Mark Manders wint Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018

Mark Manders Kunstswerk

Mark Manders heeft de Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018 gewonnen. Hij ontvangt een geldprijs van 25.000 euro, een catalogus en mag tijdelijk exposeren in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Manders bouwt sinds 1986 continu aan wat hij zelf zijn 'Zelfportret als gebouw' noemt. Dit 'zelfportret' is een fictief gebouw waar zijn individuele kunstwerken, installaties, beelden en tekeningen, onderdeel van uitmaken. Manders creëert hiermee een eigen universum waarin nieuwe verbindingen ontstaan. En hoewel de omvang en vorm van dit universum veranderlijk zijn en nooit exact kunnen worden bepaald, is het altijd klaar.

Karl Guha, bestuursvoorzitter Van Lanschot Kempen: "De ondersteuning van kunst, cultuur, kunstenaars en musea is voor Van Lanschot Kempen al bijna 300 jaar een manier om bij te dragen aan het behoud en de opbouw van ons culturele erfgoed. De jury is unaniem van mening dat Manders met zijn oeuvre op geheel eigen wijze een belangrijke bijdrage levert aan dit erfgoed."

Manders, geboren 1968 in Volkel, woont en werkt in het Belgische Ronse. Hij won in 1992 de Prix de Rome en vertegenwoordigde Nederland in 2013 op de 55ste Biënnale van Venetië. Zijn werk wordt internationaal geprezen en maakt deel uit van vele collecties, waaronder die van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Museum of Contemporary Art (MoCA) in Los Angeles, het S.M.A.K. Museum voor Actuele Kunst in Gent en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

 

Reactie toevoegen

 
Meer over