Veranderen met hart en ziel

Positive Finance Awards 2018 winnaars

“Echte verandering begint bij onszelf. Wij zijn de consument, wij zijn de kiezer, wij bepalen welke kant we met deze wereld op willen gaan. Als je je overtuigingen verandert, kun je veel impact op de wereld hebben, die we niet hebben geërfd van onze ouders, maar te leen hebben van onze kinderen.”

Dit zei Michel Verwoest, lid van de Raad van Bestuur van ASR, tijdens de Positive Finance Day, die Dazure en de stichting New Financial Forum voor de derde keer organiseerden. Verwoest sprak over de praktijk na Spitsbergen. Hij was één van de deelnemers aan de poolexpedities die klimaatjournaliste Bernice Notenboom organiseerde. Notenboom hanteert het principe ‘je moet de klimaatverandering aan den lijve ondervinden om tot gerichtere acties over te gaan’. En die veronderstelling klopt. Aan boord van de derde expeditie werd gezamenlijk de Spitsbergenambitie opgesteld. Dit is een verbintenis tussen vijftien Nederlandse financiële instellingen die samen klimaatverandering willen tegengaan via hun financieringen en beleggingen. Het doel is om gezamenlijk de transitie naar een groene en koolstofarme economie te versnellen. De tekst is grotendeels overgenomen in het Nationaal Energieakkoord.

Verwoest: “De meegereisde wetenschappers wezen ons op de steeds sneller smeltende gletsjers. We zijn in rap tempo de koeling van de wereld aan het kapotmaken, met desastreuze gevolgen voor de hele planeet. Als dat bij je binnenkomt, schrik je je rot. De manier waarop wij leven, is enorm bepalend voor toekomstige generaties. Als gezin hebben we ons gedrag inmiddels aangepast. We zijn veel bewuster geworden van de invloed die wij als individuele mensen hebben op het klimaat. Dat geldt ook voor ASR. Je kunt niet uitsluitend een bedrijf klimaatneutraal inrichten en je medewerkers bewuster maken van hun invloed op het milieu. Je kunt als bedrijf met financieringen en beleggingen grote invloed uitoefenen en je inzetten om verduurzaming voor Nederlanders eenvoudiger te maken.”

De boodschap van Verwoest past uitstekend bij het gedachtegoed van het New Financial Forum. De financiële sector is de bloedsomloop van de samenleving en financieel dienstverleners hebben de taak om deze bloedsomloop gezond te houden en waar mogelijk gezonder te maken. Dat kan alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedragingen.

Verborgen kosten

Deze visie werd bekrachtigd door Volkert Engelsman, ceo van Eosta, opgericht in de jaren ‘90. Hij stond vorig jaar op nummer 1 in de Duurzame honderd, is Europees marktleider als distributeur van biologische en eerlijke groenten en fruit, maar noemt zich simpel een groenteboer uit Waddinxveen-West. “Verandering begint tussen de oren en die zitten op harthoogte, als het goed gaat. Verandering gaat altijd uit van een trendsettende minderheid, nooit van de volgende meerderheid.”

Engelsman is voorloper van het inzichtelijk maken van de verborgen kosten van de economie. “People, planet, profit is een soort duurzaamheidsmantra geworden. Deze mantra mist echter het punt dat de kosten van people en planet in de profit moeten worden verwerkt. Dat gebeurt nu niet. Voedsel zou twee keer zo duur zijn als de werkelijke kosten, waaronder de impact van landbouw op de aarde, zouden worden meegerekend.” Volgens Engelsman dienen verzekeraars en bankiers ook te gaan rekenen met eerlijke kosten. Dan zouden hun balansen er anders uitzien en kun je heel eenvoudig duidelijk maken waarom bijvoorbeeld biologische groenten en fruit juist geld opleveren. Hij deed meer suggesties aan verzekeraars en bankiers, zoals: “Laat banken hogere reserves aan houden als ze investeren in niet-duurzame bedrijven.”

Folders op bureau minister Pronk

Petra Hoogerwerf (Veleda advies) gaf de deelnemers tips om verandering in gang te zetten. Zij schreef onder meer het boek Échte winst. In zeven stappen naar succesvol ondernemen met maatschappelijk impact. Hoogerwerf riep op tot schokacties. “Ieder individu kan het verschil maken, we hebben alleen lef nodig.”

Ze vertelde over haar eigen schokactie, toen ze werkzaam was bij het ministerie van VROM. Doelstelling in die tijd was de Nederlander milieubewuster te maken. “Dit werd tot mijn leedwezen gedaan door zoveel mogelijk folders te drukken en die te verspreiden. Naar andere suggesties werd niet geluisterd. Ik heb zoveel mogelijk van die voorlichtingsfolders in een vuilniszak gepropt, heb de zak uitgestort over het bureau van toenmalig minister Pronk en zei: ‘We moeten mensen voorlichten over hoe goed om te gaan met het milieu en zelf produceren we enorme bergen papier’. Deze boodschap werd door de minister goed begrepen en vanaf dat moment waren andere oplossingen ineens wel mogelijk. Bedenk je eigen schokactie en voer die ook uit.”

Als je vissen gaat vangen, vang je vissen en nooit vogels

Actuaris Amba Zeggen (Risk & Governance) pakte een ander onderwerp op: ‘Vrouwen aan de top: mythes, feiten en (mis)verstanden’. Volgen Zeggen is het een feit dat vrouwen anders zijn en dat vrouwen het verschil maken. Maar het is een fabel dat er geen vrouwen te vinden zouden zijn voor topfuncties. Dat ze moeilijk worden gevonden, heeft er volgens Zeggen mee te maken dat de wervingsmethode niet klopt. “Als je vissen gaat vangen, vang je vissen en nooit vogels. Pas je wervingsmethodiek aan.”

Het allerbelangrijkst is dat de bedrijfscultuur werkelijk verandert. Daarom is Zeggen tegen een quotum voor vrouwen aan de top. “Noorwegen heeft zo’n quotum en dat blijkt in zoverre te werken dat er inderdaad meer vrouwen in de top van bedrijven zitten. Echter, niet in de functies daaronder. Dus het is meer een kwestie van moeten dan dat er echt sprake is van een mindshift.”

Bijen vonden agile uit

Imker Marius Woensdregt (De Gulden Raat) gaf diep inzicht in de wereld van de bijen, die goed zijn georganiseerd en de talenten van iedere individuele bij weten te benutten. De communicatie is excellent en het product is uitermate duurzaam. “Bijen bestaan miljoenen jaren en bieden ons mensen een spiegel hoe we onszelf kunnen organiseren. Alles draagt bij aan het geheel en aan het voortbestaan van komende generaties. Bijen zijn ook de uitvinders van agile werken. Voor bedrijven bestaat er geen beter voorbeeld om je bedrijf in te richten en te verduurzamen.”

Helaas wordt de bij nu serieus bedreigd, niet omdat ze het zelf niet goed meer kunnen organiseren, maar vanwege veranderende externe omstandigheden, veroorzaakt door de mens. “Alleen al in Nederland zijn bijvoorbeeld steeds minder bloemen in de natuur, een levensvoorwaarde voor de bij.”

Modeshow

De Positive Finance Day startte dit jaar met een duurzame modeshow om te laten zien dat verduurzaming in alle sectoren gaande is én mogelijk is. Modellen van Models at Work showden kleding van het duurzame merk Alchemist. Tevens was er een marktplein dat een podium bood aan betekenisvolle initiatieven uit de financiële sector zelf, zoals MFLjunior, Swim for Tim, de ASR Participatiedesk, Eyevestor, FiKks, United Economy, Échte winst, Gavin. De dag werd ondersteund door ASR, Flexfront Groep/Nationale Waarborg en ING.

Positive Finance Award

En uiteraard was er de uitreiking van de Positive Finance Awards 2018 voor initiatieven uit onze sector die een positief verschil maken voor de samenleving. Winnaars: Broodfonds 040 en FiKks.

De jury van de Positive Finance Award, bestaande uit voorzitter Odette Bakker (Dazure), Alexander Koene (BR-ND) en marketeer Arjen Bijlsma, ging op zoek naar initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de - financiële - wereld mooier door is geworden. Dit jaar koos de jury voor twee categorieën: Proven en Go Viral. Onder Proven verstaat de jury initiatieven die bewezen betekenisvol zijn en onder Go Viral vooruitstrevende initiatieven die stevige nieuwe bruggen bouwen richting samenleving. De vijf genomineerden kregen op de Positive Finance Day drie minuten de tijd om hun initiatief te presenteren.

Staat of valt met vertrouwen

De winnende pitch in de categorie Proven werd gepresenteerd door Financial Life Planner Thom Boot, tevens secretaris van Broodfonds040. Het Broodfonds laat een sterke groei in Nederland zien en bewijst dat ondernemers in staat zijn om zich gezamenlijk te organiseren om de zaken financieel goed voor elkaar te regelen. Boot was ook te zien in de aflevering over Broodfondsen van VPRO Tegenlicht. In die aflevering werd duidelijk dat het succes van Broodfondsen staat of valt met vertrouwen. Boot: “We zijn met vijftig ondernemers, we zijn graag aan het werk en willen anderen niet tot last zijn. Als iemand dan toch aangeeft niet te kunnen werken, vragen wij niet naar het waarom, maar keren we uit.”

FiKks werd door het publiek gekozen tot winnaar in de categorie Go, Viral. Ron Steenkuijl van ADG Dienstengroep, samen met Paulien Zwiers initiatiefnemer van FiKks deed de pitch. FiKks heeft een prachtige slogan ‘Met FiKks pak je geldzaken aan voor ze geldzorgen zijn’. Missie van FiKks, een initiatief van de stichting Helden van de Wil, is: ‘heel Nederland schuldenvrij’. Op een laagdrempelige manier kun je via een app een buddy raadplegen om ervoor te zorgen dat je jouw geldzaken weer op orde kan brengen.

 

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Femke Bakker (Turien): "Cruciaal voor bedrijven om je MVO-beleid volledig te omarmen"

Femke Bakker (Turien): "Cruciaal voor bedrijven om je MVO-beleid volledig te omarmen"

“Ik ben er van overtuigd dat de ‘sustainable revolution’ zich verder doorzet en grote impact zal hebben op alle aspecten van bedrijfsvoering. Gezien...

Hypotheekgesprek gaat niet over hypotheek

Hypotheekgesprek gaat niet over hypotheek

Een hypotheekgesprek gaat niet over een hypotheek. De klant wil prettig wonen en leven. Ik word erg vrolijk van adviseurs die de emotie van een woningaankoop perfect...

GoedIdee ORV vaker geadviseerd sinds Kifid-uitspraken nazorg

GoedIdee ORV vaker geadviseerd sinds Kifid-uitspraken nazorg

De GoedIdee Overlijdensrisicoverzekering wordt vaker geadviseerd sinds Kifid-uitspraken over de nazorg bij de ORV. Aldus Dazure bij de bekendmaking van de zesde...

Sessie: leren van ondernemerssuccessen én -valkuilen

Sessie: leren van ondernemerssuccessen én -valkuilen

'Winnen, verliezen, opstaan en weer doorgaan; de belangrijkste lessen voor (advies)ondernemers'. Onder deze titel organiseert de Stichting New Financial Forum op...

NFF: speciale ondernemerssessie voor adviesondernemers

NFF: speciale ondernemerssessie voor adviesondernemers

De Stichting New Financial Forum organiseert op 26 mei samen met ondernemers Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners en MKB Doorgaan), Ralph van Dam (Centraal...

Dazure ondersteunt Stichting Maatschappelijke Opvang Breda

Dazure ondersteunt Stichting Maatschappelijke Opvang Breda

Dazure ondersteunt de Stichting Maatschappelijke Opvang in Breda. Op 10 april (Goede Vrijdag) gaat het team van Dazure een lunchbuffet verzorgen voor daklozen. Dazure...

Volmacht Scildon voor Dazure

Volmacht Scildon voor Dazure

Dazure heeft een levenvolmacht verworven van Scildon. Dazure werkt nu samen met vijf verzekeraars, waarvan Allianz, Leidsche en Scildon voor ORV en Bovemij en Chubb...

Interactieve topsessie voor (advies)ondernemers

Interactieve topsessie voor (advies)ondernemers

De Stichting New Financial Forum organiseert op 26 mei samen met ondernemers Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners en MKB Doorstart), Ralph van Dam (Centraal...

Een nieuw geldsysteem dat werkt voor iedereen

Een nieuw geldsysteem dat werkt voor iedereen

"De economie zou een middel moeten zijn om onze levenskwaliteit, waarin ook ons sociaal welzijn en een leefbaar milieu vervat zijn, te verzekeren. Het lijkt er echter...

Drie sleutels voor een gelukkig makende werksfeer

Drie sleutels voor een gelukkig makende werksfeer

"Wat zien we over het hoofd als we over werk praten? Flexwerk, vast werk, productiviteitscijfers, leiderschap, burnout, levenslang leren: om de haverklap zijn er...