Actief klantbeheer: basis van je vak

Ton van Hooft 2022

(Uit VVP Special Cruciaal Beroep). Cruciale beroepen maken voor de klant het verschil. In goede tijden én in slechte tijden. Of juist om slechte tijden te voorkomen. Financieel adviseur is zo’n vak. In het verleden strijdend met een imago van ‘graaier’ en ‘verkoper van hele dure kopjes koffie’. Maar hij is bezig met een comeback. Op de zoektocht naar huizen en financiële rust kiezen consumenten massaal voor de adviseur. Execution only blijkt niet te werken. Ook grootbanken erkennen de kracht van de adviseur. Waarom? Een gesprek met adviseur Ton van Hooft.

Grote bedrijven hebben hun visie en missie vaak op de website staan. Het vormt het uitgangspunt van hun handelen. Daar is goed over nagedacht. Door een compleet directieteam in een hei-sessie. Met de deskundige begeleiding van een consultant. Helemaal goed. Maar wat kun je hiermee als mkb-onderneming, als financiële dienstverlener?

Veel. Want het is goed om na te denken waarom je gepassioneerd bent over je vak en je bedrijf. Gaat het om het product? De mooiste hypotheek? De beste verzekeringspolis? Dat kan, maar waarschijnlijk niet. Kortom wat is je échte waarom? Waarom ben je überhaupt in deze branche aan de slag gegaan en gebleven?

“Die van ons was en is simpel”, zegt Ton van Hooft, oudgediende in de financiële dienstverlening. In 1987 nam hij het verzekeringskantoor van zijn ouders over. Dat is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid. In 2002 is hij met Henk Postema verdergegaan en in 2019 ontstond na een fusie met Knops Assurantiën Kompas Financiën. Een allround advieskantoor met een duidelijke missie: “Wij helpen klanten. We maken financiële zaken inzichtelijk. Maken het makkelijk. Van generatie op generatie. Letterlijk. Dat was in 1987 al het motto. En dat hebben we nu vertaald in onze missie. Dat is wat ons drijft en het staat uiteraard op de website.”

Helpen in goede tijden

Bijna alle klanten van Kompas komen op aanraden van bestaande klanten. Omdat ze Kompas ervaren als een bedrijf dat die stap éxtra zet. Dat helpt bij het realiseren van wensen en dromen. Zoals het kopen van een nieuw huis. Of in je huidige huis blijven wonen voor een lagere maandlast.

En als het gaat om de vergoeding die de klant moet betalen: “Al vanaf het begin hebben we duidelijk gemaakt wat we voor jou als klant doen”, aldus van Hooft. “Op die manier toonden we aan wat de toegevoegde waarde is. Prijsdiscussie, voor zover die er al was, speelde bij ons niet.”

Service abonnement

Kompas en zijn voorgangers hebben in het verleden een bewuste keuze gemaakt om de service niet te beperken tot de transactie. Al in 2010 zijn de eerste schreden gemaakt op het pad van actief klantbeheer. “We zijn begonnen met een drietal abonnementen. Voor de hypotheek, voor financiële planning en voor schadeverzekeringen. De abonnementen zijn in de loop der tijd aangepast zodat de prijs in de goede verhouding staat tot de dienst die geleverd wordt, én dat de organisatie ook echt kan leveren wat er beloofd wordt.”

Voor schade wordt er gerekend met een bedrag van 7,50 euro per maand voor particuliere verzekeringen, exclusief de auto. Voor dat geld wordt er jaarlijks een analyse gemaakt voor de klant, wordt deze besproken en worden eventuele beter passende keuzes in orde gemaakt. “Een abonnement is niet verplicht. Ook dan leveren we een goede service. Alleen voor de vergoeding kunnen we net die extra stap zetten. Jaarlijks een gesprek en een adviseur die thuis de schade komt opnemen, in plaats van het afhandelen op afstand met foto’s per WhatsApp. Klanten waarderen dat en snappen dat daar kosten aan verbonden zijn.”

Als het gaat om de hypotheek is er de hypotheekservice. Voor een bedrag van 10 euro per maand wordt de hypotheek gemonitord op besparings- en risicosignalen. Er wordt contact opgenomen met de klant als die signalen zich voordoen. In de prijs zit ook het doen van aangifte Inkomstenbelasting. Dat maakt het abonnement laagdrempelig een aantrekkelijk, aldus Van Hooft.

“Door het proces waarbij we jaarlijks daadwerkelijk contact hebben met onze klanten realiseren we op jaarbasis bij 10 procent van onze abonnementhouders aanvullende omzet uit advies en bemiddeling. Daarmee betalen we, onder andere, een collega die zich helemaal bezighoudt met het begeleiden van de bestaande klant. En het belangrijkste is dat onze klanten ons waarderen en trouw blijven aan ons kantoor.”

Maak het verschil

Kompas Financiën heeft in coronatijden ook nieuwe dingen uitgeprobeerd. Iets wat naar eigen zeggen goed werkt, is het webinar. “Het maakt het mogelijk om veel klanten, maar ook andere geïnteresseerden, op één moment te ontmoeten. De ene keer is de animo wat hoger dan de andere keer. Het feit dat een webinar gewoon op de site geplaatst kan worden, levert soms verrassende nieuwe contacten op met mensen die het later alsnog een keer bekijken.”

‘Wees eerlijk, kom afspraken na en betaal rekeningen op tijd.’

Een succesvol webinar bleek te zijn ‘Hypotheek en ouder worden’. “Klanten binnen de portefeuille van 60 jaar en ouder met een hypotheek zijn benaderd. Daarnaast is er gericht gemaild met klanten van 50 jaar en ouder die een opstalverzekering hebben. Het onderwerp ‘hoe verkrijg je een hypotheek op latere leeftijd’ bleek een schot in de roos. Tientallen kijkers en daarna ruim tien klanten die we geholpen hebben met een hypotheek voor de volgende fase in hun leven.”

Van Hooft geeft een voorbeeld hoe je het verschil kunt maken bij een klant. “Een gepensioneerd stel met AOW en een klein pensioen had de hypotheek niet via ons kantoor gesloten. Toch kozen zij ervoor om het onderhoud van hun hypotheek via ons kantoor te laten lopen. Na signalen over de woningwaarde zijn we met hen een tandje dieper gegaan. Het bleek mogelijk om in hun situatie een levensrente hypotheek af te sluiten. De maandlast naam af van 843 euro per maand naar slechts 243 euro. Die 600 euro per maand was een zeer welkome aanvulling op hun pensioen. Bovendien konden ze blijven wonen in de woning waarin ze oud wilden worden…”

Volgens Van Hooft is dit actief klantbeheer in optima forma. “Vanuit de missie van het bedrijf kiezen klanten voor je. Je helpt hen actief op basis van relevante signalen met als resultaat omzet en tevreden klanten.”

Sleutel tot succes

Tot slot de vraag wat Van Hooft de branche graag wil meegeven. Hij antwoordt met een paar wijsheden die zijn moeder hem al heeft meegegeven toen hij het toen nog kleine assurantiekantoor in 1987 overnam: ‘Wees eerlijk, kom afspraken na en betaal rekeningen op tijd’. “En dit geldt voor jou als dienstverlener én voor de klant. Want een oprechte relatie is gebaseerd op wederkerigheid en vertrouwen. Je wordt er samen beter van en dat is een duurzaam model; vanuit het verleden en zeker ook voor de toekomst.”

Peter Wormskamp is sinds 1993 werkzaam in de financiële dienstverlening. Hij werkte onder meer bij Nationale-Nederlanden, IG&H, Obvion en Rabobank en is medeoprichter van de NVHP. Tegenwoordig voert hij zijn werkzaamheden uit binnen Helder Beheerd. Tevens is hij een van de ondertekenaars van het Manifest Actief Klantbeheer.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Van (re)actief naar generatief

Van (re)actief naar generatief

(Jack Vos, Onesurance, in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) Veel kantoren handelen in de waan van de dag voornamelijk nog reactief. Bij actief klantbeheer...

In goede maar ook in slechte tijden

In goede maar ook in slechte tijden

(Michel Ligtlee, Vereniging Eigen Huis, in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) Ruim één jaar geleden hebben diverse marktpartijen het manifest...

Het fundament van de financiële gezondheid van consument en adviseur

Het fundament van de financiële gezondheid van consument en adviseur

(Partner in Kennis ING in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) De woning-en hypothekenmarkt is altijd in beweging. Dan is er niet altijd voldoende tijd...

Leef je klant

Leef je klant

(Partner in Kennis Nh1816 in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) Zet een streep door het woord ‘beheer’ en omarm het woord ‘contact’....

Zorgplicht start waar zorgwil tekortschiet

Zorgplicht start waar zorgwil tekortschiet

(Adviseur Chris de Bruin in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) In de ideale wereld van financiële dienstverlening komt zorgplicht niet aan de orde....

“We gaan adviseurs nog beter helpen bij klantbediening”

“We gaan adviseurs nog beter helpen bij klantbediening”

(Partner in Kennis Nationale-Nederlanden in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) Nationale-Nederlanden heeft de ambitie de best gewaardeerde intermediaire...

Nieuwe stichting komt met sectorbrede initiatieven voor actief klantbeheer

Nieuwe stichting komt met sectorbrede initiatieven voor actief klantbeheer

Het in 2021 opgestarte branche-initiatief rond ‘actief klantbeheer’ krijgt steeds meer vorm. Onlangs is een speciale stichting opgericht, de Stichting...

Klant heeft nog veel meer te bieden

Klant heeft nog veel meer te bieden

(Rondetafelgesprek VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) De waan van de dag drukt actief klantbeheer wel eens naar de achtergrond. Zeker als klanten in...

Actief klantbeheer collectief stimuleren

Actief klantbeheer collectief stimuleren

(Marieke van Zuien, stichting Actief Klantbeheer in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) Als het gaat om de invulling van wat in de sector al geruime...

Begin gewoon

Begin gewoon

(Adviseur Andrë Feijs in VVP Special Actief Klantbeheer, oktober 2022) “De opbrengsten van actief klantbeheer zijn heel duidelijk: betere bedrijfscontinuïteit,...