Adviesalerts! Duurzaam Advies

Adviesalerts! Duurzaam advies

(Uit VVP-special Duurzaam Advies 2025)  Wordt het niet eens tijd voor een keurmerk Duurzaam Financieel Advies? VVP vraagt het zich af in de rubriek vol praktijkinfo en trends, Adviesalerts! Andere thema’s: de acceptatie van duurzaam schadeherstel mag vlotter en tips voor verduurzaming van het eigen bedrijf.

Veel adviseurs zijn natuurlijk hartstikke goed bezig met verduurzaming van hun adviezen, maar het ontbreekt aan een duidelijke structuur. De SEH nam ooit het initiatief tot het certificaat Adviseur Duurzaam Wonen, dat vele duizenden adviseurs hebben behaald maar een beetje uit beeld is verdwenen. Bovendien: een online training van een paar uur, hoe goed ook in elkaar gezet, maakt nog niet dat iemand volleerd duurzaam financieel advies kan geven. Bovendien gaat duurzaam financieel advies verder dan alleen de hypotheek. Dus: wordt het niet eens tijd voor een keurmerk Duurzaam Financieel Advies? Wie pakt de handschoen op?

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam schadeherstel is niet nieuw, maar staat in het kader van verduurzaming vol in the picture. Medio 2023 sloten Verbond van Verzekeraars, Schoonmakend Nederland en Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) zelfs een heus convenant. Bij de introductie werd gesteld: “We willen dat duurzaam schadeherstel eind 2024 gemeengoed is in de schademarkt.” Dat nobele doel is niet gehaald, want uit onderzoek door de GeldGids bleek eind vorig jaar dat “ongeveer de helft van de onderzochte inboedel- en opstalverzekeringen gebruik maakt van tweedehands of gerenoveerd materiaal voor duurzaam schadeherstel”. Dat valt dan toch tegen, helemaal omdat duurzaam schadeherstel juist bij woonverzekeringen zo op zijn plaats is. Misschien moeten sommige verzekeraars toch nog maar even een sprintje duurzaam schadeherstel trekken dus. In het verzekeraarscircuit wordt wel eens geschat hoeveel men op uitkeringen kan besparen dankzij duurzaam schadeherstel. Miljarden. Daar zou je als verzekeraar zelfs de marathon voor willen lopen, toch?

Overigens ontvangen wij signalen van adviseurs dat niet alle klanten met schade gecharmeerd zijn van duurzaam schadeherstel, zelfs niet als ze op de een of andere manier worden beloond. Het blijft dus zaak mensen ervan te doordringen dat duurzaam schadeherstel niet onderdoet voor vervanging, tenzij het echt niet anders kan.

Nog niet altijd voldoende

De AFM publiceerde afgelopen oktober de uitkomsten van een verkenning naar de kwaliteit van het hypotheekadvies in Nederland. Een conclusie was dat – in ieder geval in 2023 – verduurzaming “nog niet altijd voldoende besproken werd. Het bleef vaak beperkt tot algemene termen en niet altijd werd dit afgestemd op de specifieke situatie van de klant”. De toezichthouder schrijft te denken dat er inmiddels wel iets verbeterd is, door de nieuwe regels rond verduurzaming en leencapaciteit per 1 januari 2024. Maar de AFM geeft toch nadrukkelijk mee van adviseurs “te verwachten dat zij duurzaamheid voldoende meenemen in het adviesgesprek en dat dit wordt afgestemd op de specifieke situatie van de klant”. U bent gewaarschuwd!

Sinds 1 januari 2024 weegt het energielabel mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. Hoe beter het label, hoe meer mag worden geleend. Wie een minder goed energielabel heeft, mag extra bijlenen voor verduurzaming.

Ook in 2024 bleven consumenten hun woningen verduurzamen. HDN: “In 14,9 procent van de hypotheekaanvragen zijn energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Wat verder opvalt is dat de gemiddelde woningwaarde van woningen met energielabel A t/m C in 2024 op 544.711 euro lag, ruim 11,5 procent hoger dan het marktgemiddelde in de kopersmarkt (488.012 euro). De gemiddelde woningwaarde van een woning met een label D of lager lag op 432.327 euro. Dat is juist 11,5 procent lager dan het marktgemiddelde.”

Advies op maat

Om woningverduurzaming aan te jagen is inmiddels ‘advies op maat’ toegestaan bij verhogen van de hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Vorig jaar publiceerde de AFM-handvatten in dit verband. Belangrijke boodschap: advies op maat ontslaat de adviseur niet van de zorgplicht alert te blijven op zaken die wellicht toch nadere aandacht behoeven.

De AFM: “De adviseur hoeft niet alle zaken opnieuw uit te vragen. Afhankelijk van het specifieke geval kunt u hierbij bijvoorbeeld denken aan: de kennis en ervaring van de klant (het betreft een verhoging van een eerder afgesloten hypotheek); de doelstellingen van de klant (de klant wil verduurzamen); de risicobereidheid van de klant; de gezinssamenstelling; de inventarisatie van de woning (tot 90 procent van de waarde van de woning kan gebruik worden gemaakt van een modelmatige waardering als genoemd in het BGfo); toekomstperspectief; vermogensopbouw; risicoverzekeringen.

“De adviseur mag ook gebruik maken van informatie die eerder door andere hypotheekadviseurs is ingewonnen bij het afsluiten van een eerdere hypotheek als die informatie voldoende actueel en informatief is.

“Het is aan u de deskundig adviseur om te beoordelen of bepaalde onderwerpen toch nader uitgevraagd dienen te worden. De adviseur beoordeelt dus of het nodig is om aanvullende informatie op te vragen, gelet op de specifieke klantsituatie. De adviseur maakt de klant duidelijk wat hij niet (opnieuw) uitvraagt, wijst op de mogelijke gevolgen en verstrekt de klant de gemaakte afspraken en legt dit ook vast in het klantdossier. Verder doorloopt hij de stappen voor een advies zoals gebruikelijk.”

Ook hier dus blijven opletten.

Funderingsherstel

Het kabinet gaat woningeigenaren ondersteunen om problemen met de fundering van hun huis te herstellen of voorkomen. Hiervoor is de komende vier jaar 56 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet zet vooral in op verbetering van de informatievoorziening, praktische begeleiding van woningeigenaren en het verbreden van de mogelijkheden om een lening te krijgen voor herstel van de fundering.

‘Is het niet tijd voor een keurmerk Duurzaam Financieel Advies?’

‘AFM wil dat duurzaamheid voldoende wordt meegenomen in adviesgesprek’

Het kabinet gaat de informatievoorziening verbeteren via het opzetten van een landelijk informatiepunt en het samenbrengen van de informatie over de staat van de fundering en het funderingsrisico. Daarnaast krijgen woningeigenaren ondersteuning via onderzoek, advies en praktische begeleiding. Dit start in enkele gebieden waar urgente funderingsproblemen zijn met uiteenlopende oorzaken.

Bijna de helft van de werknemers vindt het belangrijk dat hun organisatie duurzaam is.

De derde stap waarmee minister Keijzer woningeigenaren concreet wil helpen, is het verbreden van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het FDF biedt een hypothecaire lening met aangepaste voorwaarden. Nu kan nog niet iedereen van het fonds gebruik maken. Er zijn op dit moment zeven gemeenten aangesloten. Het ministerie van VRO, het bestuur van het FDF en de fondsbeheerder SVn werken – in overleg met gemeenten, banken en verzekeraars – een nieuwe, landelijke opzet uit. Het streven is om het vernieuwde FDF op 1 juli 2025 in werking te laten treden.

INSVER

Deze special gaat niet alleen over duurzaam advies maar ook over verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering en –organisatie. INSVER (Instituut Verduurzaming Verzekeringsbranche) biedt veel nuttige ondersteuning op dit vlak (zie www.insver.nl).

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van werknemers, bleek uit het jaarlijkse Nieuwjaarsonderzoek van pensioenaanbieder BeFrank. Bijna de helft van de werknemers (45 procent) vindt het belangrijk dat hun organisatie duurzaam is, en 43 procent wil dat hun werkgever de komende vijf jaar meer prioriteit geeft aan duurzame initiatieven. Circa een derde van de werknemers zegt dat duurzame acties van hun werkgever bijdragen aan hun werktevredenheid. Bovendien gelooft bijna de helft dat duurzaamheid op de lange termijn financieel voordelig is voor hun organisatie.

Adviseurs kunnen putten uit heel veel tips voor verduurzaming woonhuizen.

Duurzaamheid speelt ook een groeiende rol in het pensioenbewustzijn. Bijna de helft (47 procent) van de werknemers vindt duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk, en drie op de tien verwacht dat zijn of haar pensioengeld duurzaam wordt belegd.

Dus ja, mocht u het niet doen voor de planeet, verduurzaam dan om uw medewerkers betrokken te houden en uw toekomstige winstgevendheid te borgen. Overigens is er ook wet- en regelgeving die maakt dat ondernemingen steeds meer op hun duurzaamheid zullen worden afgerekend. De CSRD schrijft voor dat ondernemingen uitgebreider rapporteren over duurzaamheidsinformatie. Vooralsnog betreft dit grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers. Maar reken maar dat deze bedrijven hun ketenpartners gaan wegen op duurzaamheid. Ze moeten wel.

Duurzaamheidspakket

Ook Adfiz biedt veel praktijktips. Afgelopen december vroeg Adfiz leden om tips verduurzaming. Daar kwam uit: actieve werkplekken, lease een fiets, flexibele werktijden, zonnepanelen en laadpalen, duurzaamheidspakket klant en personeel, verduurzamingsprogramma voor medewerkers, groen reizen stimuleren.

We lichten er hier eentje uit, van GHW (ook elders in deze special aan het woord). Maar kijk vooral ook op www.adfiz.nl. GHW: “Wat doet een hypotheekklant vaak als eerste zodra de sleutels zijn overgedragen? Juist, poetsen. Als startmateriaal en duurzaamheidsstimulans hebben wij een pakket samengesteld dat bestaat uit een volledig gerecyclede emmer, duurzame schoonmaakazijn, een schuursponsje van hooi, een zaaikaart in de huisstijl van ons kantoor voor nieuwe plantjes/bloemen en een douchemeter (met logo) die aangeeft wanneer vijf doucheminuten zijn verstreken. Niet alleen marketingtechnisch goed om in beeld te blijven, maar vooral een bevestiging en stimulans van het thema duurzaamheid.

“Het leuke is dat ditzelfde pakket uitgereikt wordt tijdens de on-boarding van nieuw personeel. Zij krijgen daarbij ook nog een met bedrijfslogo bedrukt vest voor de wat frissere dagen op kantoor, alvorens we meteen de thermostaat opschroeven.”

Iedereen winnaar

Adfiz beloont in haar jaarlijkse Prestatie Onderzoek de meest aansprekende vernieuwingen op een aantal gebieden, waaronder duurzame ontwikkeling. De genomineerden 2025 in deze categorie waren: AnsvarIdéa/ Turien & Co. met landschapsherstel met hagen, heggen en wallen. De Goudse met Exoskelet en Nationale-Nederlanden met Schademeldportal zakelijke schades. Er kan er maar één de winnaar zijn en dat is dit keer NN geworden.

Maar uiteindelijk zijn wij met z’n allen winnaar natuurlijk, want wie wil er nou niet gezond oud worden op een planeet en in een wereld die bloeit in plaats van verkommert?

Reactie toevoegen

 
Meer over
a.s.r. introduceert ESG-rapportages voor pensioenbeleggingen

a.s.r. introduceert ESG-rapportages voor pensioenbeleggingen

a.s.r. introduceert ESG-rapportages om deelnemers inzicht te geven in het maatschappelijke rendement van hun pensioenbeleggingen en de integratie van duurzaamheid...

ING: lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning

ING: lagere hypotheekrente bij verduurzamen woning

Om verduurzaming van woningen verder te stimuleren introduceert ING op 30 april een nieuw prijsmodel voor hypotheken waarbij ook het energielabel in de hypotheekrente...

Werkgevers kunnen meer sturen op duurzame mobiliteit

Werkgevers kunnen meer sturen op duurzame mobiliteit

Werkgevers spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzamere mobiliteit, maar laten volgens het nieuwste Trendrapport Duurzame Mobiliteit van Nationale-Nederlanden...

INSVER: vier inspiratiesessies voor adviseurs

INSVER: vier inspiratiesessies voor adviseurs

INSVER nodigt financieel adviseurs in mei en juni naar een van de vier inspiratiesessies te komen die het instituut dan organiseert. INSVER-directeur Carolien Sala:...

Onverstoord verder bouwen

Onverstoord verder bouwen

(Partner in kennis Allianz in VVP 1-2025) Financieel adviseurs krijgen dagelijks te maken met klantvragen over duurzaamheid. Dat overstijgt verduurzaming van woningen,...

Van huis tot werk: mijn duurzaamheidsreis

Van huis tot werk: mijn duurzaamheidsreis

(Seada van den Herik, Onderlinge 's-Gravenhage, in rubriek Cultuur, VVP 1-2025) In 2019 kwam mijn dochter thuis met een schoolproject over het verduurzamen van...

De stroom tegen keert het tij niet!

De stroom tegen keert het tij niet!

(Paul Burger, AnsvarIdéa/Turien & Co., in Ken je vak! VVP 1-2025) Wordt het geen tijd om als branche bij verduurzaming nog veel sneller te schakelen?...

Eerste examen Sustainable Finance Basis op 8 mei

Eerste examen Sustainable Finance Basis op 8 mei

Op 8 mei 2025 vindt het allereerste examen Sustainable Finance Basis plaats. Dit examen, ontwikkeld door het Sustainable Finance Initiative (SFI), markeert...

Duurzaam verzekeren met data en diensten

Duurzaam verzekeren met data en diensten

"Verzekeraars en adviseurs kunnen een sleutelrol spelen in het bevorderen van een meer duurzame en veerkrachtige verzekeringssector." Dat stelt Onno Bloemers, First...

Circulaire inspiratie: R-Ladder

Circulaire inspiratie: R-Ladder

(Uit VVP-special Duurzaam Wonen 2025) Het is goed als je duurzame keuzes maakt en je je bewust bent van de impact die jouw keuzes hebben. Nog beter is het om te...