Buy en build versus kwaliteit

Rick Guitjens

(Rick Guitjens, Guitjens Verzekeringen, in VVP-Special Fusies & Overnames 2022) Het nieuws in onze (vak)media wordt gedomineerd door berichten over consolidatie en overnames bij intermediairs. Maar je kunt ook groeien door te focussen op kwaliteit. Door te zorgen voor tevreden werknemers die de tijd en ruimte krijgen om aandacht te geven aan klanten, die daar weer blij van worden. Zo doen wij het en met succes want we groeien autonoom met 20-30 procent per jaar! Daar liggen dan uiteraard wel andere strategische keuzes aan ten grondslag.

Gaan buy en build en kwaliteit samen? De eerste vraag is dan natuurlijk: wat verstaan we onder kwaliteit? Binnen Guitjens Verzekeringen is dat op hoofdlijnen als volgt gedefinieerd:

1. Klanten krijgen snel en kwalitatief antwoord op vragen, snelle en kwalitatieve afwikkeling van schades en worden periodiek pro-actief benaderd voor onderhoud op hun verzekeringen.

2. Medewerkers behouden overzicht in hun werk en krijgen van de werkgever de ruimte voor het leveren van kwaliteit aan de klant.

3. Een graadmeter voor kwaliteit is de tevredenheid van onze bestaande klanten, niet de aangroei van nieuwe klanten.

4. Medewerkers krijgen een bovengemiddelde arbeidsbeloning en het bedrijf behaalt een ten opzichte van de markt bovengemiddeld rendement, want alleen dan kan kwaliteit op de langere termijn gewaarborgd blijven.

De snelle denkers onder u hebben het waarschijnlijk al door: al deze punten staan met elkaar in verbinding, en versterken elkaar wanneer de strategische keuzes van het bedrijf ook echt gericht zijn op het behalen van deze doelstellingen.

Geen rocket science

Met andere woorden: veel overzicht en ruimte bij medewerkers zorgt voor tevreden klanten. Tevreden klanten leveren positieve energie terug aan de medewerkers. Tevreden klanten zorgen voor nieuwe tevreden klanten en (als zij passen in de strategische scope van Guitjens) verhogen deze nieuwe klanten het rendement voor het bedrijf en de aandeelhouders, waardoor de beloning richting de medewerkers ook weer omhoog kan, enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Het is geen rocket science. Toch lijken de ‘buy en builders’ in de markt zich voornamelijk te richten op punt 4: ‘Het bedrijf behaalt een bovengemiddeld rendement’. Persoonlijk zie ik niets kwaadaardigs in het volgen van deze strategie, en persoonlijk denk ik ook dat het negeren van punten 1 tot en met 3 op de korte termijn leidt tot het maximaal realiseren van punt 4. Maar ik ben wel oprecht geïnteresseerd in de drijfveren van de CEO’s die deze routing kiezen. Wat geeft ze een blij gevoel als ze ’s ochtends in de spiegel kijken voor een nieuwe werkdag? Wat drijft ze?

Ontzettend veel voldoening

Kijkend naar mijn eigen drijfveren, dan zou ik zeggen dat ik het meeste voldoening haal uit ‘het bieden van zekerheid aan mensen in onzekere situaties’. Dit is niet toevallig ook de missie van ons bedrijf.

Daarnaast zie ik het als een uitdaging om iedere dag de kwaliteit en tevredenheid richting de eindklant en werknemers met een procent te verhogen, en iedere dag intern een minuut tijdwinst te boeken’. Of zoals mijn goede vriend Joost Heijligers (Finly - Future of Finance) wel eens zegt “iedere dag een procentje meer en een minuutje minder”. Dit is op de korte termijn waarschijnlijk niet de snelste weg tot financieel succes, maar het geeft zo ontzettend veel voldoening voor onze medewerkers en klanten.

‘Ons kantoor groeit door strategische keuze voor kwaliteit’

Om nog een geheimpje aan u te verklappen: onze niet aflatende drijfveer om punt 1 tot en met 3 te maximaliseren, zorgt ook nog eens voor een maximalisatie van punt 4: een duurzaam en langdurig financieel succes. Volgens onze accountant hoort onze Ebitda bij de top van Nederland voor bedrijven in onze sector en omvang. Daarnaast zijn we recent genomineerd voor een FD Gazelle Award als een van de (autonoom) snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Nogmaals: ik zie niets kwaadaardigs in buy en build. Ik ben alleen blij dat de markt kwaliteit en een lange termijn visie nog steeds erg goed lijkt te belonen. Dat is volgens mij ook altijd al zo geweest, en zal ook altijd zo blijven. Nog belangrijker: je bedrijf, je medewerkers en je klanten worden er een stuk leuker van!

Rick Guitjens is directeur-eigenaar van Guitjens Verzekeringen & Risicobeheer B.V. in Heeze.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Victor nieuwe naam Mees & Zoonen

Victor nieuwe naam Mees & Zoonen

Het Rotterdamse volmachtbedrijf R. Mees & Zoonen Assuradeuren gaat na de zomer verder als Victor Insurance Nederland. Mees & Zoonen -sinds 1720- is een honderd...

Dag van het Topadvies 'Abonnement is geen show stopper' Edwin Bosma

Dag van het Topadvies 'Abonnement is geen show stopper' Edwin Bosma

Kopers van financiële advieskantoren kijken anno 2016 nadrukkelijk naar de aanwezigheid van serviceabonnementen bij de verkopende partij. “Tot nu toe...

Weinig adviseurs zien fusie of overname als positief

Weinig adviseurs zien fusie of overname als positief

Fusies of overnames worden door slechts weinig financieel adviseurs als een positieve ontwikkeling ervaren. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van Bureau...