De échte schertsvertoning

Aap via Pixabay

Wees gerust: u hoeft tijdens uw PE-examen niet te vrezen voor de vraag of u bij een premiedaling van de ORV verplicht bent uw klant te informeren. Deze kwestie valt volgens de Commissie Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) buiten het curriculum. Dat staat in het net gepubliceerde ‘Overzicht niet geselecteerde ontwikkelingen PE2019’ van de Commissie.

Toch wel jammer, want dan was er van overheidswege tenminste een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ gekomen in een nazorgkwestie (Kifid-uitspraak 2018-339) die de gemoederen blijft beroeren.

Volgens adviseursorganisatie CFD was de uitzending zaterdagavond van Kassa een schertsvertoning. Maar nog veel meer een schertsvertoning is dat ondanks alle commotie nog steeds niemand keihard durft te zeggen hoe het nu werkelijk zit met die zorgplicht. Moeten adviseurs nu echt voortdurend premie-ontwikkelingen monitoren en acteren bij iedere premieverlaging? Of heeft de wetgever dit nooit zo bedoeld?

Het zou fijn zijn als die wetgever daar dan eens duidelijk over gaf. Maar wie je ook hoort: niet Financiën, niet de AFM. Wellicht kan een van de adviseursorganisaties Kamervragen organiseren? Dan ontstaat er hopelijk wel duidelijkheid.

En anders moet de rechter het maar zeggen. Want uitspraken van Kifid zijn niet de norm. In Uitspraak 2018-339 is het advies zelfs niet eens bindend.

Prijs advies omhoog

Blijft duidelijkheid uit, dan laat zich voorspellen dat de prijs van advies omhoog gaat. De vraag is of de consument daar mee gebaat is, ook al geniet hij dan misschien premievoordeel na oversluiten.

Op de Kassa-site reageerde iemand: “Ik heb wel bericht van mijn verzekeraar (hij bedoelt waarschijnlijk adviseur, red.) gehad. Maar of dit nu zo voordelig is? ‘Heeft u een overlijdensrisicoverzekering die alweer enkele jaren geleden is afgesloten, dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of het oversluiten van deze verzekering voor u een premiebesparing kan opleveren. Wilt u uitgezocht hebben of er voor u mogelijkheden zijn om te profiteren van de sterke daling van de premies? Laat ons dat dan weten, wij zoeken dit graag voor u uit. Daarvoor brengen wij eenmalig kosten in rekening van 37,50 euro.

“Kunt u besparen en mogen wij u bestaande overlijdensrisicoverzekering omzetten, dan brengen wij 375 euro in rekening voor onze dienstverlening. De door u betaalde 37,50 euro wordt daarop nog in mindering gebracht. De jaarlijkse administratiekosten bedragen 25 euro. Uw reactie zien we graag tegemoet en zijn er vragen, stel ze gerust!”

Veel mensen zullen bij het lezen van deze brief denken: laat maar zitten. Maar dat kan de wetgever in ieder geval niet hebben bedoeld.

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Hopelijk blijft Klaverblad behouden

Hopelijk blijft Klaverblad behouden

(Commentaar VVP) Dit komt wel even binnen: bij Klaverblad vervalt de komende twee jaar een kwart van de arbeidsplaatsen. Voor een verzekeraar met eind 2017 396 fte,...

Vriendendienst

Vriendendienst

Een mens kan zich vaak bedonderd voelen. Trouwe klanten worden nog zelden in het zonnetje gezet. Bedrijven als Bol.com of Nespresso begrijpen dit vaak wel. Als je...

Teleurstellend

Teleurstellend

De realiteitszin is terug als het gaat om de uitwerking van het Klimaatakkoord. Het kabinet gaf vrijdag haar reactie op de ideeën van de verschillende sectortafels,...

Onverzekerbaarheid wel degelijk issue

Onverzekerbaarheid wel degelijk issue

(Commentaar door redactie VVP) Minister Hoekstra van Financiën maakt zich er een beetje makkelijk vanaf in zijn beantwoording van Kamervragen over onverzekerbaarheid....

Zelfregulering doet nog geen recht aan bankierseed

Zelfregulering doet nog geen recht aan bankierseed

(Commentaar redactie VVP) Als een medewerker van uw kantoor een handtekening van een klant onder een dossier kopieert of zelfs nabootst, in plaats van naar die...