De perfecte prompt

ChatGPT versus algemene foto via Pixabay

(Justin Schlee, ANVA, in VVP-special Business Innovation 2024) De afgelopen periode zie ik regelmatig artikelen voorbijkomen waarin ChatGPT wordt vergeleken met een specialist, om vervolgens de correctheid van de antwoorden te toetsen. Naar mijn mening is dit als het vergelijken van een Indische rijsttafel met een rozijntje. Met andere woorden: als we de poging willen wagen om een mens naast een machine te zetten, moeten we dat op een andere manier doen.

Een specialist heeft natuurlijk specifieke kennis over een onderwerp en zal anders reageren dan iemand die je in de trein vraagt wat de nadelen van duurzaam advies zijn. Als je een model zoals GPT iets wilt vragen, moet je beginnen met duidelijk maken vanuit welke rol (persona) de vraag wordt gesteld.

“Stel je voor dat je een financieel adviseur bent die de Wet op het financieel toezicht (Wft) naleeft, de ethische gedragscode volgt, en de richtlijnen van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) kent. Vanuit die rol, wat zouden de mogelijke nadelen van duurzaam financieel advies zijn?”

Omdat dit artikel een beperkt aantal woorden mag bevatten, is bovenstaande persona beknopt. Ik zou er echter nog veel meer details aan toevoegen; hoe meer tijd en energie je hierin steekt, hoe beter het antwoord zal zijn. Als je een mening hebt over het antwoord, kun je die ook toevoegen om het nog specifieker en waardevoller te maken.

“Je adviseert klanten over duurzaamheid, specifiek over de financiële en/of verzekeringstechnische aspecten van investeringen in verduurzaming door particulieren of bedrijven.”

Goed leesbaar

Zijn we er dan? Wat mij betreft niet. Ik wil bijvoorbeeld ook dat het antwoord goed leesbaar is voor een consument (B2-taalniveau) en dat grote thema’s zoals ESG niet worden meegenomen. Laten we dat toevoegen:

“Leg het uit op een manier die goed leesbaar is voor iemand met een B2-niveau, en laat complexe thema’s zoals ESG buiten beschouwing.”

Dit zijn voorbeelden van hoe je een prompt kunt verbeteren om een beter antwoord te krijgen. Daarnaast kun je natuurlijk ook leuke extra’s toevoegen, zoals Kees Dullemond suggereerde in een eerder artikel:

“Leg ook uit hoe Aristoteles’ ideeën over deugdethiek van toepassing zouden kunnen zijn op dit onderwerp.”

Als we dit allemaal samenvoegen, krijgen we de volgende prompt:

“Stel je voor dat je een financieel adviseur bent die de Wet op het financieel toezicht (Wft) naleeft, de ethische gedragscode volgt, en de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kent. Je adviseert klanten over duurzaamheid, specifiek over de financiële en/of verzekeringstechnische aspecten van investeringen in verduurzaming door particulieren of bedrijven. Verwijs in je uitleg naar de relevante onderdelen van de Wft en AFM-richtlijnen die van toepassing zijn op duurzaam financieel advies. Wat zijn de mogelijke nadelen en risico’s van duurzaam financieel advies? Leg deze uit op een duidelijke en begrijpelijke manier voor iemand met een B2-niveau, zonder in te gaan op complexe thema’s zoals ESG. Welke eenvoudige risico’s of beperkingen moet een adviseur volgens de wet duidelijk maken aan klanten om hen te beschermen tegen valkuilen? Beschrijf ook hoe Aristoteles’ ideeën over deugdethiek kunnen helpen bij het vinden van een balans tussen ethiek en financieel rendement in het adviesproces.”

Is dit dan de perfecte prompt voor het juiste antwoord? Nee, ik denk van niet. Ik zou er nog meer aan toevoegen om het nog scherper te maken, maar daar is in dit artikel helaas geen ruimte voor.

Erg generiek

Wat ik nog wel wil benadrukken, is dat ChatGPT (en Copilot al helemaal) erg generiek zijn. Als je dit écht goed wilt doen, kun je zogenaamde vectordatabases installeren waarin nog veel meer context geplaatst kan worden waar een AI-model rekening mee moet houden. Daarnaast kun je ook specifieke verwijzingen maken naar wetgeving, bijvoorbeeld door een URL naar een specifiek artikel uit de Wft in de prompt te plakken. Het is belangrijk te beseffen dat ChatGPT zijn antwoord nu baseert op algemene kennis van de Wft en AFM-richtlijnen.

Je kunt je ook afvragen of je niet zelf een financieel specialist moet zijn om een goede prompt te kunnen maken die een echt waardevol antwoord oplevert. Daarom geloof ik persoonlijk niet in algemene modellen waar je alles aan kunt vragen. Ik ken bijvoorbeeld oplossingen die in de juridische sector worden gebruikt en standaard hun antwoorden baseren op wetteksten en jurisprudentie.

Je zou dus een systeem kunnen opzetten, specifiek voor onze sector, dat op slimme wijze toegang biedt tot alle relevante bronnen, zoals wetten, richtlijnen, maar ook informatie over ethiek. Registers met uitspraken, zoals jurisprudentie en het Kifid-register, kunnen ook van grote waarde zijn.

‘Je zou generatieve AI kunnen opzetten, specifiek voor onze sector ’

Tegelijkertijd blijven we afhankelijk van hoe een model deze informatie verwerkt en een antwoord genereert. Als je diep in de techniek duikt, kom je steeds meer tot de conclusie dat het erg ongrijpbaar is hoe zo’n model precies werkt. Daarom moeten we voorlopig de vinger aan de pols houden en voortdurend valideren of het nog klopt. Los van de prompt en bronnen, zijn er ook nog allerlei technische parameters waar je aan kunt sleutelen.

Ik denk wel dat we steeds beter gaan begrijpen welke modellen we moeten toepassen in welke situatie, welke bronnen we willen gebruiken, en welke technologie we moeten inzetten om antwoorden te krijgen die de menselijke mogelijkheden overstijgen.

Houd je ogen open en omarm verandering, je hoofd in het zand steken is wat mij betreft geen optie.

Reactie toevoegen

 
Meer over
ChatGPT’s aandachtspunten voor duurzaam financieel advies

ChatGPT’s aandachtspunten voor duurzaam financieel advies

(Uit VVP-special Duurzaam Advies 2025) Duurzaam financieel advies vereist, aldus ChatGPT, een strategische en holistische benadering waarbij zowel financiële...

Positive Finance Day 2025: van onderstroom naar bulderende rivier

Positive Finance Day 2025: van onderstroom naar bulderende rivier

De Positive Finance Day 2025 van MaatschapWij en Dazure maakte duidelijk dat de onderstroom in de samenleving op weg naar een groenere, gezondere en meer verbonden...

EDI-wallet: kansen maar ook risico's

EDI-wallet: kansen maar ook risico's

De AFM verwacht dat de Europese Digitale Identiteit (EDI) wallet grote impact kan hebben op de financiële sector. De EDI-wallet is een mobiele app waarin digitale...

Van modewoord naar must-have: digitale transformatie in de verzekeringssector

Van modewoord naar must-have: digitale transformatie in de verzekeringssector

(Blog door Stephan de Jong, Managing Director Technology bij IG&H) Digitale transformatie is al lange tijd een belangrijk gespreksonderwerp binnen de verzekeringssector....

VCN Hypotheken introduceert de Hypotheek AI assistent®

VCN Hypotheken introduceert de Hypotheek AI assistent®

Volgens eigen zeggen als eerste serviceprovider komt VCN Hypotheken met een AI-tool voor hypotheken. Financieel adviseurs kunnen binnenkort gebruik maken van deze...

Generative AI in de verzekeringswereld: innovatie met de menselijke maat

Generative AI in de verzekeringswereld: innovatie met de menselijke maat

"De opkomst van Generative AI (zoals ChatGPT met toegang tot eigen data) voelt als een radicale verandering binnen de verzekeringssector. Algoritmes genereren polisvoorwaarden,...

Nederlanders verwachten dat AI financiële transacties zal versnellen

Nederlanders verwachten dat AI financiële transacties zal versnellen

Consumenten hebben hoge verwachtingen van AI in financiële dienstverlening.  Zo verwacht 45 procent van de Nederlanders, waaronder 64 procent van de Gen...

Webinar: hoe zet je AI praktisch in als verzekeringsadviseur?

Webinar: hoe zet je AI praktisch in als verzekeringsadviseur?

WeGroup verzorgt op 6 maart vanaf 10 uur het webinar 'Hoe zet je AI praktisch in als verzekeringsadviseur?'.Aan bod komen onder meer large language models (hoe tools...

Verantwoorde AI in de Adviespraktijk

Verantwoorde AI in de Adviespraktijk

(Ken je vak! VVP 4-5 2024) In dit vijfde deel van de serie ‘AI in de Adviespraktijk’ deelt Dennie van den Biggelaar, CTO van Onesurance.ai, inzichten...

Innoveren met oog voor de mens

Innoveren met oog voor de mens

(Uit VVP-special Business Innovation 2024) Bedrijven die niet innoveren, gaan vroeg of laat out of business, weten de tafelgasten Jaap de Louw (Avéro Achmea)...