Heerlijk strandgevoel, maar waar moet je op letten?

Partnercontent verzorgd door OOM Verzekeringen

De zomer liet dit jaar half april zijn gezicht al zien. Terwijl de zon uitbundig scheen, klonk op de radio Zoutelande van de Zeeuwse band Bløf, een ode aan het ultieme strandgevoel. Juist naar dat gevoel zijn steeds meer Nederlanders op zoek. Overweegt je klant een strandhuisje te kopen? Wij zetten op een rij waar je klant op moet letten.

De keuze óf men een strandhuisje wil kopen en de oriëntatie op het aanbod blijken voor geïnteresseerden niet zo eenvoudig, constateert makelaarsorganisatie NVM. De vraag naar strandhuisjes is groot, het aanbod beperkt en door de restricties voor bouwen aan de kust mogen er ook niet veel worden bijgebouwd. Wie een kans wil maken, moet snel schakelen.

Dan helpt het als je weet wat je wilt en natuurlijk ook wat je te besteden hebt.

Uit eigen zak betalen

Wie een eigen stekje aan het strand wil, zal dat uit eigen zak moeten betalen. Banken verstrekken namelijk geen hypotheek voor de aanschaf van een strandhuisje. Natuurlijk kan er onder

...

voorwaarden wel een persoonlijke lening worden afgesloten. De lage rente is voor veel Nederlanders een stimulans om op zoek te gaan naar een alternatief voor de spaarrekening. Een strandhuisje kan dan interessant zijn.

Eisen aan nachtverblijf

Slapen aan het strand als de dagjesmensen allang weer naar huis zijn, is dé charme van een strandhuisje. Maar: niet overal is het toegestaan in een strandhuisje te overnachten (ook al wordt het vaak oogluikend toegestaan). In sommige gemeenten mag alleen in juni, juli en augustus op het strand overnacht worden, en dan alleen als het huisje voldoet aan de (brand-)veiligheidseisen van een ‘recreatief nachtverblijf’.

Verhuren

Verhuur van een strandhuisje als je er zelf niet bent, kan een aantrekkelijke bron van inkomsten zijn. Maar verhuur (of zelfs uitlenen) van een strandhuisje is lang niet overal toegestaan. Het is dus zaak vooraf na te gaan óf en hoe vaak verhuur mogelijk is. Huurinkomsten zijn in beginsel onbelast, maar in sommige gevallen kan de fiscus oordelen dat er sprake is van ‘resultaat uit overig werk’ of ‘winst uit onderneming’. Meer informatie op de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl.

Kleine lettertjes

Wil je een strandhuisje kopen, dan doe je er verstandig aan zorgvuldig de kleine lettertjes in het koopcontract te lezen. Daarin kunnen bijvoorbeeld bepalingen staan over verhuur, uitlenen of doorverkoop van het strandhuisje. Wie twijfelt, kan de notaris een contractscan laten doen. Let op: bij strandhuisjes is het niet gebruikelijk dat de koper eigenaar wordt van de grond. Veel voorkomende varianten zijn, dat de standplaats wordt gehuurd of door een opstalrecht aan de strandhuiseigenaar ter beschikking wordt gesteld.

Code rood en dan?

Aan zee hebben water en wind vrij spel. Strandhuisjes zijn dan ook kwetsbaar voor schade door brand, storm en opstuwend zeewater. Bovendien is het strand ’s nachts en bij slecht weer verlaten, waardoor strandhuisjes in trek zijn bij het dievengilde. Juist vanwege het verhoogde risico kan een strandhuisje zelden verzekerd worden bij een reguliere verzekeraar. De basisdekking van de OOM Strandhuisjes-verzekering biedt dekking voor schade door brand, inbraak, storm en zeewater.

Opslag en extra’s

Het strandseizoen loopt in de meeste plaatsen van 1 maart tot 1 november. Vrijwel overal -Hoek van Holland is bijvoorbeeld een uitzondering-worden de strandhuisjes aan het eind van het seizoen afgebouwd en opgeslagen. Houd er rekening mee dat ook tijdens het transport of in de opslag schade kan ontstaan aan het strandhuisje of de inboedel. Denk ook aan de extra’s. Zo hebben moderne

‘Juist vanwege het verhoogde risico kan een strandhuisje zelden verzekerd worden bij een reguliere verzekeraar’

strandhuisjes vaak veel glas. Het kan dan verstandig zijn een aanvullende dekking voor glasbreuk af te sluiten.

Verzekeringsoplossing

De OOM Strandhuisjes-verzekering biedt standaard dekking voor schade door brand, inbraak, storm, overstroming en transport. Ook vergoedt de verzekering de opruimingskosten die het gevolg zijn van een gedekte gebeurtenis. De verzekering kan voor opstal en/of inboedel worden afgesloten. Zonnepanelen die bij het strandhuisje horen kunnen worden meeverzekerd (niet voor diefstal). Naast de standaarddekking zijn er aanvullende dekkingen mogelijk voor vandalisme, inductie & overspanning, glasbreuk en waterschade.

De OOM Strandhuisjes-verzekering is bedoeld voor particuliere eigenaren die hun huisje uitsluitend voor eigen gebruik hebben. Voor verhuurders (particulier en zakelijk) en VvE’s kunnen wij een maatwerkoplossing bieden. Neem hiervoor contact op. Dat kan per e-mail brand@oomverzekeingen.nl of telefonisch +31 (0)70 353 21 60.

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Persoonlijke aandacht voor de klant

Persoonlijke aandacht voor de klant

In het digitale tijdperk willen klanten hun verzekeringszaken zelf kunnen regelen. Logisch dus dat verzekeraars inzetten op online gebruiksgemak. Maar dat mag...

Oom-polis speciaal voor strandhuisjes

Oom-polis speciaal voor strandhuisjes

OOM Verzekeringen heeft een verzekering gelanceerd speciaal voor strandhuiseigenaren.  De OOM Strandhuisjes-verzekering, voor eigenaren en huurders, biedt dekking...