Een echt duurzaam huis bouw je zelf

Tiny House, het bewuste stel, 2021

(Uit katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) Iris Coehoorn en Bouke Kooreman zijn begin dertig als ze in 2020, midden in de coronacrisis, besluiten hun droom waar te maken: een tiny house bouwen dat past bij hoe ze in het leven staan: bewust, minimalistisch, zero waste. Als ‘het bewuste stel’ delen ze via een aantal blogs hun ervaringen in de hoop dat anderen het wiel niet opnieuw hoeven te vinden én geïnspireerd raken. Eén ding is zeker: veel duurzamer kun je niet bouwen. En passant verwachten ze hun eerste kindje en trouwen ze.

Tijdens een rondreis met de trein door Rusland, China, Zuidoost-Azië en Japan hadden ze alle tijd om zich te buigen over de vraag hoe ze hun leven echt wilden leiden. “We realiseerden ons dat we bewust wilden leven. Met liefde. Voor onszelf, voor anderen en voor de natuur”, zo is te lezen op hun eerste blog in mei 2020. En het antwoord was: “We gaan een tiny house bouwen. We zien een tiny house gemeenschap voor ons, waar verschillende generaties met elkaar leven, waar we workshops geven over zero waste, minimalisme en spiritualiteit en waar anderen terecht kunnen om tot rust te komen in de natuur.”

Bovendien wilden ze hun ervaringen delen met anderen. “Ontspullen, minimalisme en zero waste heeft ons veel opgeleverd: tevredenheid, ontspanning, vrijgevigheid en rust. We gunnen het anderen om dit ook te ervaren. Als tegenwicht aan de drukke maatschappij waarin we leven, waarin we zo ons best doen om te voldoen aan vele verwachtingen die we onszelf opleggen. Terwijl het erom gaat hoe jij je leven wil leiden. En wat bij jou past.”

In mei 2020 legden ze drie ontwerpen van Bouke voor aan de ervaren tiny house bouwer Dimka en gingen ze op zoek naar bouwmaterialen. Na een gesprek met de circulaire bouwhandel Buurman Utrecht waren ze overtuigd. “Het is mogelijk een mooi en strak tiny house te bouwen dat uit gebruikte bouwmaterialen bestaat! Het is ongelooflijk wat Buurman beschikbaar heeft. Van isolatiemateriaal tot deuren, van vuren balken tot badkamerkranen, van schroeven tot kozijnen. Het is goedkoop – je bent voor minder dan een kwart van de kosten klaar – en het is duurzaam. Tip is wel om het bouwproces om te draaien. Begin met zoeken naar materialen en maak je ontwerp op basis van wat er beschikbaar is en begin niet met ontwerpen, zoals wij hebben gedaan. Ons lukt het daarom niet meer om ons tiny house volledig te bouwen van tweedehands bouwmaterialen.”

Plaatsmaker

Begin juni vonden Iris en Bouke een bouwlocatie om hun tiny house te gaan bouwen. “Midden in Utrecht, op het Werkspoorkwartier aan de rand van het centrum. Via DePlaatsmaker vonden we een plek op de Haventuin, een oud industrieel terrein waar kunstenaars en creatieve ondernemers hun eigen werkruimtes creëren. Het is aan te raden een overdekte werkplek te creëren. Een loods is een geschikte optie, maar wij kozen voor een tent. De bouwtent die wij kochten, is niet zomaar een tent: het is er een van 6 meter breed, 12 meter lang en 5 meter hoog. Groot genoeg om te dienen als pop-up tiny house werkplaats.” De niet zo tiny bouwtent kost 3100 euro. Liever hadden ze een tent gehuurd, maar dat bleek te duur. Via marktplaats wordt in de zomer al het gereedschap en de benodigdheden voor de bouwplaatsinrichting aangeschaft.

‘Begin met zoeken naar materialen en maak je ontwerp op basis van wat er beschikbaar is’

De fundering van het huis is een Vlemmix TH720, een trailer van 8,7 meter lang en 2,55 meter breed. Met een bouwplateau van 7,2 meter bij 2,44 meter. Tiny Houses zijn booming. Het bedrijf kan de vraag dan ook nauwelijks nog aan. De levertijd bedroeg veertien weken. In totaal produceert Vlemmix per jaar een kleine 1000 tiny house trailers waarvan tachtig procent is bestemd voor de Duitse markt.

‘Een tiny house bouwen staat gelijk aan keuzes maken. Heel veel keuzes’

Eind juni onthullen ze de maquette van hun tiny house met als highlights het ‘vaasraam’, de ‘tatamiruimte’ en de vide met dakraam en in augustus starten ze met bouwen. Ze beginnen met de vloer, die er na vier dagen klussen voor de helft in ligt. “Een tiny house bouwen staat gelijk aan keuzes maken. Heel veel keuzes. Dat merkten we toen we op zoek gingen naar ramen en deuren voor ons tiny house. We hebben meer dan tien ramen in ons tiny house zitten. Aan de voorkant onze mooie vaasraampartij met openslaande terrasdeuren. Links daarvan een hoekraam dat meeloopt met de schuine gevelbekleding. En rechts daarvan een uitstekend hoekraam met zitvensterbank. Boven de vide een dakraam. En rondom het huis acht kleine raampjes: drie rondom de vide, drie naast elkaar aan de achterkant van het huis, één aan de achterkant bij de badkamer en één als onderdeel van het hoekraam aan de linkerkant van het huis. Verder hebben we aan de kopse kant van het huis de voorkeur met daarin een raam. En een meterkastdeur (want de meterkast is via buiten te bereiken).”

Iris en Bouke houden alles nauwgezet bij. Zo weten ze precies dat ze eind augustus 52 dagen hebben gewerkt, dat ze gemiddeld vijf dagen per week aan hun tiny house werken en dat ze tot nu toe slechts één van die vijf dagen daadwerkelijk hebben gebouwd. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Op 13 september vindt de eerste open dag plaats. Meer dan 200 mensen komen kijken. Ervaringen en dromen worden gedeeld. En er wordt genoten van de kokosmakronen en vegan chocolade fudge van de zus van Iris.

Een paar weken later krijgt het huisje vorm. Met behulp van vrienden worden de wanden rechtop geplaatst en het dak gemonteerd. In één dag van vloer naar huis.

Tot nu toe hadden Iris en Bouke nog geen zicht op een woonplek, maar half oktober komt er vanuit Apeldoorn groen licht. Zij kunnen terecht op een nieuwe tiny house community.

Terwijl er hard wordt gewerkt aan het huis, wordt er ook volop geminimaliseerd, nu er een concrete woonplek is gevonden. Voor Iris, die in 2019 een opleiding volgde als opruimcoach, een favoriete bezigheid. Ze merkt dat ze nog steeds verder kunnen opruimen, ook al hadden ze al heel veel spullen de deur uit gedaan. “Onze familie is blij met onze ‘afdankertjes’. Ook via Marktplaats maken we mensen blij met onze overtollige spullen. Met als dank af en toe een stukje taart of een doosje Merci.”

Als een malle

Ze klussen naar eigen zeggen bijna dagelijks ‘als een malle’. Het voortdurend keuzes moeten maken, blijft vermoeiend. Eind december is er een nieuwe blog van Iris: “Groot nieuws! Of klein, het is maar net hoe je het bekijkt… We zijn in verwachting van ons eerste kind! Begin juni verwelkomen we een kleine Iris of Bouke in ons tiny house. (…) In tegenstelling tot wat sommige mensen in onze omgeving dachten, gaat ons tiny house avontuur gewoon door met een baby in aantocht. En we hoeven ons ontwerp ook niet aan te passen. We zijn van het stempel: een baby heeft vooral liefde en warmte nodig. Veel ruimte of een eigen kamer is, in ieder geval de eerste paar jaar, niet nodig. En verder gaan we in de praktijk wel zien en ervaren hoe het gaat.”

Eind december is er meer nieuws: Iris en Bouke zijn getrouwd. Door corona werd het een kleine ceremonie met acht mensen in het tiny house. “Met als klap op de vuurpijl onze eerste nacht in ons tiny house. Heel bijzonder om ons huis met zo’n speciale trouwdag in te wijden.”

De twee zetten alles op alles om hun tiny house snel gereed te krijgen. Zo plaatsen ze onder meer de gevel- en dakbekleding, installeren ze de regenpijp, zetten ze de houten gevelbekleding in de olie, verven ze raam- en deurkozijnen, maken ze een meterkastdeur en plaatsen ze het glas. Ook installeren ze de geiser, de waterpomp en het waterfiltersysteem.

‘Bijzonder om ons tiny house met onze trouwdag in te wijden’

Eind februari 2021 is hun tiny house helemaal ‘af’. “Het voelde alsof we een cadeau mochten uitpakken toen we onze bouwtent afbraken. Laag voor laag kwamen de tentdoeken eraf en kregen we steeds beter zicht op ons huis. Het hoogtepunt kwam toen de bouwtent helemaal weg was en we voor het eerst ons tiny house van afstand konden bewonderen. Het tweede hoogtepunt volgde kort daarop: we legden al duwend de eerste meters af met het huis.”

Begin maart is hun huis verplaatst naar Apeldoorn. In totaal heeft het huis bijna 40.000 euro gekost, net nog passend binnen het budget van tussen de 30.000 en 40.000 euro. Ze betalen aan de gemeente 300 euro huur per maand. “Daar krijgen we een stuk grond voor, zonder iets erop. We hebben echter geen kosten voor elektra, water en licht, omdat we dat zelf opwekken. Ook bijvoorbeeld rioolheffing hoeven we niet te betalen, omdat we niet zijn aangesloten op het riool. In de winter hebben we alleen wat kosten voor een gastankje”, zeggen Iris en Bouke. “Ongetwijfeld zullen we hier nieuwe tiny house dagen organiseren. Wordt vervolgd.”

Reactie toevoegen

 
Groen begint vooral met doen!

Groen begint vooral met doen!

(Redactie in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Er komen steeds meer kaders voor duurzaam advies, kijk bijvoorbeeld naar het energielabel dat afgelopen januari...

Vakpaper Duurzaam Wonen

Vakpaper Duurzaam Wonen

Om hypotheekadviseurs te ondersteunen bij het begeleiden van hun klanten bij het verduurzamen van de woning en dit te integreren in het financieel advies is door...

Centraal Beheer: bereidheid tot verduurzaming woning is groot

Centraal Beheer: bereidheid tot verduurzaming woning is groot

Bijna de helft van de Nederlanders wil de woning (huur en koop) verdergaand verduurzamen, zo blijkt uit het tweede MeMo2-trendonderzoek van november, uitgevoerd...

Meeste hypotheekadviseurs bespreken verduurzaming met klant

Meeste hypotheekadviseurs bespreken verduurzaming met klant

Volgens 30.000 hypotheekreviews op Advieskeuze.nl met inzicht of verduurzaming is besproken, neemt 61,7 procent van de adviseurs het onderwerp mee. “Op peildatum...

VEH pleit voor makkelijker maken verduurzamingshypotheek zonder advies

VEH pleit voor makkelijker maken verduurzamingshypotheek zonder advies

Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek zonder advies zou ook mogelijk moeten zijn voor huiseigenaren die langer dan vijf jaar geleden een hypotheek...

“Stel adviseren over verduurzaming verplicht”

“Stel adviseren over verduurzaming verplicht”

(Uit katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) Twan Theuns van De Hypotheker Heerenveen neemt de financiering van duurzaam wonen consequent mee in zijn adviezen. Veel...

Adviesalerts!

Adviesalerts!

(Uit katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) Duurzaam wonen is hot, de ontwikkelingen gaan snel. VVP praat u bij met Adviesalerts! Een goede zaak: steeds meer...

Tijd voor Deltaplan

Tijd voor Deltaplan

(Uit katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) De noodzaak van een meer samenhangend geheel van verduurzamingsmaatregelen en financieringsmogelijkheden groeit. Tijd...

Eerlijk over groen

Eerlijk over groen

U biedt groen en duurzaam advies, zegt u? Dat moet u wel hard kunnen maken, anders doet u slechts aan greenwashing. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft...

Duurzaam wonen: van Achterhoek tot Bhutan

Duurzaam wonen: van Achterhoek tot Bhutan

(Ivo Valkenburg in katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) Duurzaam, circulair en in balans met mens en natuur. Het is allang geen trend meer. Het is een sterk groeiende...