Evenementenverzekeringen voor en na corona

Evenementverzekering (concert, artikel KLAP

(Klap No Risk in VVP-special Bijzondere Risico's) De evenementenindustrie is extreem hard geraakt door de coronacrisis. Al sinds maart 2020 ligt de branche volledig stil. Op het gebied van evenementenverzekeringen is het daarom ook een gek en lastig jaar geweest.

Evenementenverzekeringsmakelaar Klap No Risk begon het jaar juist zo enthousiast: per 1 januari 2020 gingen No Risk en de evenemententak van verzekeringsmakelaar Klap samen verder, en het nieuwe bedrijf had grote plannen voor de toekomst. Omdat de coronacrisis echter kort daarna uitbrak, werd het een heel ander jaar dan verwacht. Er waren geen evenementen om te verzekeren. In plaats daarvan werd het een jaar vol vragen van gestresste klanten en vervelende schadeafhandelingen. Maar Klap No Risk heeft ook gewerkt aan een plan waarmee de toekomst van de Nederlandse evenementenbranche – die nog een jaar zonder evenementen niet zou overleven – kan worden gered.

Klap No Risk is in 2009 begonnen met het verzekeren van dancefestivals. Directeur Maarten van Denderen: “We zagen in die tijd dat de festivalbranche – die we leerden kennen via danceplatform DJBroadcast – niet goed verzekerd was, en we besloten ons daarop te gaan richten. Toen we begonnen stond het verzekeren van dit soort risico’s nog echt in de kinderschoenen. Als we bij de organisatoren van grote festivals informeerden naar hun aansprakelijkheidsverzekering, kregen we regelmatig te horen dat ze alleen ‘kantoordekking’ hadden afgesloten. Dat was zeker niet alleen te wijten aan de onwetendheid van de organisatoren; het verzekeringsaanbod voor deze branche was in die tijd ook gewoon nog niet zo uitgebreid en goed als het nu is.”

Kantoor van de nacht

De festivalmarkt in Nederland is in de afgelopen decennia enorm gegroeid en geprofessionaliseerd; en hetzelfde is gebeurd op het gebied van evenementenverzekeringen. Waar het organiseren van feesten en evenementen vijftien jaar geleden nog vaak gewoon een hobby was van mensen, is Nederland nu wereldkampioen festivals organiseren. Van Denderen: “We zijn waarschijnlijk het meest befestivalde land ter wereld, en bovendien zijn Nederlandse organisatoren erg goed geworden in wat ze doen. Voor het organiseren van grote festivals wordt bijna een jaar uitgetrokken, en alles wordt tot in de kleinste details uitgedacht en geregeld.”

‘We zijn waarschijnlijk het meest befestivalde land ter wereld’

Maarten van Denderen: ‘Veel geleerd in moeilijk coronajaar 2020.’

De verzekeringsmarkt heeft zich met de evenementenbranche meeontwikkeld. Van Denderen: “Evenementenverzekeringen zijn in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid, verbeterd, en toegespitst op de markt. Door in de loop van de jaren honderden schades te hebben afgehandeld, hebben evenementenverzekeringskantoren inmiddels bovendien heel veel ervaring met de ins en outs van de evenementenbranche. Zo houdt Klap No Risk de ontwikkelingen in de dynamische, innovatieve evenementenbranche scherp in de gaten. We hebben veel persoonlijk contact met organisatoren, we bezoeken zelf regelmatig evenementen die we verzekeren, en we organiseren en bezoeken elk jaar panels en presentaties tijdens ADE en Eurosonic Noorderslag. Ook hebben we het ‘Kantoor van de Nacht’ opgericht: een informatief platform voor professionals uit de evenementen- en muziekindustrie. Door met de branche mee te denken en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, kunnen we zo goed mogelijk inspelen op de behoeften van de markt.

“Omdat we in Nederland zo ver zijn op het gebied van evenementenverzekeringen, is er ook in het buitenland steeds meer vraag naar de specifieke kennis van zaken die we hier hebben. In een niet-corona-jaar verzekert Klap No Risk tegenwoordig dan ook een groot aantal evenementen in het buitenland, zoals Pukkelpop in België en New Horizons Festival in Duitsland. Naast muziekfestivals bieden we inmiddels ook verzekeringen aan voor andere soorten evenementen, zoals vakbeurzen en sportwedstrijden (bijvoorbeeld de Marathon van Amsterdam, de Dam tot Damloop en verschillende obstacle runs). Ook verzekeren we internationale muziektours van dj’s en bands, evenementenlocaties en poppodia, en ZZP’ers die werken in de evenementenbranche.”

Kippen

Als er duizenden mensen bij elkaar komen, vaak op een terrein dat van tevoren helemaal moet worden opgebouwd, kan er natuurlijk heel veel fout gaan: er kunnen ongelukken gebeuren, materialen kunnen beschadigd raken, artiesten kunnen ziek worden of het kan gaan stormen. Van Denderen: “We hebben in de loop van de jaren de gekste dingen meegemaakt – van een toeschouwer die voor de grap een hek had verplaatst en een andere toeschouwer die daardoor in een gat viel, tot een boer wiens kippen meeverzekerd moesten worden omdat de kans bestond dat ze op hol zouden slaan door het geluid van het festival.”

Om deze risico’s af te dekken, sluiten organisatoren verschillende verzekeringen af. Het aansprakelijkheidsrisico wordt natuurlijk afgedekt – dit is vaak zelfs verplicht. Een evenementenorganisatie sluit ook altijd een productiekostenverzekering af. Als het evenement moet worden afgelast, onderbroken of verplaatst, dekt deze verzekering alle kosten die worden gemaakt bij de organisatie. Organisatoren kunnen ervoor kiezen de productiekostenverzekering uit te breiden met slecht weer-, terrorisme- en non-appearancedekking (het niet komen opdagen van een geboekte artiest). Verder kunnen organisatoren zich ook verzekeren tegen materiaalschade, ongevallen en vals geld. Ook de verwachte winst en het losgeld dat in omloop is, kan worden meeverzekerd.

Van Denderen: “Als verzekeringsadviseur heb je vanaf het begin contact met de organisator, om er zeker van te zijn dat het evenement zo veilig mogelijk wordt opgebouwd en de risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. Als er in de aanloop naar of tijdens een evenement iets fout dreigt te gaan, nemen organisatoren contact met ons op. We bekijken dan samen met de organisator en met een veiligheidsexpert hoe de schade zoveel mogelijk kan worden beperkt, en we laten een kosten-batenanalyse maken. Als in de dagen voor een outdoor-festival slecht weer wordt voorspeld, kan het bijvoorbeeld nodig zijn om de grond van het festivalterrein te bedekken met houtsnippers, of om meer tenten neer te zetten.

“Omdat evenementen vaak in het weekend en ‘s avonds plaatsvinden, moet je als evenementenverzekeringsadviseur 24/7 bereikbaar zijn. Schades kunnen niet altijd wachten tot maandag; als het echt dringend is bellen organisatoren ons meteen op. We zijn al meerdere keren in het weekend middenin de nacht wakker gebeld en halsoverkop naar een festival gereden om de organisatoren te helpen.”

Garantiefonds

De coronacrisis heeft de evenementenbranche een enorme klap gegeven. Sinds maart 2020 hebben er helemaal geen evenementen kunnen plaatsvinden. Het omzetverlies in de branche ligt rond de 90 procent, en organisatoren hebben een groot deel van hun personeel moeten ontslaan. Van Denderen: “De crisis heeft ook gevolgen voor de verzekerbaarheid van de evenementenbranche. Sommige verzekeraars, en met name die met een hoofdvestiging in de Angelsaksische landen, trekken zich helemaal terug uit de branche; zij kiezen ervoor om geen evenementenverzekeringen meer aan te bieden. Daarnaast komen de premies verder onder druk te staan. Al voor de crisis was de verwachting dat de premies de komende jaren omhoog zouden gaan – onder andere omdat het veranderende klimaat het bieden van slecht weer-dekking moeilijker maakt. Corona zorgt er nu voor dat die trend versneld wordt. Omdat de schadelast vele malen hoger is dan er ooit aan premie kan worden binnengehaald, hebben verzekeraars bovendien besmettelijke ziekten – naar onze verwachting permanent – uitgesloten.

‘Verzekeraars hebben besmettelijke ziekten – naar onze verwachting permanent – uitgesloten’

“Omdat verzekeraars het pandemierisico niet meer willen dekken, konden organisatoren tot voor kort niet beginnen met het voorbereiden van nieuwe evenementen – zij kunnen dit risico namelijk absoluut niet zelf dragen. Daarom heeft Klap No Risk voorgesteld een garantiefonds op te richten. Dit fonds – dat door de branche zelf gevuld moet gaan worden – wordt aangewend als evenementen vanwege het coronavirus (of een nieuwe pandemie) niet door kunnen gaan. Zolang het garantiefonds nog niet vol is, treedt de overheid op als herverzekeraar. In januari kondigde het kabinet aan dat dit garantiefonds er gaat komen, en dat er ten minste 300 miljoen euro wordt gereserveerd voor de evenementenbranche.

“Nu bekend is dat er een garantiefonds komt, kunnen organisatoren gelukkig weer aan het werk, en wij kunnen ons weer gaan richten op het verzekeren van evenementen. Daar hebben we veel zin in, en er is nog veel dat we willen bereiken. Zeker nu het verzekeren van evenementen moeilijker wordt, is de kennis en ervaring die we in Nederland op dit gebied hebben cruciaal. Wij willen ons in de toekomst daarom nog meer gaan richten op het buitenland; we denken dat daar nog veel groeimogelijkheden liggen. Ook hopen we er te kunnen zijn voor verzekeringskantoren die zelf niet genoeg ervaring hebben met de evenementenmarkt en de risico’s niet makkelijk kunnen onderbrengen. Hoewel 2020 dus een moeilijk jaar was in de evenementenverzekeringenbranche, hebben wij ook veel geleerd, en zijn we enthousiast en hoopvol over de toekomst.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kaag: niks veranderd bij verzekering truckruns

Kaag: niks veranderd bij verzekering truckruns

“Ik heb geen aanwijzingen dat het verzekeren van evenementen die worden georganiseerd door vrijwilligers in brede zin steeds vaker een probleem is.”...

Nog lang geen volwassen markt

Nog lang geen volwassen markt

(Marie-Louise de Smit en Maarten de Jonge van Aon en Ruud de Pont van Klap in Katern Cyber in VVP 2) Terwijl het risico van een cyberaanval elk jaar groter wordt,...

Ardonagh Group neemt Klap over

Ardonagh Group neemt Klap over

De Ardonagh Group neemt Klap Verzekeringsmakelaar over. Ardonagh verwierf eerder al de Lëons Groep. Opgericht in 1854 en gevestigd in Amsterdam, adviseert Klap...

You Sure neemt Klap No Risk over

You Sure neemt Klap No Risk over

You Sure heeft eind januari de overname van Klap No Risk afgerond. De toevoeging van de evenementenspecialist uit Amsterdam past binnen de ambitie van You Sure om...

Rechtbank verwerpt claim van zeven miljoen na corona-uitsluiting

Rechtbank verwerpt claim van zeven miljoen na corona-uitsluiting

(Rechtspraak) De Rechtbank Amsterdam volgt een concertorganisator niet in zijn schadeclaim van meer dan zeven miljoen tegen Assurantiegroep Elswout, Klap en Klap...

Adviseur hoefde niet te waarschuwen voor uitsluiting pandemierisico

Adviseur hoefde niet te waarschuwen voor uitsluiting pandemierisico

(Rechtspraak) Op Midden Brabant Advies rustte voor 20 februari 2020 geen waarschuwingsplicht dat de dekking van het pandemierisico door verzekeraars in evenementenpolissen...

Cyberverzekeraars stellen hogere eisen

Cyberverzekeraars stellen hogere eisen

(Uit Katern Cyber in VVP 5-2021) Welke trends zijn er bij cyberrisicomanagement en cyberverzekering? VVP vroeg het aan Aon en Klap. “Er zijn verzekeraars...

Stel jij de tweede vraag?

Stel jij de tweede vraag?

(Bram Grundmeijer, KLAP, in Ken je vak! in VVP 3-2021) Ik daag je uit… Beoordeel een klant niet op zijn gedrag, standpunten of primaire behoeften. Ga samen...

Garantieregeling evenementen langer verruimd

Garantieregeling evenementen langer verruimd

De verruiming van de garantieregeling evenementen is verlengd van tot 20 september. Hierdoor kunnen de evenementen die onder de garantieregeling vallen in deze periode...

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden, zoals...