Door adviserend Nederland van Oost naar West
Door Peter Wormskamp, Helder Beheerd
Het kan verkeren. Begin 2020 was er sprake van hoogconjunctuur. Nog nooit zo weinig werkloosheid. Een begrotingsoverschot. Huizenprijzen die door het dak gingen. Financieel adviseurs die het werk niet aankonden. En toen kwam corona. Thuiswerken werd de norm en bedrijven gingen failliet. Wat zijn de gevolgen voor de financiële advieswereld? Is er sprake van een ‘nieuw normaal’? Of keren we snel terug naar het ‘oude normaal’? Op een wandeltocht van oost naar west verkent Peter Wormskamp de (crisis)situatie bij Adviserend Nederland. De oude route van de marskramers is daarbij het uitgangspunt. Een forse wandeling onder het motto ‘aan de wandel met de handel’.
En door! Ik laat het pontje over de IJssel achter me en ga richting de Veluwe. Samen met mijn vrouw en de hond loop ik langs de IJssel. Het is behoorlijk druk. Heel Nederland gaat naar buiten, langs de rivier. Een van de ‘coronaveilige’ plekken. We spotten diverse (roof)vogels waarvan de namen mij onbekend zijn. Toch maar eens opzoeken…
We lopen over de dijk bij Wilp door het dijkbos van landgoed de Poll. Een uniek landschap. Ik ben hier al vaker geweest. Alles lijkt vanzelfsprekend. En toch ‘verdwalen’ we. Bordje gemist… Eén aanname teveel en je gaat de verkeerde kant op. Ook iets om op te letten binnen je eigen adviespraktijk.
Na het landgoed eindigen we uiteindelijk, via een kabouterbos, bij station Klarenbeek (‘wie kent het niet?’). De volgende etappe maken we definitief de sprong naar de Veluwe.
Ramon regelt het
De etappe gaat van Klarenbeek naar Hoenderloo. We passeren het Apeldoorns kanaal en kruisen de museumspoorlijn van de Veluwsche Stroomtrein Maatschappij. Onderweg kom ik nog Jan Willem Smit van Finenzo op de racefiets tegen. Met hem heb ik vorig jaar een etappe van het Pieterpad gelopen. Klein landje…
‘Vertrouwen is het belangrijkste kapitaal van de adviseur’
Beekbergen is de volgende plaats op de route. Daar heb ik een gesprek met Ramon Bijsterbosch van Wilbrink Financiële Diensten.
Ramon is opgegroeid tussen de polissen. Zijn vader had ook een financieel adviesbedrijf. Ramon heeft bewust gekozen om zijn eigen weg te gaan. Hij wilde een kleiner kantoor. En een zeer persoonlijk kantoor. Op de vraag of dit gelukt is, zegt Ramon: “Ik denk het wel. Klanten zeggen meer dan eens: ‘Ramon regelt het’.” Een mooie blijk van vertrouwen.
Over de adviespraktijk nu en in de toekomst is Ramon positief. Als het gaat over de woningmarkt constateert hij dat het aanbod wat afneemt. Tegelijkertijd is de doorstroomsnelheid zeer hoog.
De gevolgen van corona zijn beperkt in de bedrijfsvoering. In eerste instantie is er geadviseerd op afstand. Nu wordt er, op veilige afstand, face to face geadviseerd. Uiteraard zijn er op kantoor de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. En over vijf jaar? Omdat hij werkt als adviseur, en niet als verkoper, is Ramon ervan overtuigd dat klanten dan nog steeds kiezen voor Wilbrink Financiële Diensten en dat er dan nog steeds een goede boterham is te verdienen.
Blijf bij je leest
Na Beekbergen door naar Hoenderloo. Heerlijk door de bossen. De geur van dennennaalden en zelfs geaccidenteerd terrein. Bij Hoenderloo lopen we over het terrein van de Hoenderloo-groep. Of moet ik zeggen voormalige Hoenderloo-groep. Deze instelling voor kinderen met een complexe situatie gaat sluiten in 2020. Dit na de fusie in 2011 met Pluryn, een organisatie op het gebied van gehandicaptenzorg. Dat is een heel andere tak van sport. Groot, groter, grootst en onbeheersbaar.
Ooit heb ik met collega’s van Obvion hier geholpen bij de bouw van een kinderboerderij. Nu staan de panden leeg. Wellicht was het beter geweest om als organisatie bij je leest te blijven… Na Hoenderloo gaat de tocht verder over de Veluwe. Radio Kootwijk wordt gepasseerd. Een relikwie uit verleden koloniale tijden. Over de stille heide gaat het naar Garderen en dan door naar Terschuur.
Blik op de toekomst
Vanaf Terschuur loopt Martin Holleman mee. Martin is werkzaam als adviseur public affairs en beleid bij Adfiz. Hij heeft net een stevige hike in Schotland in de benen. De etappe van 23 kilometer die we vandaag gaan lopen, jaagt hem derhalve geen enkele schrik aan.
Onderweg passeren diverse onderwerpen de revue. Adfiz doet het goed. Het sentiment in de markt ten opzichte van Adfiz is positief te noemen. Ook binnen de vereniging is er een goede vibe. Er treden regelmatig nieuwe leden toe. Ondanks de consolideringsslag bij advieskantoren vertegenwoordigt Adfiz een steeds groter percentage marktaandeel in de financieel adviesmarkt.
“In de eerste weken kwamen er veel telefoontjes van leden. Die leden zaten zelf niet in de gevarenzone. Zij vroegen daarentegen wel wat zij voor hun klanten konden betekenen.”, aldus Martin als het gaat over corona. “Mede naar aanleiding hiervan is er in korte tijd een compleet kennisdossier opgetuigd. De leden raadplegen dit veelvuldig.” Ook is er door Adfiz hard gewerkt aan het maken van branchebrede afspraken met verzekeringsmaatschappijen en geldverstrekkers. De kennisdossiers van Adfiz worden door de leden hoog gewaardeerd. Het coronadossier is hier geen uitzondering op. Voor de toekomst ziet Martin een blijvende taak om te lobbyen voor de toegankelijkheid van advies. “Naast positieve effecten van het provisieverbod kan iedereen zien dat de toegang tot advies de laatste jaren voor bepaalde groepen consumenten is verslechterd en daar moet verandering in komen.”
Genoeg om de tanden in te blijven zetten!
De verzekeringsnerd
In Leusden ga ik in gesprek met Roy van den Anker. Werkzaam bij Heilbron. Een snelgroeiende grote partij in verzekeringsland.
“Dat klopt. Heilbron groeit snel. Tegelijkertijd doen we er alles aan om op zoveel mogelijk plekken aanwezig te blijven. Zo kunnen we ons onderscheiden van partijen die wegtrekken uit de dorpen en kleinere steden.”
In coronatijd wordt er veel thuisgewerkt. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een deel van de medewerkers om op kantoor in Leusden te werken. Het aantal plekken is verlaagd. Deze plekken zijn allen ‘coronaproof’.
“Wij hebben een behoorlijk aantal klanten actief benaderd. Soms konden we de klanten bijstaan. In veel gevallen was het vooral een luisterend oor. En dat werd zeer gewaardeerd.”
Roy zet zichzelf met trots neer als ‘verzekeringsnerd’. In dat kader heeft hij een aanpak ontwikkeld en vertaald in een handig boekje getiteld ‘Zeker van je zaak; een stappenplan in verzekeren’. Het kleurrijke boekwerkje levert een ondernemer door middel van korte teksten, relevante vragen en ‘to-do-lijstjes’ snel inzicht in welke risico’s hij loopt en of verzekeren een goede oplossing is. Het past in Roys blik op de toekomst. Met goede data, een verfrissende aanpak en het telkens weer waarmaken van je meerwaarde houd je het vertrouwen van je klant. Het belangrijkste kapitaal van de adviseur.
Coronacrisis?
Ja, er is een coronacrisis. Vooral als het gaat om de gezondheid. Tegelijkertijd gaat het met adviserend Nederland behoorlijk goed. De aantallen hypotheken zijn enorm toegenomen. Gelukkig is het aantal (zakelijke) klanten dat in problemen zit (nog) te overzien. Er worden aanpassingen gedaan in de bedrijfsvoering. Dat uit zich in de kantoorinrichting en het meer op afstand werken. De advisering wordt ten dele nu op afstand gedaan. De tendens is wel dat er nu alweer meer (op veilige afstand) face-to-face wordt geadviseerd. En er ontstaan nieuwe initiatieven zoals het coronakennisdossier van Adfiz en het ‘zelfhulpboek’ van Roy van den Anker. Genoeg reuring in de tent. Op naar het laatste deel van mijn trektocht: van Amersfoort naar Scheveningen!
Reactie toevoegen
Meer over
Roy van den Anker: "Vloeken in de (verzekerings)kerk"
"Versneld een nieuwe economie tot stand brengen. Een mooie doelstelling van het New Financial Forum, maar in onze branche… Het overgrote deel van de voorbeelden...
Roy van den Anker: "Andere knoppen voor een ander resultaat"
"In december deelde de stichting New Financial Forum een artikel van mijn hand op LinkedIn. In dit artikel hield ik een pleidooi om na jaren van aandacht voor de...
(Roy van den Anker, Alpina, in rubriek 'Cultuur' in VVP 1-2024) Is een advies geproduceerd door ChatGPT even waardevol als dat van een ‘echte’ adviseur?...
Dit jaar ‘trakteerde’ Adfiz tijdens haar nieuwjaarsbijeenkomst de aanwezigen op een powerspeech van Ben 'Tyler' Tiggelaar, expert in leiderschap, verandering...
Roy van den Anker: "De waarde van de adviseur"
"Het wordt echter steeds duidelijker dat zachte vaardigheden cruciaal zijn voor de toekomst van de financieel adviseur. Wordt het niet eens tijd om na jaren van...
Zou jij een functiepunt willen zijn in een datacluster?
"Het zou bij mij niet opkomen om premie te baseren op basis van afkomst. En als de hoogte van die premie dan bij toeval samenvalt, dan kan ik dat onderbouwen met...
Een verzekering als kanskaart: “Meestal pakt het goed uit hoor”
"Het bieden van zekerheid is de kern van verzekeren. De enige vraag is of we als branche in staat zijn om de klant die zekerheid te laten ervaren", aldus Roy van...
Oproep Roy van den Anker: deel goede voorbeelden uit financiële sector
"Het lijkt er echter steeds meer op dat verzekeren van maatschappelijke vangnet transformeert naar een commerciële businesscase waarbij die businesscase een...
"Onthoud dat de manier waarop mensen reageren voornamelijk iets vertelt over hun leven. Dat de felheid van de reactie in een heel andere context is ontstaan. En...
De sleutel tot waardegedreven werken
(Roy van den Anker in VVP 4-2022) Een nieuwe economie gebouwd op andere drijfveren. Drijfveren die dienstbaar zijn aan de samenleving in plaats van aan het nastreven...