Mijn beste medewerker wil vertrekken. Hoever moet ik gaan om hem/haar vast te houden?

Astrid van de Bovekamp 2018

door Astrid van de Bovekamp, AVDB Advies

Het is normaal dat medewerkers, na een periode verbonden te zijn aan het kantoor, weer vertrekken. Een verloop van vijf tot tien procent is zelfs heel gezond voor een organisatie. Als bij een bedrijf met vijf medewerkers iedere twee tot vier jaar een medewerker vertrekt, is dat prima. Nieuwe medewerkers brengen ook een nieuw geluid en dat is alleen maar goed.

Als het dus na twee tot vier jaar eigenlijk tijd is dat er iemand vertrekt, is het advies om daar heel ontspannen op te reageren. De groep moet sterk, deskundig en ervaren genoeg zijn om een wisseling op te vangen. Ook als het de beste medewerker is.

Het advies is om geen behoudpoging te doen en meer salaris te bieden. Als werkgever moet je de medewerkers de beloning bieden die bij hun functie, ervaring en functioneren hoort. Wil iemand weggaan, dan moet je niet ineens meer gaan betalen. Dit geeft alleen maar scheve ogen en geeft een knauw aan de onderlinge samenwerking.

Kan de groep het vertrek van de beste medewerker niet opvangen en ontstaat er een gat in kennis en ervaring, dan is er iets aan de hand. De anderen zijn dan niet sterk genoeg of missen relevante kennis en ervaring. Hier had dan al veel eerder iets aan gedaan moeten worden. Het ‘omkopen’ van de beste medewerker om toch maar te blijven, lost hieraan niets op.

Ook u kunt uw ondernemersvraag of -vragen gratis stellen aan het VVP Ondernemerspanel op de site van VVP. U kunt uw vraag ook sturen naar de redactie van VVP: vvp@vvponline.nl

Het VVP Ondernemerspanel bestaat uit de professionals Edwin Bosma (BHB Dullemond), Robin van Beem (Polis Advocaten), Astrid van de Bovekamp (AVDB Advies), Bob Klijn (Herenvest), Richard Meinders (SVC Groep) en Jack Vos (0 Entropy).

De jury vormt tevens de jury van de Advies Awards 2019. De juryleden gaan op zoek naar advieskantoren met de A(dvies)-Factor, die de meerwaarde van het adviesvak uitstralen en hun meerwaarde weten te verzilveren. De Award wordt uitgereikt op de Dag van het Topadvies van 11 juni a.s.

 

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Pierre Daemen - Jiienwij 13 april 2019

Als je beste medewerker wil vertrekken, mag je trots zijn op jezelf. Je hebt blijkbaar zo goed geïnvesteerd in deze medewerker met kennis. Kunde en competenties dat andere bedrijven hem interessant vinden. De medewerker zal een ambassadeur worden voor jouw bedrijf en andere potentiële werknemers zullen je zien als een bedrijf waar je kansen krijgt. Zie Ajax met de toekomst en zijn eerste elftal.

Meer over
Focus, focus, focus!

Focus, focus, focus!

(Uit VVP 06 - 2018, door Richard Meinders, SVC en lid VVP Ondernemerspanel) Als accountants en adviseurs voor financieel dienstverleners, kijken wij bij veel financieel...