Op weg naar een betere gezondheid

Patrick Meijn en Ilse Lagerweij

Een veel voorkomend voornemen is om gezonder te leven en gewoon lekker in je vel te zitten. Werk doen dat plezier geeft op een veilige, gezonde en productieve manier draagt daaraan bij. Afhankelijk van de situatie, besteden je werknemers veel tijd aan werk. Daarom is het interessant om vanuit die context in te zoomen op hoe zij vanuit werk, kunnen werken aan hun welzijn en daarmee hun duurzame inzetbaarheid. Wat zijn de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan in het werk? En hoe zetten ze de eerste stap?

De werknemer heeft de eigen regie over zijn gezondheid, maar vanuit de werkgever zijn er cruciale aspecten die de werknemer daadwerkelijk in staat stellen om werk te maken van zijn vitaliteit. Vanuit je werk kun je ook bouwen aan je gezondheid. Je kunt namelijk altijd beter worden. Veel organisaties vragen zich af hoe je je werknemers zover krijgt dat ze ten behoeve van hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daar structureel mee aan de slag gaan. Tinka van Vuuren (hoogleraar Vitaliteitsmanagement) komt met een aantal aspecten die belangrijk zijn in het nemen van je eigen regie op gezondheid en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Dit model gaat er van uit dat de gezondheid van de werknemer een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van werknemers én werkgever. Van Vuuren geeft de bepalende factoren die nodig zijn om dit te ondersteunen en te versterken.

‘De werknemer aan het roer van zijn gezondheid en duurzame inzetbaarheid, maar wel met de werkgever als stuurman’

Eigen regie

Zelfleiderschap

Om te werken aan je gezondheid is vaak gedragsverandering nodig. En dat zal in de eerste plaats toch echt vanuit de werknemer moeten komen. De mate van zelfleiderschap bepaalt in hoeverre hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Zelfleiderschap gaat over dat je jezelf kunt sturen naar goed functioneren en dat het goed met je gaat. Een werknemer kan hierin wel groeien en beter worden via scholing en coaching.

Invloed werkgever

Naast dat de werknemer verantwoordelijk is om gezond te leven, heeft hij ook grote invloed in het mogelijk maken van deze gedragsverandering. Via communicatie wordt kennis overgebracht die de werknemer informeert en overtuigt. Verder kunnen vaardigheden getraind worden, kan een beloningssysteem opgezet worden, de omgeving worden aangepast en voorbeeldgedrag worden getoond.

De werknemer heeft de regie over zijn eigen gezondheid en duurzame inzetbaarheid, maar kan niet zonder een werkgever die ondersteunt in het realiseren van vaardigheden, motivatie of kansen; kunnen, willen of mogen. Het is dus belangrijk dat je als werkgever bijdraagt dat werknemers het gewenste gedrag kunnen uitvoeren, dat ze dat graag willen en er de gelegenheid voor hebben.

Individuele factoren

Het overgrote deel van de werknemers wil de eigen regie nemen op hun gezondheid. Hun houding en hun vermogen is daarbij bepalend.

Houding – ik wil

Een belangrijk aspect om aan de slag te gaan met je gezondheid op het werk, is door te bedenken waarom je dat graag wilt. Wat wil ik bereiken? Past dit bij mij? Heb ik mijn doelen helder gesteld? Geloof ik dat ik het kan en ga ik ervoor? Deze houding bepaalt of je het wilt en bereid bent de touwtjes in handen te nemen.

Vermogen – ik kan

In hoeverre je in staat ben om aan de slag te gaan met gezondheid, oftewel je vermogen, is een tweede aspect. Reflecteer bij jezelf of je capabel bent om het te doen. Bezit ik de vaardigheden en heb ik het vermogen om het te doen? Naast je vermogen helpt het ook jezelf een spiegel voor te houden. Realiseer ik me dat dat belangrijk is en weet ik hoe ik het moet doen? De antwoorden op deze vragen helpen je in te schatten in hoeverre je in staat bent om acties uit te voeren die er voor zorgen dat je lekker in je vel zit.

Organisatorische factoren

De mate waarin de werknemer de aan het roer staat van zijn duurzame inzetbaarheid, wordt ook bepaald door de cultuur van organisatie en welke faciliteiten de werkgever biedt.

Cultuur – ik mag

De werkcultuur is een belangrijk aspect. Elke organisatie heeft zijn eigen specifieke cultuur. Deze wordt gevormd door de waarden, de prioriteiten, de medewerkers en nog veel meer. Samen creëren deze factoren op natuurlijke wijze de dagelijkse omgeving van een organisatie: de werkcultuur. Deze cultuur bepaalt voor een groot deel in hoeverre de werknemer aan het roer staat van zijn eigen welzijn. Wat vinden anderen ervan? En kan ik het maken om er tijdens werktijd mee bezig te zijn? En is dat wel toegestaan?

Faciliteiten – ik krijg de mogelijkheden

Voor een werknemer is het ondersteunend dat de organisatie de mogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld dat er bepaalde tools en programma’s zijn waar de werknemer mee kan werken. Middels een mooi communicatieplan kun je ervoor zorgen dat alle werknemers geïnformeerd worden en op de hoogte zijn van het vitaliteitsbeleid en de mogelijkheden.

Aan het roer van eigen gezondheid

De werknemer is de kapitein van zijn eigen schip. Alleen hij kan het roer in handen nemen en de koers bepalen naar zijn eigen gezondheid. Maar wat is een kapitein zonder een goede stuurman? De invloed van de werkgever is groots: hij bepaalt in hoeverre het mogelijk is en dat het ok wordt bevonden. Die twee gaan hand in hand en kunnen niet zonder elkaar om de duurzame inzetbaarheid van de werknemer te vergroten. Dus werknemer én werkgever: samen op reis naar een betere gezondheid. Trossen los en goede reis!

 

WELLY

Patrick Meijn (voormalig leidinggevende in inkomens- en zorgverzekeringen bij Delta Lloyd, Aegon en Allianz) en Else Lagerweij (gedragsexpert/psycholoog) zijn werkzaam bij Welly: een technologiebedrijf dat werknemers een online persoonlijk vitaliteitsprogramma aanbiedt in combinatie met face to face coaching door experts en erkende psychologen. Welly wordt door OHRA aangeboden en heeft onder meer KPN, IBM, ORTEC en ALD Automotive als klant. Meer informatie over Welly en de Welly Wellbeing Scan: www.welly.nu.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Hoe meet je de waarde van wellbeing?

Hoe meet je de waarde van wellbeing?

(Patrick Meijn en Ilse Lagerweij, Welly, in VVP 5) De blaadjes vallen, de financiële zorgen nemen toe, het werk stapelt zich op en hybride werken is moeilijk...

Patrick Meijn nieuwe CCO Welly

Patrick Meijn nieuwe CCO Welly

Patrick Meijn is benoemd tot Chief Commercial Officer (CCO) van Welly en is toegetreden tot de directie. Meijn heeft ruime ervaring als commercieel verantwoordelijke...

Patrick Meijn weg bij Allianz

Patrick Meijn weg bij Allianz

Patrick Meijn heeft afscheid genomen van Allianz Nederland. In 2016 maakte hij de overstap van Aegon naar Allianz en vanaf juli 2017 was hij daar directeur Inkomen....

AOV: alles of niets!

AOV: alles of niets!

Hoe help je als verzekeraar ondernemers de juiste financiële beslissingen te nemen, zodat ze ook in de toekomst durven ondernemen? Vanzelfsprekend door goede...