Adviesalerts! Veilig Wonen
(Uit katern Veilig Wonen in VVP 5-6 2024) Veilig wonen is zonder professioneel financieel advies eigenlijk ondenkbaar. In de rubriek Adviesalerts! weer actualiteiten en praktijkinformatie om u als adviseur op te laden.
Recent onderzoek in opdracht van het Verbond van Verzekeraars bevestigde nog eens wat financieel dienstverleners al wisten: een grote groep Nederlanders treft geen adequate voorziening voor financiële tegenslagen in het leven. Het schrappen in 2018 van de NHG-verplichting van een ORV heeft zeker niet geholpen. Uriel Ballast (Hypotheek Visie Centrale) meende onlangs dan ook: “Het laten vervallen van het gebod op een ORV, in het kader van NHG, is een onderwerp waarnaar wij met open blik zouden moeten kijken of dit een verstandige beslissing is geweest.”
Het provisieverbod speelt ook een rol; ORV, uitvaart, het zijn zogeheten ‘brengproducten’. Maar dan moet de adviseur aan die producten wel genoeg kunnen verdienen.
Dertien euro per maand
Het onderzoeksrapport dat het Verbond heeft laten opstellen, geeft een paar nuttige wenken waar adviseurs en de hele markt toch iets mee zouden moeten kunnen. Het rapport leest: “Niet-bezitters die open staan om informatie te ontvangen over ORV, noemen de verzekeraar waar zij andere verzekeringen hebben lopen of hun financieel adviseur als gewenste informatiebron. Men heeft daarnaast de voorkeur voor een medium waarbij men alles rustig kan doorlezen (brief, folder of nieuwsbrief) of een persoonlijk gesprek waarin alle vragen gesteld kunnen worden. Niet-bezitters die een ORV te duur vinden, zijn gemiddeld bereid om dertien euro per maand te betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. Voor een groot deel van hen zou dit bedrag voldoende moeten zijn om daadwerkelijk een ORV te bekostigen. Men schat de kosten voor een ORV echter fors hoger in. Als deze mensen beter op de hoogte zijn van de werkelijke maandelijkse kosten, zou een deel van hen wellicht over te halen zijn om toch een ORV af te sluiten.”
Wie pakt de handschoen op?
‘Het grote struikelblok blijft wie die financiële APK moet betalen’
Woonlasten
Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de tweede NHG Woonlastenmonitor een ander beeld zien. Bijna de helft van de woningeigenaren met een hypotheek in Nederland verwacht de komende twaalf maanden moeite te hebben met het betalen van de woonlasten.
NHG vindt het belangrijk om meer inzicht te geven in de financiële situatie en zorgen van woningeigenaren, zodat marktpartijen en de overheid kunnen helpen om de situatie te verbeteren. Zo blijkt dat bij financiële moeilijkheden slechts twee op de drie woningeigenaren hulp zoekt bij een financieel specialist. NHG roept marktpartijen op om data te delen en zo woningeigenaren te kunnen blijven ondersteunen, en benadrukt het belang om bij dreigende betaalproblemen tijdig in gesprek te gaan met de hypotheekverstrekker of professioneel advies in te winnen.
Struikelblok
Mede naar aanleiding van het hierboven al aangehaalde onderzoek door het Verbond wordt er weer alom gepleit voor een financiële APK, zodat iedereen inzicht heeft in zijn financiële situatie en wat er eventueel aan actie ondernomen kan worden. Het grote struikelblok blijft wie die APK moet betalen, want juist de meest kwetsbare groepen hebben het geld er niet voor of er niet voor over. Het is belangrijk dat er eindelijk een antwoord op deze vraag gevonden wordt, helemaal nu straks kan worden gekozen voor een pensioenbedrag ineens bij pensionering en de financiële ellende nu al uit te tekenen is wanneer het ontbreekt aan een goede keuzebegeleiding.
Relatiebeëindiging
Relatiebeëindiging is niet het meest leuke onderwerp om te bespreken, maar het is daarom niet minder belangrijk om hier in het adviesgesprek aandacht voor te blijven hebben. Aldus Adfiz, dat samen met De Scheidingsdeskundige een kennisportaal heeft gemaakt over relatiebeëindiging. Adfiz: “Dit kennisportaal hebben wij uitgebreid met een document over hypotheekadvisering en relatiebeëindiging dat De Scheidingsdeskundige recent heeft gepubliceerd In dit document wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op verschillende risico’s en gevolgen die samenhangen met het life event relatiebeëindiging.”
Handvatten
Verduurzaming staat hoog op de maatschappelijke agenda. MUNT Hypotheken plaatste onlangs een ‘groene adviseurs’-zoeker op de website, gebaseerd op reviews bij Advieskeuze. Als adviseur die geen oog heeft voor verduurzaming raak je dus steeds meer op een achterstand. Maar waarom zou je je rol in deze niet pakken? Dat kan prima en is ook gewoon van deze tijd.
De AFM schreef onlangs: “Wij zien in onze onderzoeken dat hier nog veel kansen liggen voor adviseurs en aanbieders. Zij kunnen proactiever hun klanten informeren en adviseren over de financiële mogelijkheden voor verduurzaming.” Dus doe dat nou gewoon.
En de AFM maakt het de adviseur nog makkelijk ook, namelijk door handvatten te geven voor advies of dienstverlening op maat bij aanvullend hypothecair krediet voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen. De toezichthouder: “Sinds 2021 kunnen consumenten zonder advies hun bestaande hypotheek verhogen voor bepaalde energiebesparende maatregelen tot 25.000 euro. Niet alle consumenten zijn in staat om dit zonder advies te doen. Een volledig advies is niet in alle gevallen nodig. In veel gevallen kan worden volstaan met dienstverlening/advies op maat. De adviseur maakt dan gebruik van informatie die eerder is ingewonnen bij het afsluiten van de bestaande hypotheek. Dit advies is goedkoper voor de klant en hiermee kan aan de zorgplicht zoals bedoeld in de Wft worden voldaan. Wij hebben een aantal handvatten geformuleerd voor adviseurs.”
Thuisbatterij
Een thuisbatterij is in razend tempo populair aan het worden, met dank aan het kabinet dat de salderingsregeling de nek heeft omgedraaid. Het vormt wel een nieuw brandrisico. Dat terwijl de electrificering van inmiddels vrijwel alles in het leven al niet zonder brandgevaar is.
De jongste Risicomonitor Woningbranden van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars meldt dat accu’s en batterijen inmiddels in bijna vijf procent van de gevallen de vermoedelijke brandoorzaak vormen. “Naast elektrische vervoermiddelen gaat het dan om gereedschap, speelgoed, tablet/mobiel, en dergelijke”, aldus het centrum.
Verkeerd opladen is volgens de brandweer vaak de boosdoener. Brandpreventje, wie kent hem nog? Preventie blijft dus cruciaal en ook daar kunnen adviseurs een rol spelen.
Met onze Adviesalerts! laden wij u hopelijk op, maar dat is dan in ieder geval zonder brandgevaar! Tenzij u door onze tips nu in vuur en vlam staat…
Reactie toevoegen
Meer over
(Uit VVP-special Duurzaam Advies 2025) Wordt het niet eens tijd voor een keurmerk Duurzaam Financieel Advies? VVP vraagt het zich af in de rubriek vol praktijkinfo...
Duurzaam verzekeren met data en diensten
(Onno Bloemers, First Day Advisory Group, in VVP-special Duurzaam Advies 2025) Of het nu gaat om schade, pensioen, zorg of leven – de verzekeringssector...
De stille kracht achter een duurzaam MKB
(Carolien Sala, directeur INSVER, in VVP-special Duurzaam Advies 2025) De Keniaanse Elizabeth Wathuti, de Zweedse Greta Thunberg of dichterbij huis de Nederlandse...
Obvion: Energiebespaarpakket voor klanten met een laag energielabel
Obvion gaat bestaande hypotheekklanten met een woning met energielabel G en F helpen verduurzamen door hen een Energiebespaarpakket aan te bieden. Dit bestaat uit...
Duurzaam schadeherstel als norm
(Verbond van Verzekeraars in VVP-special Duurzaam Advies 2025) Duurzaam herstel moet in 2027 de gangbare praktijk zijn bij het afhandelen van schade, in plaats...
INSVER 2.0: Verduurzaming mét en voor adviseurs
(Uit VVP-special Duurzaam Advies 2025) Het Instituut Verduurzaming Verzekeringsbranche (INSVER) stáát, nu is het tijd voor de volgende fase. Aldus...
Positive Finance Day 2025: van onderstroom naar bulderende rivier
De Positive Finance Day 2025 van MaatschapWij en Dazure maakte duidelijk dat de onderstroom in de samenleving op weg naar een groenere, gezondere en meer verbonden...
Voor méér mussen, planten en bijen
(Partner in kennis Klaverblad Verzekeringen in VVP-special Duurzaam Advies 2025) Hoe kunnen we als verzekeraar bijdragen aan meer biodiversiteit? Met veel ambitie...
Verduurzaming: rentekorting voor verkeerde groep
Van Bruggen meent dat geldverstrekkers verduurzaming in de verkeerde groep stimuleren met hun rentekorting. De adviesketen: "Geldverstrekkers bieden nu vooral een...
Verkort adviestraject bij verduurzaming nog niet genoeg
Om de drempel voor huiseigenaren te verlagen, heeft de AFM richtlijnen opgesteld voor een verkort adviestraject bij verduurzaming. Dit zou advieskosten moeten verlagen,...