De imker

Mooie beroepen de imker

Nederland kent veel mooie beroepen, uitgeoefend door toegewijde mensen met passie voor hun vak. Het adviesvak is onmiskenbaar zo’n mooi beroep. Ter inspiratie belicht VVP onder de noemer mooie beroepen een aantal beroepen van buiten de sector. Dit keer imker Marius Woensdregt van de Gulden Raat.

Nederland telt vele paradijsjes. Een ervan is Tuinderij Amelis’Hof, een achttiendeeeuwse moestuin vlak buiten Utrecht van één hectare groot waar sinds 1984 op biodynamische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld.

Hier groeien zo’n 60 verschillende groenten, 25 soorten kruiden, klein fruit en vele bloemen met de rijke smaak en geur van vroeger.

Achterin de moestuin is een imker aan het werk. Marius Woensdregt is nog niet zo lang imker. Hij werkte zo’n 25 jaar als fysiotherapeut en zag dat zijn werk steeds meer werd gedicteerd door protocollen, voorschriften, papierwerk, regels en administratie. Het gevolg was een burn-out.

In zijn praktijk als therapeut had hij gewerkt met bijenwas voor compressen en warmte-pakkingen en bijengif voor gewrichtsklachten. Van bijen zelf wist hij nog niet veel. Toen hij na zijn burn-out zijn praktijk van de hand deed, werd hem door een ex-cliënte gevraagd of imkeren niet wat voor hem was. Hij verdiepte zich in de bijenwereld, volgde de basiscursus imkeren en werd een jaar lang begeleid door een ervaren imker. Nu is hij eigenaar van imkerij ‘De Gulden Raat’. “Het mooie is, dat ik door de bijen weer gezond geworden ben.”

De spiegel die de bijenwereld ons voorhoudt, is confronterend. Terwijl mensen de systemen heilig hebben verklaard, ook als ze het belang van de samenleving niet meer dienen, maken bijen deel uit van een natuurlijk organisme, waarin elke bij zijn talent mag ontplooien, waarin elke bij ertoe doet en waarin elke bij bijdraagt aan het belang van het hele bijenvolk (en haar omgeving). En dat zonder dat er een manager aan te pas komt. En natuurlijk zijn bijen een belangrijke factor in de natuur en voor de voedselproductie. Bijen zorgen voor de bestuiving van een groot deel van de voedselgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten en geen zaden.

Woensdregt: “Bijenvolken zijn levende organismen, die zeer nauw verbonden zijn met de hen omringende ecosystemen. Ondanks dat een bijenvolk al gauw uit één koningin, honderden darren en zo’n 60.000 werksterbijen kan bestaan in de zomer, zie ik het volk als één wezen waar je op de één of andere manier mee kan communiceren. Ik probeer te zien en te voelen wat een volk nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Dat betekent, dat je mij regelmatig bij mijn volken kan zien zitten en dat ik alleen maar kijk en voel. Ik mag dan veel geleerd en gelezen hebben, mijn ware leermeesters zijn toch mijn volken, die kunnen mij leren hoe met hen om te gaan.”

Ook imkers hebben te maken met protocollen, zoals bijvoorbeeld voor de bestrijding van de varroamijt. “Natuurlijk houd ik me hieraan. Maar ik wil me vooral inzetten om de vitaliteit van een bijenvolk te versterken. Dit betekent, dat ik kijk naar hoeveel honing je de bijen moet laten, naar wat een goede behuizing is en niet wat alleen op de korte termijn goed zou zijn voor de mens. Steeds raak ik weer gefascineerd door het wonder, dat zich voltrekt in zo’n bijenvolk door de seizoenen heen.

Diep respect voor wat daar gebeurt! Hoe meer ik er over te weten kom, hoe stiller ik ervan word.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
De chocolademaker

De chocolademaker

(Mooie beroepen in VVP 5-2020) Nederland kent veel mooie beroepen, uitgeoefend door toegewijde mensen met passie voor hun vak. Het adviesvak is onmiskenbaar zo’n...

Mooie beroepen

Mooie beroepen

Het adviesvak behoort tot de allermooiste beroepen van Nederland. Juist in deze heftige coronatijd is de financieel adviseur meer dan ooit van betekenis voor zijn...

Mooie beroepen: de molenaar

Mooie beroepen: de molenaar

Nederland kent veel mooie beroepen, uitgeoefend door toegewijde mensen met passie voor hun vak. Het adviesvak is onmiskenbaar zo’n mooi beroep. Ter inspiratie...