“Zorg is emotie”

Artikel Theo van Duivenbode

(Uit VVP 5-2021) “Stad Holland blijft uitsluitend met het onafhankelijke intermediair samenwerken.” Theo van Duivenbode benadrukt het bij zijn afscheid – hij zegt het met een glimlach – na vijftien jaar als interim-directeur van de zorgverzekeraar.

Van Duivenbode heeft het stokje overgedragen aan Jako Papac, de adjunctdirecteur met wie hij de afgelopen vijftien jaar heeft samengewerkt. Onder Van Duivenbode zijn de principes neergezet die Stad Holland ook onder Papac zal blijven aanhangen. Een belangrijke is de keuze om alleen met financieel adviseurs samen te werken. Van Duivenbode: “Toen ik aantrad bij Stad Holland waren er zo’n 60.000 verzekerden. Wij zijn actief het intermediair gaan benaderen, onder meer via regionale bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten, vaak in voetbalstadions, zijn een prima manier gebleken om adviseurs bij te praten over de ontwikkelingen bij de zorgverzekering en om adviseurs aan ons te binden. Inmiddels zijn we dankzij de inspanningen van het intermediair gegroeid naar meer dan 100.000 verzekerden.”

Van Duivenbode noemt het geen toeval dat verzekeraars weer toenadering zoeken tot het intermediair. “Veel verzekeraars zijn in de loop van de tijd ook rechtstreeks gegaan. Maar ze hebben ingezien dat adviseurs van grote meerwaarde zijn en dat de grootste premieinkomsten nog steeds vanuit adviseurs komen.”

Restitutieverzekering

Stad Holland blijft ook principieel in haar keuze om enkel de restitutieverzekering aan te bieden. Van Duivenbode: “De overheid had nooit meerdere varianten van de basisverzekering zorg moeten toestaan. Je hebt de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis, en de budgetpolis. De consument ziet door deze bomen het bos niet meer.

“Met de restitutieverzekering is de consument vrij in zijn zorgkeuzes. Hij komt niet voor nare verrassingen te staan wanneer hij onverhoopt een beroep op de zorg moet doen. Want vergeet niet: er komt veel emotie los als mensen zorg nodig hebben.”

Papac: “Verder vinden wij het onjuist dat net de mensen die niet voor de budgetpolis in aanmerking komen, de korting betalen voor de selecte groep die zo’n verzekering wel kan riskeren.”

Hetzelfde geldt bij de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Papac: “Collectiviteitskorting kun je niet halen uit de zorgcontractering. Die korting maakt de zorgkosten niet lager. De korting voor de een is daarom alleen maar mogelijk door meer premie aan de ander te vragen. Daar hebben wij een broertje dood aan; het staat zo haaks op het idee van ‘draagt elkanders lasten’.”

Het zal niet verrassen dat Stad Holland de volledige afschaffing van de collectiviteitskorting, verwacht per 1 januari 2023, toejuicht. Eerder werd de maximaal toegestane korting al gehalveerd, van tien naar vijf procent. “De overheid heeft eindelijk het licht gezien”, zeggen Van Duivenbode en Papac.

Zorg hele jaar op netvlies houden

Het wegvallen van de collectiviteitskorting creëert volgens Papac zeker kansen voor financieel adviseurs. Maar eigenlijk adviseert hij om als adviseur het hele jaar zorg op het netvlies te houden. “Het ‘zorgverzekeringsseizoen als zodanig is erg kort, zes weken. Spaar het daarom niet allemaal op tot het laatst, maar neem de zorgverzekering het hele jaar door mee in je adviesgesprekken met de klant.” Stad Holland maakt bewust ook de nieuwe premie en voorwaarden al vroeg bekend, want zo hebben adviseurs meer tijd om hun klanten bij te staan.

Geen nonsens

Stad Holland komt voort uit het oude ziekenfonds van Stad Rotterdam Verzekeringen. Het was toenmalig bestuursvoorzitter Chris Oomen die Van Duivenbode vroeg de zorgverzekeraar uit te bouwen. Het was 2006, het moment waarop het huidige zorgverzekeringsstelsel met een basisverzekering werd gelanceerd.

Van Duivenbode had ruime ervaring opgedaan bij De Amersfoortse en Stad Rotterdam, maar was in 2002 gestopt na de fusie van ASR Groep en Fortis AMEV. “Stad Rotterdam was een verzekeraar van geen nonsens. Na de fusie werd er naar mijn zin te veel vergaderd.”

‘Collectiviteitskorting kun je niet halen uit de zorgcontractering’

Het nieuwe verzekeringssysteem zou de onderlinge concurrentie tussen zorgverzekeraars aanjagen, was de aanname bij de start. Consumenten zouden ieder jaar opnieuw kiezen voor de beste zorgverzekering. De praktijk is anders gebleken; het overstappercentage hangt al jarenlang rond de zes tot zeven procent.

Papac: “Mensen waren niet gewend om over te stappen. In het oude systeem kón dat aanvankelijk niet eens. Daarnaast hebben mensen die zorg nodig hebben vaak bij hun zorgverzekeraar het een en ander moeten inregelen om dat goed te laten verlopen. Zij zijn niet zo snel geneigd dat elk jaar bij een andere zorgverzekeraar weer te doen. Hun overstapprikkel is dan ook beperkt. Voor verzekerden van Stad Holland verder tot slot verandert er in het aanbod nou ook weer niet zoveel dat het werkelijk nodig is om ieder jaar opnieuw de verzekering te bestuderen en eventueel over te stappen. Verzekerden zijn daarbij ook zeer tevreden over de dienstverlening van Stad Holland.” “Overigens hebben we het landelijk nog altijd over zo’n miljoen mensen”, merkt Van Duivenbode op, “die wél overstappen.”

Je moet altijd willen winnen

Van Duivenbode (1943) voetbalde bij Ajax en Feyenoord. “Als semiprof”, haast hij zich erbij te zeggen. “Meestal werden semiprofs snel vervangen als het even niet liep. Ik had het geluk bij twee teams te spelen die vaak wonnen!”

Van Duivenbode was al werkzaam in het verzekeringsbedrijf voordat hij semiprof werd en is altijd in de bedrijfstak blijven werken naast het voetballen (waar hij in 1975 mee stopte). “Ik ben begonnen op de afdeling Verzekeringen van de NMB in Amsterdam. In ’66 volgde de overstap naar De Amersfoortse.”

Ziet Van Duivenbode een overeenkomst tussen voetballen en verzekeren. Zeker wel. Van Duivenbode: “In beide gevallen geldt: hoe sta je in de wedstrijd? Je moet altijd willen winnen. Als voetballer of sporter op basis van je talent, als verzekeraar of adviseur op basis van je kennis.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Premie Stad Holland met 14,50 euro per maand omhoog

Premie Stad Holland met 14,50 euro per maand omhoog

Stad Holland verhoogt de premie van de basisverzekering zorg volgende jaar met 14,40 euro per maand. Tegelijkertijd verandert de verzekering in een combinatiepolis. De...

Stad Holland verhoogt premie basispolis met acht euro per maand

Stad Holland verhoogt premie basispolis met acht euro per maand

Zorgverzekeraar Stad Holland verhoogt de premie van de basisverzekering met acht euro per maand naar 140,75 euro. Op jaarbasis komt de nieuwe premie uit op 1.689...

Stad Holland houdt premie basisverzekering gelijk

Stad Holland houdt premie basisverzekering gelijk

Stad Holland houdt de premie van de basisverzekering op 133 euro per maand (1.596 euro per jaar). De zorgverzekeraar zet reserves in om de premie op het niveau 2021...

Theo van Duivenbode bij afscheid van Stad Holland: “Zorg is emotie”

Theo van Duivenbode bij afscheid van Stad Holland: “Zorg is emotie”

“Stad Holland blijft uitsluitend met het onafhankelijke intermediair samenwerken.” Theo van Duivenbode benadrukt het bij zijn afscheid – hij zegt...

Theo van Duivenbode neemt afscheid van Stad Holland

Theo van Duivenbode neemt afscheid van Stad Holland

Na een periode van vijftien jaar legt Theo van Duivenbode zijn directiefunctie bij Stad Holland Zorgverzekeraar neer. De taken van Van Duivenbode worden overgenomen...

Maandpremie Stad Holland omhoog naar 133 euro

Maandpremie Stad Holland omhoog naar 133 euro

Stad Holland verhoogt de maandpremie van haar zorgverzekering van 128,50 euro naar 133 euro. Op jaarbasis komt de premie 2021 op 1.596 euro. Stad Holland biedt een...

Premie Stad Holland met 9,25 euro per maand omhoog

Premie Stad Holland met 9,25 euro per maand omhoog

Zorgverzekeraar Stad Holland verhoogt de premie voor de basisverzekering met 9,25 euro naar 128,50 euro per maand (1.542 euro per jaar). In een reactie schrijft...

Maandpremie Stad Holland met 8,75 euro omhoog

Maandpremie Stad Holland met 8,75 euro omhoog

Stad Holland verhoogt de premie 2019 met 8,75 euro naar 119,25 euro per maand (1.431 euro per jaar). Independer omschrijft de verhoging als fors, "al is de stijging...

Stad Holland verlaagt premie en eigen risico

Stad Holland verlaagt premie en eigen risico

Stad Holland verlaagt in 2018 de premie met 18 euro per jaar. Hiermee komt de premie voor de restitutiepolis voor zowel individueel als collectief verzekerden op...

Zorgpolis stad Holland 10 euro per maand duurder

Zorgpolis stad Holland 10 euro per maand duurder

Stad Holland verhoogt de premie van haar zorgpolis met tien euro per maand van 102 naar 112 euro. Gezien het parntnership met DSW Zorgverzekeraar verwondert de forse...