Sivi ontwikkelt GIM door tot Koppelingsprotocol

Peter Mols (directeur Sivi) 2014

Sivi heeft de GIM doorontwikkeld tot Koppelingsprotocol. Hiermee moet, aldus Sivi, "mede in het belang van alle verzekerden, vóór 2020 nog sprake zijn van optimale digitale verbondenheid in de gehele Nederlandse verzekeringsindustrie". Aplaza, dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Sivi Koppelingsprotocol, integreert het protocol als eerste in haar dienstverlening.

Het nieuwe Koppelingsprotocol regelt en vergemakkelijkt de uitwisseling van gegevens en documenten tussen ketenpartijen in de verzekeringsindustrie. Daarbij gaat het niet alleen om koppelingen tussen verzekeraars, serviceproviders en intermediairs, maar bijvoorbeeld ook met vergelijkingssoftware, schadeherstellers en expertisediensten.

Het Koppelingsprotocol is de doorontwikkeling van het GIM-protocol (GIM is Generieke Interface Manager) dat nog stamt uit 2006. Vijftien jaar na de GIM-introductie blijkt nog steeds 90 procent van de overdracht van verzekeringsdata niet via koppelingen te verlopen. Sivi: "Terwijl digitale koplopers zich van de nieuwste technieken bedienen om digitaal te kunnen werken, dreigt er een ongewenste digitale kloof in de keten te ontstaan met partijen die over minder middelen en mogelijkheden beschikken."

Peter Mols, directeur van Sivi: “Het is niet in het belang van verzekerden in Nederland dat zo’n kloof ontstaat. Er zijn immers talloze momenten waarop gegevens en documenten veel gemakkelijker en efficiënter uitgewisseld moeten worden, óók tussen spelers aan weerszijden van de kloof. Denk bijvoorbeeld aan het resultaat van een inventarisatie, vergelijking, berekening of offerte. Maar ook in het acceptatieproces, bij wijzigingen, schadeafhandeling of het beheren van klanten. Er moet daarom meer en op meer eenvoudige wijze gekoppeld worden. Het nieuwe koppelingsprotocol moet ook de kantoren die nu nog weinig digitaal opereren dat belangrijke zetje in de rug geven."

Het Koppelingsprotocol kent drie niveaus: SKP-BASIS, SKP-UITGEBREID en SKP-COMPLEET. Bij de basiskoppeling wordt alleen een (PDF) document uitgewisseld. Mols verwacht dat deze basiskoppeling een grote vlucht gaat nemen. "Enerzijds omdat de basiskoppeling zeer eenvoudig en goedkoop is. Anderzijds omdat in veel gevallen een PDF-document voldoende is om het klantdossier te completeren.

"Voor een intermediair is een compleet en actueel klantdossier belangrijk om onder andere aan zijn zorgplicht te kunnen voldoen. Door goede koppelingen bespaart een intermediair niet alleen tijd en geld, maar zal – ook door het gemak van de koppeling – het klantdossier beter actueel gehouden kunnen worden. Hiervan profiteert uiteindelijk de klant om wie het allemaal gaat, omdat deze sneller én beter bediend zal worden."

 Meer informatie over het Sivi Koppelingsprotocol staat op www.sivi.org. Men vindt hier tevens het online handboek en een inschrijfmogelijkheid voor een van de Sivi Sessies. 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Ook Solera kiest voor Sivi Koppelingsprotocol

Ook Solera kiest voor Sivi Koppelingsprotocol

Na Aplaza is Solera de tweede partij die het in juni geïntroduceerde Sivi Koppelingsprotocol (SKP) volledig ondersteunt. Het protocol regelt koppelingen tussen...