Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd oud gedaan

(Uit VVP-special Financieel Vitaal 2023) Financiële educatie van de jeugd is een van de belangrijkste manieren om te zorgen dat mensen hun hele leven financieel vitaal zijn. Bewust omgaan met geld is immers dé manier om financieel gezond te blijven. Het mooie is: iedereen uit de financiële sector kan zijn of haar steentje bijdragen. Leuk om te doen, leerzaam én verrijkend.

Voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat VVP financiële educatie en goede voorlichting zo belangrijk vindt. Gelukkig vinden veel branchegenoten dat ook, kijkend naar hun inzet als ‘gelddocent’ bijvoorbeeld in de jaarlijkse Week van het geld en namens de Stichting LEF. Die stichting is overigens ooit ontstaan op een VVP Ondernemersdag waarop de deelnemers werden uitgedaagd te komen met initiatieven voor een betere financiële sector en wereld.

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Leerlingen en mbo-scholieren krijgen dan praktische tips hoe om te gaan met geld, onder meer via geldlessen die vaak worden gegeven door mensen uit de financiële sector.

Zo staan verschillende medewerkers van Geerts Financiële Dienstverleners uit Oosterhout en Tilburg tijdens de Week van het geld met veel plezier voor de klas. Waaronder Evelien Fiere, die zich bij Geerts bezighoudt met marketing en communicatie. Evelien: “Ik dacht: kinderen in groepen 7 en 8, die zijn helemaal niet in geldzaken geïnteresseerd. Maar ze vinden geldles juist hartstikke leuk. Ze doen enthousiast mee, komen met voorbeelden uit hun eigen omgeving. Vooral die interactie spreekt mij aan.

“Het lesgeven sluit heel goed aan bij mijn dagelijkse werk. Mensen ervaren verzekeringen en andere financiële producten als ingewikkeld. Mijn uitdaging is om de taal die voor ons als financieel adviseur gesneden koek is om te zetten in Jip & Janneke-taal voor de klant. Dat past ook helemaal bij de visie van Geerts Financiële Dienstverleners: wij willen nadrukkelijk naast de klant staan. “Advieswerk is vaak op een specifiek onderwerp, waarbij je de diepte in gaat. Maar dat is dus niet per het niveau van de geldlessen. Cruciaal is dat je de taal van de kinderen spreekt.

“Wij staan altijd met z’n tweeën voor de klas. Dan kunnen we elkaar aanvullen. Per slot van rekening zijn we niet gewend om voor de klas te staan.

“Wij geven de geldles die gaat over verzekeren. Die past het meest bij onze achtergrond als advieskantoor. Het is leuk om te zien met hoeveel inzet de kinderen het Fix je Risk-spel spelen. Het lesprogramma wijst zich eigenlijk vanzelf. We hebben het allemaal druk, maar tijd hoeft geen obstakel te zijn. Dus ik zou willen zeggen: doe mee, probeer het gewoon een keer en je zult zien hoe leuk en leerzaam het les geven is.”

Sterk openen

Theo Rabout is directeur-eigenaar van Rabout & Partners uit IJzendijke. Hij geeft een hele mooie omschrijving van zijn kantoor: “Wij zijn in Zeeuws-Vlaanderen een van de weinige spelers die nog het complete pakket bieden met een gezicht aan de voorkant.”

Ook Rabout geeft al jaren met veel plezier verzekeringsles tijdens de Week van het geld. “Ik ben het op een gegeven moment gewoon gaan doen. Mijn kinderen zaten inmiddels zelf op school. En onder meer vanuit Adfiz werd opgeroepen om in de Week van het geld voor de klas te gaan staan. In mijn vrije tijd ben ik voetbaltrainer, dus onderwijzen zit ook wel een beetje in mij.

“Als je het kinderen vraagt, vinden ze verzekeren maar saai. Maar als je laat zien waar verzekeren werkelijk om draait, bijvoorbeeld je huis brandt af maar wordt dankzij de verzekering herbouwd, wordt verzekeren ineens boeiend. Ik vind het ook het belangrijk dat kinderen gevoel krijgen voor de solidariteitsgedachte achter verzekeren. In deze tijd van polarisatie kan dat geen kwaad.

‘Geldles geven: leuk, leerzaam én verrijkend’

“Belangrijk is om de groep aan te voelen. Als ik zie dat een groep vooral uit jongens bestaat die een voetbalshirt dragen, begin ik over de benen van Ronaldo en voor hoeveel die verzekerd zijn. Bestaat de groep vooral uit meisje, begin ik over een bekende popster die hen aanspreekt.

“Zorg voor een sterke opening. Verplaats je in de gedachtenwereld van de kinderen, gebruik geen dure woorden. Voor de rest is het lesgeven vooral heel erg leuk.

“In ons vak vervelen we ons niet, het is altijd druk. Maar als je eenmaal de les in de vingers hebt, is het qua tijd goed te doen. Je draagt bij aan een leefbare samenleving. En misschien maken we af en toe iemand warm voor ons vak. Daar plukken we dan later de vruchten van.”

Bewustwording

Boris Boon (Cournot Adviseurs, Zevenbergen) staat al ongeveer tien jaar voor de klas namens de Stichting LEF. Sinds een jaar of drie heeft hij ook zitting in het stichtingsbestuur.

Boon: “Tijdens een financiële opleiding die ik volgde, stond er ineens iemand letterlijk op om aandacht te vragen voor de Stichting LEF. Hij zei ook dat gastdocenten werden gezocht. Ik had al ervaring met het begeleiden van sporters. Voor een groep staan, leek mij een mooie nieuwe uitdaging.

‘Er bestaan meer leefwerelden dan alleen de jouwe’

“In mijn werk als financieel adviseur probeer ik altijd verder te kijken dan sec de financiën. Ik ga graag het gesprek met mijn klanten aan over het leven, wat drijft hen, wat is de werkelijke vraag achter de financiele vraag. Ik heb geen oordeel over de uiteindelijke keuzes die iemand maakt, maar vind het wel belangrijk dat die keuzes bewust worden gemaakt. Dat is precies wat ik de studenten (Stichting LEF richt zich op het mbo, red.) wil bijbrengen: hoe vroeger je bewust je pad kiest, hoe verder je komt met wie of wat je wilt zijn.”

Elk jaar meer lessen

Stichting LEF is sinds de oprichting elk jaar gegroeid. Deze groei is ook door corona – toen lessen online gegeven werden - niet geremd. Nieuwe gastdocenten zijn dan ook altijd welkom. Speciaal zoekt LEF nog adviseurs in Limburg, Zeeland en Friesland/Groningen.

Gastdocenten bepalen zelf in welke regio en hoe vaak ze voor de klas willen staan, met een minimum van twee keer per jaar. Het projectbureau van Stichting LEF werft in het mbo en zoekt er vervolgens gastdocenten bij. In principe staat men als duo voor de klas. Boon vertelt dat hij het “zeker in het begin erg prettig vond om de lessen niet alleen te hoeven geven. Inmiddels weet ik van de hoed en de rand. Maar dan nog blijft het leuk om de lessen samen met iemand anders te doen.

En het is ook heel fijn om ervaringen te kunnen delen”. Het programma bestaat uit drie lessen. Boon: “De eerste les behandelt hoe je geldzaken op orde te brengen en te houden. Les twee gaat over hoe je je geld uitgeeft en welke verleidingen er zijn. De derde les gaat over hoe je je geld verdient.” Het lesprogramma is onlangs vernieuwd, in de zin dat nóg meer interactiviteit is ingebouwd. Het programma laat nadrukkelijk ook ruimte voor eigen inbreng. Want de lessen moeten vooral leven.

Ander speelveld

Boon is ervan overtuigd dat de lessen effect sorteren, al laat zich dat moeilijk meten. “Ik had een keer een meisje in de klas waarvan ik dacht dat ze totaal niet geïnteresseerd was. Maar na afloop kwam ze naar mij toe en bleek ze de lessen juist heel goed te hebben opgepakt. En weet je, al zou maar één iemand iets aan mijn lessen hebben, dan ben ik gelukkig.”

Boon noemt het belangrijk om te beseffen dat de achtergrond van de studenten een heel andere is dan van de gemiddelde klant van de financieel adviseur. “Soms hebben studenten echt problemen met geld meegemaakt. Tot aan huisuitzetting toe. Dat is een heel ander speelveld dan de klant die een hypotheek wenst. Het lesgeven brengt mij dus bij mensen met een heel andere, niet altijd vrolijke achtergrond. Maar ook in die zin vind ik het gastdocentschap enorm verrijkend: je gaat zien dat er meer leefwerelden bestaan dan alleen de jouwe.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
BeFrank met ‘Keuzehulp Nabestaandenpensioen’ winnaar PensioenWegwijzer 2024

BeFrank met ‘Keuzehulp Nabestaandenpensioen’ winnaar PensioenWegwijzer 2024

Voor de tiende keer is dinsdag de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes...

Advieskeuze sponsor Stichting LEF

Advieskeuze sponsor Stichting LEF

Advieskeuze is sponsor geworden van de Stichting Leven en Financiën (LEF). Hiermee wil zij een bijdrage leveren aan het maatschappelijke belang dat jongeren...

VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

De waarde van financieel advies is onmiskenbaar, maar het blijft belangrijk haar uit te dragen. Actieve provisietransparantie, schrijft Adfiz in de VVP-special De...

Oprecht in aandacht

Oprecht in aandacht

(Uit VVP-special De Waarde van Advies 2024) “Neem de telefoon aan en help iemand met zijn of haar vragen. Vanuit efficiëntie hebben we belmenu’s...

Bewustwording is de essentie

Bewustwording is de essentie

(Rubriek 'Duurzaam advies in praktijk', VVP 2-2024) “Duurzaamheid is een onderwerp waar we inmiddels niet meer omheen kunnen en waar we bij Geerts op verschillende...

Week van het geld 2024 gestart

Week van het geld 2024 gestart

De Week van het Geld 2024 is maandag van start gegaan. Het thema: ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Voor het basisonderwijs richt de week zich op onderwerpen...

Programma Financiële educatie voor mbo-docenten

Programma Financiële educatie voor mbo-docenten

Het Nibud heeft in opdracht van Wijzer in geldzaken het online Programma Financiële educatie voor mbo-docenten ontwikkeld. Met dit programma kunnen docenten...

Geerts neemt Braaksma Hypotheken & Verzekeringen over

Geerts neemt Braaksma Hypotheken & Verzekeringen over

Geerts heeft Braaksma Hypotheken & Verzekeringen overgenomen.  Tjalling Braaksma draagt na dertien jaar het stokje over aan Richard van Dongen, Sanne...

Week van het geld 2023: bedwing de bling

Week van het geld 2023: bedwing de bling

Centraal in de maandag gestarte 'Week van het geld 2023' staat de verleiding van advertenties op sociale media en games. Ook wordt ingegaan op de invloed die influencers...

Oprecht in aandacht

Oprecht in aandacht

Wat is het geheim van een excellent advieskantoor? VVP vroeg het aan een aantal categoriewinnaars van de Advies Award 2022. Dit zijn volgens de jury stuk voor...