK MELKKOE VOOR BANKEN"

Volgens de Consumentenbond jagen banken woningeigenaren die tussentijds hun hypotheek willen wijzigen op kosten.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• ACTURE START MET NIEUW LABEL ACTIVASZ

Acture splitst haar bedrijfsactiviteiten op en start met een nieuw label ActivaSZ.

• DE HYPOTHEEKSHOP VERWACHT VERLAGING HYPOTHEEKRENTE

De Hypotheekshop verwacht verlaging van de hypotheekrente in het 'najaarsseizoen'.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.