"lang sparen op deposito kost geld"

Amanda Bulthuis nieuw

Spaargeld vastzetten op een deposito kost de klant bij steeds meer banken geld. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Spaarrente.nl.

“De algemene verwachting is dat vastzetten wordt beloond met een hogere rente. De bank weet immers zeker dat ze de gedurende de hele looptijd over jouw spaargeld kan beschikken en in ruil daarvoor kreeg je een hogere rente. Het lijkt erop dat banken niet meer zoveel belang hechten aan die zekerheid”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. "Op dit moment verdienen banken vaak meer aan het vrij opneembare spaargeld. De ervaring leert dat geld op een vrij opneembare spaarrekening meestal langer blijft staan dan het geld op een kortlopend deposito. Hierdoor kan de bank over een deel van het geld langer beschikken en het voor langere tijd uitlenen op de geld- of kapitaalmarkten.”

Wat volgens Bulthuis wel vaststaat is dat de spaarrente de komende tijd eerder zal dalen dan stijgen. Een kortlopend deposito kan volgens haar nog steeds een goed middel zijn om de rentedalingen voor te zijn. “Kijk hierbij wel goed of vastzetten bij je eigen bank je echt een voordeel oplevert of dat je misschien beter een deposito kunt openen bij een andere bank. De hoogste rente voor een deposito van 1 jaar is nu 1,95 procent bij LeasePlan Bank, terwijl de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening 1,75 procent (Knab) is. Deposito’s met een looptijd van 2 en 3 jaar leveren je respectievelijk maximaal 2,15 procent (BIGBANK en LeasePlan Bank) en 2,45 procent (BIGBANK) op."


 

Reactie toevoegen