Overwaarde benutten voor een veilige woonomgeving

Partner in kennis OG

(Partner in kennis Onderlinge 's-Gravenhage in katern Veilig Wonen in VVP 5-6 2024) Nederland heeft te maken met een dubbele vergrijzing. Dit houdt in dat het aantal ouderen in Nederland toeneemt en we gemiddeld steeds ouder worden. Deze dubbele vergrijzing brengt uitdagingen met zich mee. Denk aan een toenemende vraag naar zorg, economische belasting en sociale gevolgen zoals eenzaamheid, de behoefte aan sociale ondersteuning en (het financieren van) maatregelen voor een geschikte veilige woning. Een financieel adviseur kan hierin een belangrijke rol spelen.

...

De overheid stimuleert het langer zelfstandig thuis blijven wonen, wat ook vaak de wens van ouderen zelf is. Zij willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Ouderen die langer zelfstandig thuis (willen) blijven wonen, kunnen zich hierop voorbereiden door hun woning toekomstbestendig te maken. Maar welke aanpassingen kunnen daarbij helpen?

Het aanpassen van minder toegankelijke ruimtes, lastige trappen en hoge drempels is essentieel om ouderen ook daadwerkelijk veilig langer thuis te kunnen laten wonen.

Veilig wonen is een breed begrip dat verschillende aspecten van het leven in en rondom je huis omvat. Het gaat niet alleen om fysieke veiligheid, zoals bescherming tegen inbraak en brand, maar ook om een gevoel van zekerheid, welzijn en financiële veiligheid. In dit artikel verkennen we de verschillende dimensies van veilig wonen en hoe een financieel adviseur deze kan bevorderen.

Fysieke veiligheid

Voor ouderen betekent fysieke veiligheid vaak dat hun woning moet worden aangepast om ongelukken te voorkomen. Kleine veranderingen, zoals bijvoorbeeld antislipmateriaal op vloeren en trapleuningen, kunnen al een groot verschil maken. Daarnaast zijn grotere aanpassingen zoals trapliften, een inloopdouche of automatische deuropeners belangrijke verbeteringen.

Technologie draagt ook bij aan fysieke veiligheid. Domotica, zoals bewegingssensoren, slimme verlichting en alarmeringssystemen, zorgen voor extra ondersteuning en maken het eenvoudiger om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Deze innovaties bieden niet alleen gemak, maar vergroten ook het gevoel van veiligheid en zelfstandigheid.

Sociale veiligheid

Naast fysieke veiligheid is ook sociale veiligheid belangrijk. Een veilige woonomgeving gaat verder dan alleen het huis zelf: het sociale netwerk en de buurt waarin men woont zijn eveneens van groot belang. Ouderen voelen zich vaak veiliger wanneer zij goed contact hebben met buren of deelnemen aan buurtinitiatieven. Sociale veiligheid betekent ook het voorkomen van eenzaamheid door activiteiten en ontmoetingen te faciliteren.

Een buurt met betrokken bewoners draagt bij aan een gevoel van verbondenheid. Dit kan door gezamenlijke activiteiten zoals buurtmaaltijden, wandelclubs of koffieochtenden te organiseren. Ook speelt de digitale wereld een steeds belangrijkere rol: via online platforms kunnen ouderen contact onderhouden met familie en vrienden, of deelnemen aan sociale groepen.

De toekomst tijdig bespreken

Het nadenken over en bespreken van toekomstige woonwensen gebeurt helaas vaak pas wanneer het noodzakelijk is. Dit is jammer, omdat het soms emotionele keuzes met zich meebrengt die voorkomen hadden kunnen worden door er eerder over te praten. Het is belangrijk om op tijd in gesprek te gaan met familie of een financieel adviseur, zodat wensen voor een comfortabele oude dag in kaart worden gebracht.

Op Woonz.nl , het woonplatform van Onderlinge ’s-Gravenhage (OG), tref je voor dit gesprek een boekje aan, genaamd het ‘Familiegesprek’. De tips en stellingen in dit boekje zijn gespreksstarters om ouderen te helpen bij een goed gesprek over langer zelfstandig thuis wonen. Zo kunnen families zich samen voorbereiden op de toekomst met passende oplossingen. Daarnaast zijn op Woonz.nl themaboeken te vinden die nuttige informatie en ondersteuning bieden over de eerder genoemde onderwerpen.

Financiële mogelijkheden met OG

Aanpassingen aan de woning voor toekomstbestendigheid en veiligheid brengen kosten met zich mee. Voor huiseigenaren zijn er vaak mogelijkheden om de overwaarde van de woning te benutten voor deze aanpassingen of als aanvulling op het pensioeninkomen. Het vermogen zit immers ‘in de stenen’. Het vrijmaken van deze financiële middelen kan een oplossing bieden.

‘Gelukkig ouder worden doen we samen’

Onder veel ouderen is weinig bekend over de mogelijkheden van het verzilveren van overwaarde. Zij hebben vragen als “Ben ik niet te oud voor een lening?” of “Ik heb alleen AOW en een klein pensioen, kom ik wel in aanmerking?” . Hier ligt ook een mooie kans voor de financieel adviseur. Met een gedegen financieel advies is er vaak meer mogelijk dan men denkt. Zij kunnen niet alleen helpen bij het verzilveren van overwaarde, maar ook inzicht bieden in andere opties, zoals subsidies, pensioenaanvullingen en verzekeringen. Door een goed financieel plan op te stellen, kunnen ouderen met vertrouwen hun toekomst tegemoet zien.

OG is een levensverzekeraar en hypotheekverstrekker, opgericht in 1895. Wij richten ons specifiek op vijftigplussers met inspiratie, informatie en financiële oplossingen die zekerheid en financiële rust voor de langere termijn geven.

Met de ZilverHuis Hypotheek van Onderlinge ‘s-Gravenhage kan je een deel van de beschikbare overwaarde opnemen. Je hebt de mogelijkheid van een eenmalige uitkering tot een maximum van €30.000,-, in combinatie met periodieke uitkeringen. Met periodieke uitkering verruim je je besteedbare inkomen en met de eenmalige uitkering kan je je woning toekomstbestendig en veilig maken of gewenste verbouwingen uitvoeren om de woning te verduurzamen.

Veilig wonen op oudere leeftijd betekent dat fysieke, sociale en financiële aspecten samenkomen. Door tijdig na te denken over de toekomst, zowel in praktische als in financiële zin, kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen in een omgeving waarin zij zich veilig voelen. Familie, buren, financieel adviseurs en technologische hulpmiddelen spelen hierin een ondersteunende rol.

Reactie toevoegen

 
OG: 4,5 miljoen voor winstdeling

OG: 4,5 miljoen voor winstdeling

Onderlinge 's-Gravenhage (OG) stelt over 2024 4,5 miljoen euro aan 'te verdelen winst' beschikbaar aan leden.  Het netto resultaat op BW2 grondslagen kwam...

Veilig wonen begint met inzicht

Veilig wonen begint met inzicht

(Uit katern Veilig Wonen in VVP 5-6 2024) Klanten zijn nog lang niet allemaal bewust als het gaat om woonrisico’s. Adviseren over ‘veilig wonen’...

Hé adviseur, beweeg je nog een beetje mee?

Hé adviseur, beweeg je nog een beetje mee?

(Partner in kennis Centraal Beheer in katern Veilig Wonen in VVP 5-6 2024) Zeg je veilig wonen, dan denken we bij Centraal Beheer vooral aan onbezorgd wonen. Niet...

Adviesalerts! Veilig Wonen

Adviesalerts! Veilig Wonen

(Uit katern Veilig Wonen in VVP 5-6 2024) Veilig wonen is zonder professioneel financieel advies eigenlijk ondenkbaar. In de rubriek Adviesalerts! weer actualiteiten...

Koopwoning heeft gemiddeld 220.000 euro aan overwaarde

Koopwoning heeft gemiddeld 220.000 euro aan overwaarde

Onderzoek van Calcasa toont aan dat de gemiddelde overwaarde per woning momenteel 220.000 euro bedraagt. Dit is een forse stijging vergeleken met twee jaar geleden,...

Website Onderlinge ’s-Gravenhage WCAG-proof

Website Onderlinge ’s-Gravenhage WCAG-proof

Als een van de eerste levensverzekeraars heeft Onderlinge ‘s-Gravenhage (OG) haar website WCAG-proof gemaakt. OG: "Er is aankomende regelgeving voor digitale...

Koopsomproductie OG verviervoudigd in 2023

Koopsomproductie OG verviervoudigd in 2023

Onderlinge 's-Gravenhage zag het bruto premie-inkomen vorig jaar meer dan verdubbelen van 117 miljoen euro naar 258 miljoen. Seada van den Herik, algemeen directeur:...

Maak arbeidsongeschiktheid bespreekbaar

Maak arbeidsongeschiktheid bespreekbaar

(Lindenhaeghe in katern Veilig Wonen in VVP 6-2023) Met een toename in eenpersoonshuishoudens en de groei van het aantal zzp’ers, zijn de financiële...

Nh1816 verkoopt levenportefeuille aan OG

Nh1816 verkoopt levenportefeuille aan OG

Nh1816 heeft met Onderlinge ‘s-Gravenhage (OG) overeenstemming bereikt over de verkoop van haar levenportefeuille. Het gaat om 11.600 uitvaartverzekeringen...

Onderlinge ‘s-Gravenhage benoemt Axel de Boer tot commercieel directeur

Onderlinge ‘s-Gravenhage benoemt Axel de Boer tot commercieel directeur

Onderlinge ’s-Gravenhage heeft Axel de Boer benoemd tot commercieel directeur. In deze positie zal De Boer zich de komende jaren vooral richten op de verdere...