De billen van Jennifer Lopez...

Week van het Geld 2018 gastles Cees de Jong 2018

“Wát?! Zo veel?!” Zo reageerde groep 8d van De Fontein, Wateringse Veld, Den Haag, toen gastdocent Cees de Jong vertelde dat de tanden van Julia Roberts voor 30 miljoen verzekerd zijn. Niet dat ze wisten wie Julia Roberts is (wat dat betreft zouden de voorbeelden wat meer mogen aansluiten bij de jonge doelgroep), maar het immense bedrag leidde tot kreten van verwondering. En dan moesten de billen van Jennifer Lopez nog komen… (verzekerd voor 300 miljoen).

Cees de Jong, algemeen directeur BNP Paribas Cardif, is een van de vele branchegenoten die tijdens de Week van het Geld voor de klas staan, maandag dus in Den Haag, komende vrijdag ook nog in zijn woonplaats.

De groep van De Jong was eerder op de ochtend, evenals andere groepen van De Fontein met weer andere gastdocenten uit de financiële sector (onder andere Richard Weurding, Verbond), al bij de opening geweest van de Week van het Geld 2018 door koningin Máxima in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De groep stond ook op het podium toen de koningin de openingshandeling verrichtte. “Ik heb naast Máxima gestaan”, aldus een meisje uit de klas. Probeer dan nog maar eens de aandacht te vangen als gastdocent. De Jong, waarvan VVP de les bijwoonde, ging het goed af. Juf Carola hoefde ook niet echt in te grijpen.

Rad van Gebeurtenissen

De groep had een jaar eerder ook al verzekeringsles gehad, dus De Jong begon in dit geval niet vanaf nul. Maar toen het verzekeringsspel Fix je Risk werd gespeeld, bleek het voor de kinderen toch nog wel een hele kunst om de juiste verzekeringskeuzes te maken. Dat mocht de pret echter niet drukken. Met veel overgave speelden de kinderen het spel en de verliezende groepjes waren echt teleurgesteld dat ze niet hadden gewonnen.

In Fix je Risk worden situaties gegeven. De kinderen moeten nadenken wat er in deze situaties mogelijk mis kan gaan en daar verzekeringen bij kiezen als de Snel Beter Verzekering en de Onderweg Verzekering. Vervolgens bepaalt een Rad van Gebeurtenissen welke schades zich voordoen en dan blijkt of de juiste verzekeringskeuze zijn gemaakt. Kinderen blijven kinderen, want voor niets was de animo tijdens de les zo groot als voor draaien aan het rad. Dat terwijl ook dit inmiddels is gedigitaliseerd, dus draaien is vandaag de dag een touch screen aanraken.

De Jong vroeg of de kinderen afgelopen jaar iets met verzekeringen te maken hadden gehad. Verschillende kinderen gaven voorbeelden van situaties waar hun ouders mee te maken hadden gekregen. Zo was een auto aangereden door een vrachtwagen, was er een inbraak geweest en was de Nintendo van een vader gesneuveld.

Een nieuwe computergame kunnen mensen vaak nog wel betalen. Bij grotere risico’s wordt dit lastiger. En dat was eigenlijk ook de les: kijk goed hoe groot een risico voor je is, of je dit risico zelf kunt dragen of dat je het beter kunt verzekeren. Toen De Jong aan het eind van zijn les vroeg, wat de kinderen hadden geleerd, bleken ze dat wel degelijk te hebben opgepikt.

De Jong vroeg tot slot of de kinderen wisten waar ze verzekeringen kunnen krijgen. Dat bleken ze nauwelijks te weten nog. Meestal worden verzekeren gesloten via adviseurs, zei De Jong, maar ook steeds vaker op internet.

Tot en met vrijdag

De Week van het Geld duurt nog tot en met vrijdag. Het thema is ‘Wanneer ben je rijk?’.

In de maandagochtend gepubliceerde Junior Monitor van Wijzer in geldzaken geeft het merendeel van de ondervraagde kinderen aan liever drie goede vrienden te hebben dan duizend euro. Ruim twee vijfde (44 procent) van de kinderen uit groep 5 tot en met 8 geeft aan zichzelf rijk te voelen. Ongeveer een kwart van de kinderen denkt dat geld gelukkig maakt.

De helft van de kinderen mag vaak tot altijd zelf beslissen waar ze hun eigen geld aan uitgeven. Verreweg de meeste kinderen zeggen speelgoed te kopen van dit eigen geld, gevolgd in populariteit door snoep en computerspellen.

Kinderen uit groep 5 ontvangen gemiddeld 6,80 euro zakgeld per maand, terwijl kinderen uit groep 8 gemiddeld 11,10 euro per maand krijgen. Bijna drie kwart van de kinderen bewaart hun geld in een spaarpot. Daarnaast bewaren ruim vier op de tien kinderen het geld (eveneens) op de bank. 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kinderen nemen geldpatronen over van ouders

Kinderen nemen geldpatronen over van ouders

"Veertig procent van de mensen die aangeven slecht met geld om te kunnen gaan, heeft dit voorbeeld van hun ouders meegekregen", aldus onderzoek van Motivaction in...

Hoekstra houdt persconferentie voor kinderen

Hoekstra houdt persconferentie voor kinderen

Minister van Financiën Wopke Hoekstra houdt donderdagochtend 15 maart een persconferentie voor leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. De persconferentie...

Digitaal verzekeringsspel Fix je Risk in honderden klassen

Digitaal verzekeringsspel Fix je Risk in honderden klassen

Honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen staan volgende week op basisscholen in heel Nederland voor de klas. Ze verzorgen tijdens de Week van het geld...

Goed omgaan met geld net zo belangrijk als verkeersles

Goed omgaan met geld net zo belangrijk als verkeersles

Goed omgaan met geld is net zo belangrijk als verkeersles. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in de Week van het geld Krant 2018. De krant wordt op...

Week van het Geld 2017 gestart

Week van het Geld 2017 gestart

Met een bijeenkomst bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de Week van het Geld 2017 maandagochtend gestart. Het is de zevende keer dat deze week wordt georganiseerd....

Verzekeringsspel Fix je Risk krijgt digitaal jasje

Verzekeringsspel Fix je Risk krijgt digitaal jasje

In de aanloop naar de Week van het geld, van 27 tot en met 31 maart, heeft het Verbond van Verzekeraars het spel Fix je Risk in een nieuwe digitale jas gestoken....