Word koploper in de transitie naar een duurzame samenleving

Willem Vreeswijk 30 jaar VVP

(Uit VVP 5-6 2024) Willem Vreeswijk was op 1 december van dit jaar precies dertig jaar werkzaam voor VVP, waarvan 26 jaar als hoofdredacteur. Begin 2019 nam hij VVP – al bijna 82 jaar hét platform puur voor de onafhankelijk financieel adviseur – over. Samen met Toon Berendsen en Sara Hattink zet hij het platform met nog altijd dezelfde missie voort: een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het maatschappelijk gezien ongelooflijk belangrijke adviesvak. VVP staat stil bij dit jubileum en blikt kort met Willem naar verleden en toekomst. “De financiële sector zou koploper moeten zijn in de transitie naar een duurzame samenleving.”

Willem begon op 1 december 1994 als eindredacteur van VVP en werd in 1998 hoofdredacteur. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en was in die tijd al bladenmaker. Hij begon een eigen blad waarin alleen originele kunstwerken (unicaten) werden opgenomen. Na zijn studie werd hij (eind)redacteur bij bladen over architectuur, fusies en overnames en bedrijfseconomie. In 1994 reageerde hij op een vacature voor een financieel vakblad. “Ik solliciteerde met gezonde tegenzin omdat ik dacht niets met die sector te maken te willen hebben. Maar ik deed toch een poging. Soms moet je niet ergens naar toe, maar wil je ergens weg.”

Willem kwam terecht in een fascinerende wereld, een wereld die hem meer boeide dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. “Niet vanwege de misstanden die er volop waren, maar ook vanwege de enorme potentie. De financiële sector is de bloedsomloop van de samenleving. Er is geen auto die rijdt, geen ondernemer die onderneemt, geen boer die boert en geen woonwijk die aangelegd wordt zonder de financiële sector. Een bijzondere plek in deze wereld heeft de financieel adviseur, het baken voor bedrijven en particulieren in rustige en vooral ook woelige tijden. Een adviseur staat dicht bij zijn klant, is dé vertrouwenspersoon van de klant. Gezien de vele uitdagingen waar we nu mee te kampen hebben, is het vak alleen maar relevanter geworden.”

Porsches

Volgens Willem heeft het vak zich enorm ontwikkeld. “Ik gun iedereen zijn rijkdom, maar in het begin zag ik wel erg veel jonge mannen in Porsches rondrijden die producten verkochten waar ze vooral rijk van werden. Hoewel het ook toen al duidelijk was dat beleggingsverzekeringen beloften deden die niet waargemaakt konden worden en er wel heel veel inleg van klanten aan de strijkstok bleef hangen, ontkende de sector glashard dat er iets mis was met die polissen. De ethiek was in de branche nog ver te zoeken en dat heeft uiteraard geleid tot ingrijpen van de wetgever.”

Volgens Willem gold dat ook voor adviseurs. “Nogmaals, veel adviseurs deden alles voor hun klanten, maar het was ook wel een verwende beroepsgroep.

Educatie stelde nog niet veel voor. Als je het een beetje handig aanpakte, kon je jezelf binnen een maand een professioneel pensioen-, beleggings-, inkomens- en hypotheekadviseur noemen. Bovendien werd letterlijk alles nog betaald door aanbieders, van snoepreisjes tot de tapijten in kantoren. En met de beloning was ook al iets vreemds aan de hand. Adviseurs lieten zich niet door hun klanten betalen maar door de aanbieders van producten. In 2006 organiseerde VVP een dialoog met beleidsbepalers over de toekomst van het adviesvak. Ook provisie stond op het programma. Het kreeg aandacht en dat was in die tijd nog uniek. Voor mij was het belangrijk dat er openlijk gesproken werd over onderwerpen die in de sector vaak nog taboe waren of waar men liever de ogen voor sloot. Vernieuwing kwam niet van binnenuit. Gekscherend zeg ik wel eens dat de grootste innovator de AFM is geweest. Vernieuwing, zelfkritiek en zelfreinigend vermogen zijn nu eenmaal niet de allergrootste pluspunten van de financiële sector.”

Ten goede gekeerd

Volgens Willem is er heel veel ten goede gekeerd, ook al zijn we er nog niet. “De adviseur heeft een maatschappelijk belangrijk vak. Adviseurs kennen de klant als geen ander, zijn een baken voor particulieren en ondernemers en doen al het mogelijke om wensen van klanten te verzilveren. Bovendien wordt vaker ‘nee’ gezegd als een klant te gretig is om een bepaald droomhuis te willen hebben. Wie goed doorvraagt en goed luistert, weet zijn klant voor verkeerde keuzes te behoeden. Adviseurs staan er voor hun klant. Daar mogen zij best wat meer trots op zijn én dat ook uitdragen. Vandaar dat we in 2019 ook de VVP Advies Award hebben opgericht. Doel van deze award is een podium bieden aan alle advieshelden van Nederland. Uiteindelijk moet er ook een winnaar zijn, maar dat is niet het hoofddoel. Wel hadden we dit jaar weer een prachtwinnaar met du Gardijn. Een fantastisch kantoor waar de gemiddelde leeftijd 24 jaar is. Het biedt hoop en vertrouwen dat een jonge generatie adviseurs het vak een boost geeft.”

Maar het vak is meer dan een financieel vak alleen, zegt Willem. “Adviseurs weten als geen ander of mensen in financiële problemen dreigen te geraken. Ze hebben daarmee een belangrijke signaalfunctie. Advies moet ook betaald worden, niet per se het product, want producten worden overal aangeboden, maar vooral het advies zelf. En uiteraard kun je soms ook mensen een passend advies geven die niet in staat zijn om voor advies te betalen. Denk aan een open spreekuur of zoiets. Daarnaast kunnen adviseurs een grotere positieve impact hebben op verduurzaming en de energietransitie, belangrijke items in de samenleving van vandaag. De impact van het adviesvak op de samenleving is significant. Blijf dus investeren in jezelf, in nieuwe kennis, in nieuwe ontwikkelingen. Ik heb bijvoorbeeld nooit het gezeur over tentamens en opleidingen begrepen. Als je trots bent op je vak, dan wil je toch juist blijven leren? Zelfs als je denkt dat je het allemaal niet nodig hebt, omdat ‘de klant er nooit om vraagt’ of ‘omdat je al tientallen jaren geweldig werk levert’ dan nog zou je je examens moeten willen halen, al was het maar om bij te dragen aan een verdere verbetering van het imago van het adviesvak. Bovendien, je kunt je klant nooit verder brengen dan waar je zelf staat. Dus investeer in jezelf, niet alleen in kennis, maar ook in vaardigheden.”

Koplopers

Willem zou graag zien dat de financiële sector nog meer dienstbaar wordt aan de samenleving. “Als bijzonder rijke en impactvolle sector moet je je ook afvragen of de huidige bloedsomloop van de samenleving nog wel gezond is. Of van een enorm invloedrijke sector niet meer verwacht mag worden om de samenleving gezonder, groener en socialer te maken? Natuurlijk is er al veel verbeterd de afgelopen jaren, ook al vraag ik me nog altijd af dit met name van buitenaf wordt opgelegd of dat het intrinsiek gedreven is. In hoeverre wil je echt een bijdrage leveren aan een samenleving die je jezelf gunt maar ook je kinderen en kleinkinderen? En dan heb je over de thema’s groener, gezonder en meer verbonden. Ook al gebeurt er steeds meer goeds in de sector, toch komt het vaak nog niet verder dan het inhaken op ontwikkelingen in de samenleving. De financiële sector zou echter de koploper in de transitie moeten worden. De financiële sector heeft immers de middelen, de macht, de kennis en de menskracht om dit mogelijk te maken. Dan ben je bijna verplicht die koppositie te pakken, juist omdat er voor mens, dier en aarde momenteel ongelooflijk veel op het spel staat.”

Ivo Valkenburg

Ivo Valkenburg mag in een terugblik niet ongenoemd blijven. Hij overleed in 2022 en was heel belangrijk voor Willem, voor VVP en voor de stichting New Financial Forum, een stichting die Willem in 2014 had opgericht met als doel om de integriteit in de financiële sector te verbeteren. “Met Ivo heb ik de meest bijzondere initiatieven gelanceerd, altijd met als doel om de financiële sector en daarmee de samenleving weer een beetje mooier te maken. Dit onder het mom: het kan wel!”

“In 2007 en 2008 organiseerden we bijvoorbeeld de lezingencyclus Meet the Masters. De lezingen, mede mogelijk gemaakt door Allianz en MoneyView, werden bezocht door gemiddeld zo’n 200 financieel dienstverleners. Een bijzondere lezingencyclus waarbij (internationale) grootheden uit de wereld van finance, innovatie en spiritualiteit naar Nederland werden gehaald met namen als Bernard Lietaar, Masaru Emoto, Lance Secretan, Ihaleakala Hew Len en Josephine Green. Van tevoren kregen we opmerkingen als: de financiële sector zit echt niet op zweverigheid te wachten, maar die 200 bezoekers zaten steeds op het puntje van hun stoel. In de financiële sector werken nu eenmaal mensen en dat zijn mensen met dezelfde wensen, angsten, behoeften als mensen die niet werken in de financiële sector. Uiteraard waren ze op zoek naar zingeving.”

“Wat te denken van de dialoogsessie die Ivo samen met Gerard van der Made en Jan Willem Kirpestein organiseerde voor VVP in 2008. Ruim 500 financieel dienstverleners kwamen bijeen en spraken over wat de sector zou willen en kunnen bijdragen aan de samenleving. Zowel verzekeraars als adviseurs gaven aan dat meer bewustwording over financiën onder jongeren van cruciaal belang is. Op die dag ontstond het idee voor de stichting LEF en werden de eerste stappen gezet.”

“In 2010 organiseerden we de bijeenkomst New Financial Forum, met ruim 500 deelnemers, zestien workshops en keynote sprekers als Satish Kumar en Mark Anielski, twee internationale grootheden met een missie om de wereld duurzamer en gezonder te maken. Dit event was het fundament van de stichting New Financial Forum.

“En dan waren er de legendarische events in 2011 en 2012 in het stadje Heusden. Bijna alle inwoners van dit stadje waren hierbij betrokken. Zij stelden hun huizen open voor workshops over een nieuwe economie, gingen ook de dialoog aan met de experts uit de financiële wereld en waren bijna boos dat we na 2012 niet terugkeerden, zo belangrijk vonden ze het samen bouwen aan een nieuwe economie.”

“Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ivo was zoveel meer. Ik mis hem nog dagelijks en wordt nog iedere dag aangestoken door zijn energie om mijn eigen bescheiden bijdrage te leveren aan een mooiere wereld.”

Op 1 januari 2025 zal de stichting New Financial Forum worden geïntegreerd in de stichting MaatschapWij, die Willem begin 2024 gegund kreeg. “MaatschapWij zet zich in voor een groener, gezonder en meer verbonden Nederland. Het heeft een grote betrokken aanhang. Zo zijn er meer dan een miljoen unieke bezoekers op de site en omvat de achterban zo’n 60.000 uiterst betrokken en loyale mensen. Hoe mooi zou het zijn als de financiële sector de doelstellingen van MaatschapWij ook daadwerkelijk zou omarmen.”

(Beeld: Peter Beemsterboer)

Reactie toevoegen

 

Reacties

Chris de Bruin - Bureau mr. de Bruin - Bureau mr. de Bruin 22 december 2024

Dag Willem, Het loopt nou niet bepaald storm met de reacties onder het hierboven afgedrukte verhaal over jou. En dat is niet alleen vreemd, het is ook onverdiend. Ik heb je je hele carrière bij VVP meegemaakt en weet net als velen hoezeer je altijd betrokken bent geweest bij onze bedrijfstak, maar daarnaast ook bij een gezonde (financiële) wereld. En niet alleen betrokken, je hebt er ook heel veel voor gedaan. Dagelijks en met verve. Ik zie ons nog met zijn tweeën zitten bij Theodor Kockelkoren van de AFM, alweer twaalf jaar geleden, waar we pleitten voor een gelijke behandeling van Rabo en het kleine intermediair in de ontwikkelingen rond het provisieverbod. Maar ik zie ook nog steeds je niet aflatende pogingen de (financiële) wereld te vergroenen en te verduurzamen en de vele initiatieven die je daarvoor hebt ondernomen en nog steeds onderneemt. Niet iedereen zal er altijd even enthousiast over zijn als jij en dat is ook niet erg. Maar je tomeloze inzet verdient hulde die ik je hierbij graag betuig. Ik hoop dat je nog vele jaren doorgaat met je goede werk. Warme groet van Chris.

Preventie

Preventie

(Voorwoord Willem Vreeswijk, VVP 5-6 2024) “Je dient kosten in voor een preventieve behandeling die niet onder de dekking van de verzekering valt. Hiermee...

Vierde ALS-special: niets doen is geen optie

Vierde ALS-special: niets doen is geen optie

In een speciale uitgave vragen InFinance, VVP en Nationale Waarborg wederom aandacht voor de strijd tegen ALS en het tweede ALS Financieel Diner op donderdag 7 november...

Legio kansen

Legio kansen

(Voorwoord Willem Vreeswijk, VVP 3-2024) “Er is geen enkele steekhoudende reden om niet te verduurzamen en bovendien zijn de voordelen voor adviseurs ook...

Actie

Actie

(Voorwoord Willem Vreeswijk in VVP 2-2024) “Hoe zorgen we ervoor dat het eerlijker wordt in de samenleving, dat iedereen mee kan doen en dat de kloof tussen...

Nieuw in VVP: branchekenners in duel met ChatGPT

Nieuw in VVP: branchekenners in duel met ChatGPT

In de vandaag (dinsdag) verschenen VVP 1-2024 duelleert Richard Meinders (SVC Groep, lid VVP Ondernemerspanel) met ChatGPT over actieve provisietransparantie in...

Happy New Year!

Happy New Year!

De volgende nieuwsbrief van VVP verschijnt op 2 januari. De redactie wenst u een fantastisch 2024! Tot in het nieuwe jaar. Nieuwsgierig naar de plannen van VVP...

Zorgpret

Zorgpret

(Voorwoord Willem Vreeswijk VVP 6-2023) Het ministerie van Financiën heeft onderzoek laten doen naar de gevolgen van een eventuele verruiming van het adviesbegrip...

Wat geen kunstmatige intelligentie is, wordt waardevol

Wat geen kunstmatige intelligentie is, wordt waardevol

(Verslag VIP Congres 2023 in VVP 4, 2023) De veertig leden van de contactgroep automatisering (cga) toonden hun meest recente innovaties op het tweede vip-congres...

ACT NOW! en schrijf je in voor de ochtendsessie van HDN en Aegon

ACT NOW! en schrijf je in voor de ochtendsessie van HDN en Aegon

Meer dan dertig praktijksessies biedt het VIP Congres ACT NOW! van VVP en Contactgroep Automatisering op 4 juli. In een aantal berichten op de VVP-site geven we...

Nieuw in VVP: het Frisse Blik Expert Panel

Nieuw in VVP: het Frisse Blik Expert Panel

Vers van de pers: VVP 1-2023. Nieuw in VVP in 2023: het Frisse Blik Expert Panel. Jonge en doorstartende adviseurs geven hun kijk op belangrijke ontwikkelingen en...