De ODV, een adviesgevoelige voorziening

Pieter van Deudekom

In de jaren 2017 t/m 2019 hebben ruim 50.000 DGA’s hun pensioenregeling in eigen beheer omgezet naar de Oudedagsverplichting eigen beheer (ODV). Uiterlijk vanaf datum ingang AOW dient de DGA zijn opgebouwde ODVreserve vanuit de BV in 20 jaar uit te keren.

Voordat dit moment aanbreekt, is het verstandig als de DGA samen met zijn adviseur bespreekt wat alle opties zijn, want een aantal goede alternatieven is bij hem vaak niet bekend. Een belangrijke afweging, die gemaakt moet worden, is de volgende: Dient de ODV-uitkering daadwerkelijk vanuit de BV te worden gedaan of heeft het de voorkeur het opgebouwde ODV-kapitaal naar een externe partij over te dragen?

Uitkering vanuit de bv

De regels hiervoor zijn vrij strikt; de ODV-uitkering moet uiterlijk vanaf de AOW-ingangsdatum starten en met een vaste looptijd van 20 jaar worden uitgekeerd.

Op zijn vroegst start de uitkering vijf jaar voor de AOW-ingangsdatum, dan is de looptijd overigens ook 5 jaar langer. Afhankelijk van het u-rendement vindt er jaarlijks een kleine aanpassing plaats.

Overheveling

Indien het ODV-kapitaal wordt overgeheveld naar een bancaire lijfrente of een beleggingslijfrente, zijn de regels veel flexibeler. De belangrijkste zijn: – De looptijd van de uitkering (binnen fiscale grenzen) is van 5 tot 20 jaar; ook langer is mogelijk.

– De ingangsdatum van de uitkering is uiterlijk 5 jaar na de AOW-ingangsdatum.

– Het gehele overgedragen ODV-kapitaal wordt inclusief behaald rendement, volledig aan de DGA, en bij diens overlijden aan de erfgenamen, uitgekeerd.

Het is de vraag of het verstandig is het ODV-kapitaal ook in de uitkeringsfase in de BV te houden. De volgende argumenten kunnen een rol spelen om het ODV-kapitaal over te hevelen naar een externe partij:

1. De gepensioneerde DGA wil op termijn van zijn BV af.

2. De DGA wil doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd .

3. De DGA wenst de ODV in een kortere periode dan 20 jaar uit te laten keren.

4. De DGA heeft behoefte aan meer flexibiliteit in zijn uitkering.

5. De BV heeft een negatief eigen vermogen en de wens snel te liquideren.

1. De gepensioneerde DGA wil op termijn van de BV af

Menig DGA wil na het ondernemerschap de BV nog even aanhouden, om deze uiteindelijk op te heffen. Belangrijke overweging naast het kostenaspect is, dat de DGA de eigen financiële situatie van de oude dag overzichtelijk wil krijgen en vereenvoudigen, zeker met het oog op de toekomstige nalatenschap. De mogelijkheid, dat de BV vererft vindt men in de regel geen aantrekkelijk idee.

De ODV-verplichting blokkeert de optie van opheffen van de BV, waardoor de BV nog tot 20 jaar na de AOW-leeftijd moet worden voortgezet.

N.B. Uiterlijk tot 5 jaar na de AOW-datum kan, met toestemming van de belastingdienst, de uitkerende ODV worden overgeheveld naar een externe partij.

2. De DGA wil doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Fiscaal kan de samenloop van de ODV-uitkering en het verplicht doorbetalen van een salaris, op bezwaren stuiten. De doorwerkende DGA zal minimaal een zakelijk loon moeten doorbetalen, en zijn AOW en soms andere aanvullende pensioenen zijn dan ook al ingegaan. Hiermee wordt de ODV vaak in de hoogste schijf belast, terwijl als het inkomen uit arbeid stopt, de ODV-uitkering (fiscaal) meer welkom is. Het ODV-kapitaal overdragen in de eerder genoemde lijfrente producten geeft nog 5 jaar respijt, voordat er moet worden uitgekeerd.

3. De DGA wenst de ODV in een kortere periode dan 20 jaar uit te laten keren

Indien het opgebouwde ODV-kapitaal beperkt is, zou het aantrekkelijk kunnen zijn een kortere looptijd te kiezen dan 20 jaar. Ook de kosten van het aanhouden van een BV voor een relatief lage ODV-uitkering (jaarrekening opstellen, loonadministratie, fiscale berekeningen etc.) kan hierbij een rol spelen.

Pieter van Deudekom: ‘Adviseur speelt belangrijke rol.’

4. De DGA wenst meer flexibiliteit in zijn uitkering

Naast de optie van een kortere uitkering dan de verplichte 20 jaar, is het mogelijk bij de bancaire of beleggingslijfrente, om voor een hoog-laag uitkering te kiezen.

Dus bijvoorbeeld de eerste 10 jaar een uitkering van € 20.000,00 en daarna 10 jaar een uitkering van € 10.000,00. Deze flexibiliteit kan niet middels een uitkering vanuit de BV worden bewerkstelligd.

Het is niet noodzakelijk om het volledige ODV-kapitaal over te dragen naar een externe partij. Het kan zijn, dat de BV niet voldoende liquide is om de volledige reserve over te dragen. Ook kan het zijn, dat het de voorkeur heeft de ODV in eigen beheer te houden, maar dat de DGA deels wil profiteren van een kortere uitkering dan de vereiste 20 jaar. Dan zou een deel voor een kortere uitkering naar de externe lijfrente kunnen worden overgedragen.

5. BV heeft een negatief Eigen Vermogen

In de situatie, dat onvoldoende vermogen in de BV aanwezig is, om de volledige ODV-reserve in 20 jaar uit te keren, kan na goedkeuring van de belastingdienst, het aanwezige kapitaal worden afgestort, waarna (binnen de fiscale bandbreedte) een uitkering met een eventueel kortere looptijd kan worden afgesproken.

Externe partijen

De ODV-verplichting kan worden ondergebracht bij verzekeraar, bank of vermogensbeheerder. De lijfrente bij de verzekeraar wordt vooral gekozen, indien het lang leven risico moet worden afgedekt. Bij overlijden van de DGA en de eventuele partner stopt de uitkering.

De fiscale regels voor de bancaire lijfrente en de beleggingslijfrente zijn gelijk. De populariteit van de bancaire lijfrente is door de lage rentestand wat verminderd.

De beleggingslijfrente is zeker bij een lange beleggingshorizon een goed alternatief voor de huidige, relatief lage, gegarandeerde uitkering. In dat geval moet de DGA bereid zijn om de bijbehorende beleggingsrisico’s te nemen. Hij kan alvast voorsorteren door het ODV-kapitaal reeds voor de uitkeringsperiode over te dragen naar een opbouwende beleggingslijfrente-rekening. Hiermee verlengt hij feitelijk zijn beleggingshorizon.

Nieuwe moderne producten worden door de vermogensbeheerders ontwikkeld. Welk product of producten het beste past, is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie van de DGA. En daar kunt u als adviseur een belangrijke rol in spelen.

Pieter van Deudekom is Senior Pensioenadviseur bij Velthuyse • Mulder.

Reactie toevoegen

 
Meer over
It’s a wonderful (advies)world!

It’s a wonderful (advies)world!

(Uit katern Pensioen & Vernogen, VVP 2-2024) It’s a wonderful world, zong Hubrien Meijaard (Stan&Wende) op het 19 maart gehouden VVP-event Pensioen...

Doelbeleggen wint opnieuw Gouden Stier

Doelbeleggen wint opnieuw Gouden Stier

Doelbeleggen heeft opnieuw de award 'IEX Gouden Stier 2023' ontvangen. Doelbeleggen won deze award eerder van 2018 t/m 2022’. De onderscheiding kwam tot stand...

VVP poll: omdat een persoonlijk pensioenplan cruciaal wordt onder de Wtp ga ik mijn klanten proactief benaderen.

VVP poll: omdat een persoonlijk pensioenplan cruciaal wordt onder de Wtp ga ik mijn klanten proactief benaderen.

De stelling van komende week luidt: 'Omdat een persoonlijk pensioenplan cruciaal wordt onder de Wtp ga ik mijn klanten proactief benaderen'. Deze stelling is ingegeven...

“Pensioen en financiële planning eindelijk persoonlijk!”

“Pensioen en financiële planning eindelijk persoonlijk!”

Theo Gommer (&Gommer Pensions Group) behoeft geen introductie. Gommer is erkend pensioendeskundige en bovendien nooit bang om er een eigen mening op na te houden....

Impact nabestaandenpensioen onder Wtp toegelicht op Vakevent Pensioen & Vermogen

Impact nabestaandenpensioen onder Wtp toegelicht op Vakevent Pensioen & Vermogen

Hanneke Kroonenberg (Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot Kempen en bestuurslid FFP) gaat tijdens de kennissessie van Evi van Lanschot op het VVP Event Pensioen &...

Praktische tips duurzaam beleggen op VVP Event Pensioen & Inkomen

Praktische tips duurzaam beleggen op VVP Event Pensioen & Inkomen

"Adviseurs die kennis en vaardigheden bezitten over duurzaam pensioen en vermogensvorming hebben een streepje voor op hun collega’s. En dat is niet alleen omdat...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

(Uit VVP 5-2023) Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De...

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Bekijk de beeldimpressie van Jeffrey Korte van de zinderende finale van de VVP Advies Award 2023 in de belevingsstudio’s van First Impression in Tilburg. [object...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De drie finalisten waren...

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk vandaag om 16.00 uur naar de live-uitzending van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest klantgerichte advieskantoor...