Vereenvoudigde WIA-keuring 60-plusser

Marjol Nikkels 2022

(Marjol Nikkels, CS Opleidingen, in VVP 5) De hoogste prioriteit heeft voor de korte termijn het wegwerken van de achterstanden bij de sociaal medische beoordelingen. Hiervoor krijgen 60-plussers sinds 1 oktober 2022 een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Deze tijdelijke maatregel raakt ook de WGA-eigenrisicodragersverzekeringen omdat de financiering van deze WIA-uitkeringen gaat lopen via het Arbeidsongeschiktheidsfonds.

Eind 2021 wachtten zo’n 12.000 mensen langer op de uitkomst van hun WIA-claimbeoordeling dan de daarvoor geldende termijn van maximaal acht weken. De gemiddelde wachttijd bedraagt inmiddels achttien weken, met uitschieters naar boven. Ook herbeoordelingen laten vaak lang op zich wachten. Daarom is op 1 oktober gestart met een vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers.

Ook gaat het UWV landelijk werken met een regiemodel voor sociaal-medische dienstverlening met taakdelegatie. Dus professionals werken onder regie van de verzekeringsarts in een sociaal-medisch centrum aan de beoordeling en begeleiding naar werk. Ook wordt beoordeeld waar er een effectievere inzet mogelijk is van de verzekeringsarts binnen de Ziektewet. De focus komt minder te liggen op de eerstejaars Ziektewetbeoordelingen (EZWB), maar meer op sociaal-medische dienstverlening richting werk en/of herstel.

Vereenvoudiging

Werknemers die twee jaar ziek zijn kunnen in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Normaal gesproken krijgen ze dan een sociaal-medische beoordeling door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige.

In de vereenvoudigde regeling blijft de verzekeringsarts in principe buiten beeld. Werknemers die tussen 1 oktober 2022 en 1 januari 2024 twee jaar ziek zijn en dan 60 jaar of ouder zijn, worden nu alleen beoordeeld door een arbeidsdeskundige. Ze krijgen dan in principe een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA 80-100), tenzij ze nog werken en minder dan 35 procent inkomensverlies hebben. In dat geval krijgen ze geen uitkering, zoals nu ook het geval is. Wanneer de bedrijfsarts heeft vastgesteld dat iemand helemaal geen mogelijkheden meer heeft om te werken (GBM), volgt een sociaal-medische beoordeling door een verzekeringsarts om te bepalen of iemand volledig én duurzaam arbeidsongeschikt is en in aanmerking komt voor een (hogere) IVA-uitkering.

‘Maatregel gunstig voor de lopende WGA-ERD portefeuille’

De vereenvoudigde beoordeling wordt alleen toegepast als werkgever en werknemer daarvoor akkoord hebben gegeven. Werkgever en werknemer kunnen dus ook vragen om een reguliere beoordeling.

Om werkgevers niet te benadelen, worden de uitkeringen die zijn toegekend op basis van een vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling gefinancierd vanuit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Ze worden dus niet toegerekend aan de publiek verzekerde werkgevers via de Werkhervattingskaspremie en niet doorbelast aan eigenrisicodragende werkgevers. Dit vraagt dus om een goede controle door de riskmanager sociale zekerheid!

Aanzuigende werking

Het gevaar van deze tijdelijke regeling is dat het een aanzuigende werking krijgt als een soort VUT-regeling. De oudere werknemers die niet meer mee kunnen komen, kunnen dan via de ziekteroute afvloeien zonder dat dit voor rekening komt van de werkgever. Daarom benadrukt het ministerie van SZW ook de tijdelijkheid van de regeling; de regeling loopt vooralsnog tot en met 31 december 2023.

Premieverlaging?

De vraag komt op of deze maatregel gevolgen heeft voor de premies van de WGA-eigenrisicodragersverzekering. Juist door de tijdelijkheid verwacht ik dat dit niet het geval zal zijn. Voor de premies voor het jaar 2023 van de WGA-eigenrisicodragersverzekering geldt dat juist personen die dan ziek worden niet meer onder de vereenvoudigde WIA-beoordeling komen te vallen. Wel is deze maatregel gunstig voor de lopende WGAERD portefeuille. Dit is ook zeer welkom want verzekeraars hadden al tegenvallers op de WIA-verzekering door de fors gestegen WIA-instroom. En ook door de forse verhoging van het minimum en maximum dagloon per 1 januari 2023. De koppeling van de uitkering met het minimumloon dat tien procent stijgt, heeft enorme gevolgen voor de al lopende schades.

Overige WIA-plannen

Het UWV is positief over de al ingezette maatregelen, maar ze kunnen niet voorkomen dat de achterstand blijft oplopen. Dit komt door zowel een stijgende ZW- en WIA-instroom als een afname van het aantal beschikbare verzekeringsartsen. Bij een ongewijzigde wet- en regelgeving en de huidige werkwijze zal in 2030 de vraag naar verwachting 33 procent hoger zijn dan het beschikbare aanbod. Er zal dus meer moeten gebeuren. En daarvoor liggen op de middellange termijn nog de volgende plannen om capaciteit bij de verzekeringsartsen uit te sparen:

Laten vervallen van het duurzaamheidscriterium en afschaffen van de IVA; dit verkort de beoordelingstijd bij de grote groep volledig arbeidsongeschikten. En de herbeoordelingsverzoeken nemen af doordat er minder vaak een financiële prikkel voor hen is om een herbeoordeling aan te vragen (van WGA over naar IVA is aantrekkelijk voor de werkgever en werknemer).

Na vijf jaar volledige arbeidsongeschiktheid (WGA 80-100) duurzaamheid aannemen (aanpassen duurzaamheidscriterium); dus geen vaststelling meer door verzekeringsarts maar automatische toekenning na vijf jaar volledige arbeidsongeschiktheid.

Voor mensen die werken alleen op basis van feitelijke verdiensten een schatting maken van hun arbeidsongeschiktheidspercentage, en niet ook op basis van een theoretische schatting. Dan kan de WIA-claimbeoordeling voor personen die (nog/alweer) werken worden uitgevoerd door de arbeidsdeskundige, zonder tussenkomst van een verzekeringsarts.

Marjol Nikkels: ‘Maatregelen verkleinen mismatch.’

Onderzoek wijst uit dat elk van deze maatregelen zou kunnen leiden tot een afname van de mismatch met maximaal tien procentpunt.

De minister wil het onderzoek naar de praktische verdiencapaciteit nader bekijken, ook in samenhang met het wetsvoorstel om het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer leidend te maken bij de RIV-toets. De verzekeringsarts wordt dan niet meer bij deze RIVtoets betrokken.

De minister stelt een onafhankelijke commissie in om onderzoek naar een toekomstbestendig stelsel rond ziekte en arbeidsongeschiktheid te doen. Ze moeten een aantal toekomstscenario’s presenteren, waarbij de pijlers activering en inkomensbescherming blijven bestaan. Ook moeten ze kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en een duurzame oplossing voor de huidige mismatch op het terrein van sociaal-medische beoordelingen.

Reactie toevoegen

 
Meer over
"Verplichte AOV zelfstandigen wordt uitgeklede basisregeling"

"Verplichte AOV zelfstandigen wordt uitgeklede basisregeling"

RADI AOV gaat een kennisdocument opstellen over de verplichte AOV voor zelfstandigen waar het kabinet op inzet. “Daarin”, aldus RADI AOV, “worden...

Algemene Rekenkamer: "Uitvoering WIA loopt helemaal vast"

Algemene Rekenkamer: "Uitvoering WIA loopt helemaal vast"

UWV heeft niet genoeg verzekeringsartsen om vast te stellen of er sprake is van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Hierdoor, aldus de Algemene Rekenkamer in haar...

Geen grote verschuivingen in aandeel eigenrisicodragers

Geen grote verschuivingen in aandeel eigenrisicodragers

Een UWV-analyse laat zien dat er de afgelopen vijf jaar (van 1 januari 2018 tot en met 1 januari 2022) zowel bij de ZW als bij de WGA geen grote verschuivingen zijn...

Reëele kans op averechtse risicoselectie bij opt-out verplichte AOV zelfstandigen

Reëele kans op averechtse risicoselectie bij opt-out verplichte AOV zelfstandigen

Bij een opt-out bij de verplichte AOV voor zelfstandigen is er een reëel risico op averechtse risicoselectie. Dat stelt SEO in onderzoek naar de gevolgen van...

Adfiz: wees alert op onterecht WIA-voorschot

Adfiz: wees alert op onterecht WIA-voorschot

Adfiz roept adviseurs op alert te zijn op onterechte WIA-voorschotten. Adfiz: “Als mensen een voorschotuitkering ontvangen moeten zij die terugbetalen als...

Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten: WIA-beschikking voorwaarde

Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten: WIA-beschikking voorwaarde

De regeling die 15.000 euro toekent aan zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten geldt niet mensen zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat blijkt...

Financiële steun voor zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten

Financiële steun voor zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten

Zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart tot en met juni 2020) voor COVID-patiënten hebben gezorgd, door langdurige post-COVID klachten al twee jaar ziek...

Maatregelen tegen achterstand bij sociaal-medische beoordelingen verlengd

Maatregelen tegen achterstand bij sociaal-medische beoordelingen verlengd

De tijdelijke maatregel niet terugvorderen (onder voorwaarden) van WIA-voorschotten wordt met één jaar en tot eind 2024 verlengd. Het streven is om...

UWV bezorgd over beëindigen STAP-budget

UWV bezorgd over beëindigen STAP-budget

UWV is bezorgd over de verdere mogelijkheden voor iedereen om zich te blijven scholen om verder te komen op de arbeidsmarkt. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het...

Werkwijzer Inrichting Verzuimbeleid gepresenteerd

Werkwijzer Inrichting Verzuimbeleid gepresenteerd

Tijdens het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) Jaarcongres 2023 zijn Standpunt en Werkwijzer Inrichting Verzuimbeleid gepresenteerd. Standpunt en werkwijzer...