ING teruggefloten door ‘oranje’ volk

Mensenmassa

ING schrapt de beoogde loonsverhoging van haar topman Ralph Hamers. De bestuurder zou 50 procent meer gaan verdienen en daarmee ruim drie miljoen euro per jaar toucheren. De maatschappelijke kritiek en politieke druk zijn ING echter te veel geworden.

In alle geledingen van de samenleving ontstond afgelopen donderdag onrust, nadat ING aankondigde het salaris van Ralph Hamers te verdubbelen. De financiële sector heeft absoluut niets geleerd, was de teneur van veel reacties. Politici van links tot rechts spraken zich uit tegen het plan van de Raad van Commissarissen van ING. Financieel professionals verbaasden zich over de stap. ‘Ik weet dat het marktconform is en in het grote bedrijfsleven dus “normaal”. Maar ik probeer me dan voor te stellen wat er aan je motivatie verandert als je geen €1.979.000 verdient maar €3.045.000. Ik kom daar niet uit’, twitterde econoom en journalist Martin Visser.

Hoon

Eerder verdedigde president-commissaris van ING Jeroen van der Veer de beloning nog met een vergelijking die hem de hoon van politici en commentatoren opleverde: ‘Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald.’ Van der Veer deed kritiek op de verhoging af als ‘een heel Nederlands debat’. Inmiddels slaat de voormalige topman van Shell en Unilever een andere toon aan. ‘Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat', liet hij vanochtend in een verklaring weten. Van der Veer meldde verder de commotie die het besluit heeft veroorzaakt, te betreuren.

Onder druk

De nieuwe voorgestelde loonsverhoging ligt ver van de drie miljoen euro die Ralph Hamers zou gaan verdienen. Hamers moet het dit jaar stellen met 2,2 procent extra. Dat is nog altijd meer dan de 1,7 procent die reguliere ING-medewerkers in september ontvangen. Hamers is de tweede bestuurder van ING die onder druk van de samenleving afziet van zijn beloning. In 2011 ging de bonus van toenmalig ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen om die reden niet door.

Moest van tafel

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zinspeelde gisteren nog op een kabinetsingreep. De verhoging moest en zou van tafel. Premier Rutte wilde afgelopen vrijdag, tijdens de wekelijkse persconferentie nog niet vooruit lopen op eventueel overheidsingrijpen. Wel meldde hij de loonsverhoging buitensporig te vinden. 'Ik vind dat banken op dit punt een andere positie hebben dan Heineken of andere bedrijven.'

Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver vertelde zondag in Buitenhof aan een spoedwet te werken om de loonsverhoging van Hamers te blokkeren. GroenLinks zet de wet door, met het oog op toekomstige buitensporige bankiersbeloningen.

Reactie toevoegen

 
Sns Reaal gaat beloningsbeleid verder matigen

Sns Reaal gaat beloningsbeleid verder matigen

SNS Reaal houdt op 13 september een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Op de agenda staat het voorstel van de Raad van Commissarissen tot het...