Erop of eronder

Voorwoord 2021

Het moet socialer en het moet duurzamer. Dat leken de twee belangrijkste boodschappen van het afgelopen coronajaar. Socialer, omdat we een humane samenleving willen zijn die ook goed is voor ouderen, mensen in nood en mensen die uit de boot dreigen te vallen. Duurzamer, omdat we simpelweg de aarde leefbaar willen houden. Maar als we naar de uitslag van de verkiezingen kijken, dringt een ander beeld op.

In feite hebben we gestemd op een beleid dat we diep van binnen niet wensen. Een paar willekeurige voorbeelden. We vinden het vreselijk dat de zorg voor onze ouderen is afgeschaald en zoveel ouderen niet langer de juiste zorg en aandacht krijgen. We begrijpen niet dat zorgmedewerkers zo hard moeten werken, zo weinig capaciteit tot hun beschikking hebben en zo weinig krijgen betaald. We vinden het onbegrijpelijk dat er tienduizenden mensen bij de voedselbank moeten aankloppen, dat vele honderdduizenden mensen in Nederland niet meer rond kunnen komen en dat er inmiddels duizenden economisch daklozen zijn. En het is bijzonder lastig te constateren dat werkenden niet of nauwelijks profiteren van de enorme winsten van veel grote ondernemingen, die vervolgens niet of nauwelijks belasting betalen. En toch kiezen we ook na dit coronajaar – een jaar waarin misstanden, weeffouten en ongelijkheden duidelijker dan ooit aan het licht kwamen – toch weer voor die partijen die de misstanden, weeffouten en ongelijkheden verder aangewakkerd hebben. Denk aan het ongebreidelde geloof in marktwerking, het dogma van eeuwige groei en de afbraak van de sociale verworvenheden. En dan hebben we het nog niet over de geheugenverliesdebatten van na de verkiezingen.

Terwijl de noodzaak voor een nieuwe economie overduidelijk is, blijven we kiezen voor systemen en denkwijzen die ons al lange tijd niet meer dienen. De enige reden die ik kan bedenken, is dat ons eigen belang belangrijker wordt geacht dan het algemeen belang en dat de angst erg groot is dat juist het eigen belang ernstig onder druk staat. De instinctieve reactie is dan op de rem trappen en vasthouden aan wat je kent en hebt.

Als financiële sector komen we relatief goed door deze crisis heen. Sterker nog, heel veel bedrijven hebben het nog nooit zo druk gehad. We worden geregeerd door de waan van de dag en moeten uitkijken dat we onszelf niet voorbij hollen en deze gekke drukke tijden als het nieuwe normaal gaan zien. U doet geweldig werk. Elke dag weer. Maar vergeet ondertussen niet stil te staan bij de twee boodschappen die deze tijd ons ook meegeven: de roep om een socialere en duurzamere samenleving. De komende tijd wordt voor heel veel particulieren en bedrijven erop of eronder! Hoe eerder u de problemen bij deze mensen en bedrijven signaleert en hen kan doorverwijzen naar maatschappelijke instanties die hen daadwerkelijk verder helpen, hoe meer leed u kunt voorkomen.

‘Wees er voor elkaar, in woorden én daden’

Juist nu moeten we er voor elkaar zijn. In woorden en daden.

Veel inspiratie en leesplezier met deze VVP.

Reactie toevoegen