Betekenisvol werken in de financiële dienstverlening

Betekenis van Rijkdom Foto 3 Kim van den Anker (reserve)

(Uit VVP 02-2022) In september 2022 gaat de tweede leergang van 'De betekenis van rijkdom' van start. Deelnemers van de eerste leergang kijken terug op een uiterst leerzaam en inspirerend jaar.

VEEL MEER DAN FINANCIËN ALLEEN

“De opleiding heeft me nog duidelijker gemaakt wat mijn missie is. Cijfers zijn slechts een middel om de klant te helpen met een gelukkiger en betekenisvoller leven”, aldus Leon van Gorp van Blue Accountants.

Leon maakte na 25 jaar Belastingdienst de overstap naar het vak van financieel planner. “Doel is mensen helpen. Dan richt je je op de toekomst en gaat het niet meer over de controle op het verleden.”

“Het is soms lastig om vanuit een accountantskantoor de boodschap van financieel planning te verkondigen, laat staan die van financiële life planning. Invalshoek is namelijk dat je met klanten praat over de werkelijke doelen in het leven en hoe je aankijkt tegen maatschappelijke vraagstukken. De financiën zijn niet het uitgangspunt, maar vormen hooguit een sluitstuk om wensen en dromen in te kunnen vullen. Dat is een andere benadering.”

“De leergang geeft een compleet beeld van waar het in het leven om zou moeten gaan. Het heeft me geleerd breder te kijken, beter te luisteren en aan te voelen waar mijn grote toegevoegde waarde ligt.”

“Mijn visie op het leven? Heb een positieve blik op de wereld. Je kunt niet alles regisseren, maar wat je wel in de hand hebt, is je eigen mindset, je eigen gedachten, je gevoel en hoe je je gedraagt. Als je hier beter grip op krijgt, heb je een fijner leven. Dat wens ik ook andere mensen toe. Daarom ga ik hierover graag met mijn klanten in gesprek.”

VAN MEER BETEKENIS ZIJN

“De opleiding heeft me gesterkt in mijn verlangen om nog meer van betekenis te zijn voor klanten. Om bij te dragen aan hun geluk door te praten over wat voor hen belangrijk is”, aldus Floris Koster, vennoot bij IVV.

Floris is financieel planner bij IVV. “Wijzelf spreken van financiële privéchauffeur. Ik help graag mensen om rust te krijgen in hun financiën zodat ze zich beter kunnen focussen op wat voor hen belangrijk is. Recent sprak ik met een klant over haar waarden en wat voor haar echt belangrijk is. Ze zei dat ze wilde investeren in een project in het buitenland Ze was zo enthousiast dat ik het niet wijs vond om mijn twijfels te uiten. Wel vroeg ik haar mogelijke investering eens te bekijken vanuit haar eigen waarden. Toen gaf ze zelf aan dat ze er vanaf zag. Later bleek het project oplichterij te zijn.”

“De leergang draagt bij aan meer diepgang in de gesprekken met klanten en medewerkers en privé ben ik bewuster gaan leven. Eens per maand zorg ik voor een vrije dag zonder verplichtingen, ik ben elektrisch gaan rijden, eet meer vegetarisch, koop meer eten rechtstreeks van de boer, enzovoorts.”

“Laten we genieten van het leven. Van de kleine dingen zoals de lach van je kinderen en er voor elkaar zijn. Iets voor anderen doen, zorgt voor geluk.”

TRANSITIE GAAT OM GEDRAG

“De opleiding heeft me laten inzien dat transitie leunt op gedrag en niet op processen. Duurzaam denken brengt zoveel rust”, aldus Kim van den Anker, eigenaar van MeerwAarde.

Missie van Kim is ondernemers inspireren voor een economie met meerwaarde. “Daarvoor doe ik onderzoek, gebruik ik storytelling en organiseer en bedenk ik evenementen. Mijn werk staat in het teken van communitybuilding, dat wil zeggen het leggen van echte verbindingen tussen bedrijven en/of personen die elkaar verder kunnen helpen.”

“Samenwerking, oprechte aandacht en innovatief ondernemerschap maakt de wereld beter. Dit houdt in dat niet het eigen gewin centraal staat, maar het belang van het geheel, inclusief omgeving en natuurlijke bronnen.”

Kim studeerde onder meer bedrijfskunde. Ze miste de purpose. “Het ging vooral over efficiency en winstmaximalisatie. Ik had daar niets mee. Wel was ik geïnteresseerd in de balans tussen klantbehoeften en het gebruik van grondstoffen. Pas als dit in balans is, kun je kijken naar marketing en PR. Het neoklassieke bedrijfsmodel, zoals wij dat nog steeds kennen, is geen duurzaam model. Alleen als er een intrinsieke drive is, kunnen bedrijven omschakelen naar een model dat wel rekening houdt met mens en natuur.”

“De verschillende facetten en invalshoeken van de leergang hebben mij een compleet beeld gegeven van de balans tussen klantbehoeften en duurzaam ondernemen en waar precies en op welke niveaus beslissingen worden genomen.”

“Geluk ligt ‘m niet in de controle, maar in het omarmen van wat er is en in je eigen steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Je kunt beter tien keer falen dan nooit iets hebben geprobeerd.”

INSCHRIJVEN

Wil je meer leren over de ware rijkdom in het leven? Wil je je verdiepen in of we anders kunnen gaan nadenken over geld? In hoeverre hebben we geld nodig voor welzijn en geluk? Wil je een toename van werkgeluk, meer van betekenis zijn voor je klanten en een bijdrage leveren aan een betere samenleving? Volg dan het Executive Program ‘De Betekenis van Rijkdom’. Na een succesvol eerste jaar biedt de Erasmus Universiteit dit jaar opnieuw dit programma aan. In deze opleiding van twee keer een tweedaagse en drie losse opleidingsdagen leer je over rijkdom vanuit zowel filosofisch, psychologisch als economisch perspectief, hoor je van topsprekers hoe je betekenisvoller kunt werken en leer je hoe je duurzaam en effectiever kunt veranderen, vanuit het perspectief van ware rijkdom. Op www.eur.nl/eebee/betekenisvanrijkdom kun je meer lezen over wat het inhoudt en hoe het jou kan verrijken.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Hunkeren naar verandering

Hunkeren naar verandering

(Mieke Verhoef in de rubriek Cultuur in VVP 1, 2023) Leven gaat over veranderen. Een embryo dat een baby wordt, zich ontwikkelt tot kleuter en uitgroeit naar een...

Zonder gelijkwaardigheid geen toekomst voor financiële sector

Zonder gelijkwaardigheid geen toekomst voor financiële sector

(WIFS in VVP 06-2022) Women in Financial Services (WIFS) is opgericht na de financiële crisis vanwege ‘de overheersende masculiene cultuur die een belangrijke...

Uitnodiging voor het college 'De mythe van de prestatiemaatschappij'

Uitnodiging voor het college 'De mythe van de prestatiemaatschappij'

Het Executive Program 'De Betekenis van Rijkdom' van de Erasmus Universiteit organiseert op 29 maart in Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven (bij Utrecht) het...

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

(Faisal Setoe, HDI Global Specialty SE, in rubriek Cultuur in VVP 4-2022) Het is een broeierige en onstuimige zomer merk ik. Het klimaat is op alle fronten zoekende....

Proefcollege Kees Klomp: Winst of Waarde?

Proefcollege Kees Klomp: Winst of Waarde?

Waarom faalt ons huidige economisch systeem? Hoe ziet een hoopvolle toekomst er uit? Draait het om waarde of winst? Hoe breng je betekenis? Op 23 augustus zal Kees...

Meer moed in de financiële sector

Meer moed in de financiële sector

(Mirelle van Gemert, WIFS, in rubriek Cultuur in VVP 3-2022) Building braver cultures is dit jaar het thema van het DiveIn festival, het internationale diversity...

Niet alleen mensen met een koopwoning gaan dood

Niet alleen mensen met een koopwoning gaan dood

(Indra Frishert, Dazure, in rubriek Cultuur in VVP 02-2022) Onlangs ving ik een gesprek op in de trein. Twee jongeren hadden het over het tv-programma ‘Sander...

Proefcollege Het Rendement van Geluk van Guy van Liemt

Proefcollege Het Rendement van Geluk van Guy van Liemt

Wat is geluk nu eigenlijk echt? Wat is de relatie tussen geluk en zingeving? Welke rol speelt geld hierin? Hoe meetbaar is dit alles? Op dinsdag 24 mei om 15.30...

Eerste geslaagden leergang 'De Betekenis van Rijkdom'

Eerste geslaagden leergang 'De Betekenis van Rijkdom'

Deelnemers aan de eerste leergang 'De Betekenis van Rijkdom' kregen afgelopen week hun certificaat uitgereikt door programmadirecteur Natasja Naron. De geslaagden...

Inschrijving tweede leergang 'Betekenisvol werken in de financiële dienstverlening'  van start

Inschrijving tweede leergang 'Betekenisvol werken in de financiële dienstverlening' van start

Na een succesvol eerste jaar gaat in 2022 de tweede leergang van het Executive Program ‘De Betekenis van Rijkdom’ van start. Dit onderdeel van de Erasmus...