AOVergelijken.nl: "AOV Bouw voorziening zonder fundering"

Bouwvakker via Pixabay

"De Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Bouw is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening zonder fundering", stelt Wilfred Mooij (AOVergelijken.nl, label van Geijsel Kroon) in een blog. "Dit omdat de solvabiliteit niet van een onder toezicht staande verzekeraar komt, maar afhankelijk is van de inleg van de deelnemers die zich voor een veel lagere premie meestal prima elders kunnen verzekeren."

De Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Bouw is een op 14 januari met enige bombarie gelanceerd initiatief van het Platform Zelfstandigen Bouw. "Verzekeraars en politiek zijn kennelijk niet in staat voor een goede, toegankelijke regeling te zorgen. Daarom doen wij het nu zelf", aldus het Platform.

Deelnemers aan de voorziening, door het platform afgekort tot AOV Bouw, zetten maandelijks een bedrag opzij op een speciale rekening. Wordt een deelnemer ziek, dan ontvangt hij daaruit – na een wachtperiode van twee maanden –  van alle anderen maandelijks een schenking gedurende een periode van maximaal twee jaar of maximaal vijf jaar. 

Mooij concludeert: "Voor een moeilijk verzekerbare bouwvakker kan dit product wel een passende voorziening zijn, maar dit risico wordt dan afgewenteld op de beter te verzekeren deelnemers die voor bijna de helft van de premie een betere voorziening kunnen treffen bij een reguliere verzekeraar waar zij niet het risico lopen dat de uitkering uiteindelijk niet betaald kan worden."

Mooij heeft de voorziening bekeken aan de hand van de KNVB-criteria die gelden voor een echte AOV (kostenefficiënt, nuttig, veilig, begrijpelijk). Hij komt tot de conclusie dat de voorziening maar zeer beperkt aan deze criteria voldoet. Hij noemt de voorziening bijvoorbeeld niet veilig omdat "je als deelnemer het risico loopt dat het kapitaal van het fonds wordt uitgehold door de oudere en zwaardere deelnemers. Je kunt dan verplicht worden om bij te storten als de bodem van het fonds in zicht komt".

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
SharePeople start televisiecampagne

SharePeople start televisiecampagne

SharePeople start 16 april met een televisiecampagne. De campagne "moet een einde maken aan het heersende beeld bij zzp’ers dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering...

Eigen deelnemers in campagne SharePeople

Eigen deelnemers in campagne SharePeople

SharePeople is een reclamecampagne gestart met deelnemers in de hoofdrol. In de campagne te zien zijn Boaz Engelo (ondernemer verzuimmanagement), Morena Abbatangelo,...

Tulpenfonds maakt ao-vangnet bereikbaar voor iedere ZZP'er

Tulpenfonds maakt ao-vangnet bereikbaar voor iedere ZZP'er

Tulpenfonds heeft het Zelfstandigenfonds gelanceerd, een collectief van zelfstandigen die elkaar voorzien van inkomen in geval van uitval. Ook nieuw van het Tulpenfonds:...