Met je tengels aan andermans pegels

Esther Vuijsters 4

(Blog door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe) Het einde van de PE-periode nadert en dat is aan alles te merken. Trainingen zitten vol, examenplekken gaan hard en de telefoon op de supportafdeling staat roodgloeiend. Dat laatste komt niet alleen door de ‘normale’ PE-drukte maar ook door de vele (last minute) afmeldingen en verplaatsingen. Ik denk niet dat ik uit hoef te leggen waarom dat is.

Vanwege de drukte springen collega’s van andere afdelingen bij waar nodig. Zo zat ik zelf de afgelopen weken regelmatig ‘in de lijn’. Dat was pittig. Maar ook heel erg leerzaam. Want nergens leer je de klant beter kennen dan op de supportafdeling van je eigen bedrijf.

Heel verschillend

Zo viel mij op dat adviseurs heel verschillend omgaan met (en denken over) de bekende PE-plicht. Het zal niemand verbazen dat het overgrote deel van de adviseurs de examens hinderlijk, duur en onnodig vindt. Ook kreeg ik regelmatig de vraag of het CDFD de datum van 1 april (vanwege corona) zou gaan opschuiven. Brancheorganisaties Adfiz, CFD en OvFD hadden hier immers om verzocht.

Het CDFD was echter duidelijk in haar antwoord: “Als gevolg van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande overheidsmaatregelen, konden alleen in maart 2020 twee weken geen examens worden afgelegd. Dat is een bescheiden invloed, gezien de bijna 34 maanden waarin wel PE examens konden worden gedaan.” Geen verlenging dus.

PE-puntjes op de i

Maar ik sprak ook adviseurs die de periodieke examenplicht zien als een soort ‘PE-puntjes op de i zetten’. Zo zei een adviseur: “Het is juist goed dat we elke drie jaar weer even bijgeschoold worden, je zit tenslotte toch met je tengels aan andermans pegels.”

Tja, als communicatieadviseur zou ik het anders omschrijven, maar hé, hij heeft een (PE-)punt. Overigens gaf deze adviseur ook wel direct toe dat hij zelf rijkelijk laat was met zijn ‘bijscholing’: hij moest maar liefst drie beroepskwalificaties in de lucht houden en dat zou nog krap worden vóór 1 april. Want hij wilde ook nog op vakantie. Na ons gesprek over studievormen schreef zich in voor drie modules PE opleiding plus examens, steeds met een week ertussen. “Jij durft!” zei ik. “Pressure makes diamonds”, zei hij.

Nog een krappe acht weken en dan eindigt de PE-periode 2019-2022. Wie zijn punten dan nog niet binnen heeft, mag niet meer adviseren. Wie nog moet – volgens de laatste cijfers van het CDFD nog een aanzienlijk deel – krijgt het advies niet te lang te wachten met boeken van het examen. Maar mocht je tóch voor het laatste moment gaan, dan kun je bij ons tot en met 31 maart nog (last minute) examen doen. De tegels/pegels-adviseur zul je op die dag overigens niet tegenkomen. Hij heeft alles in één keer gehaald. 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Menno van der Vliet - Oosterpark Beheer BV 11 februari 2022

Jammer dat er niets over de vaak overbodige, niet relevante inhoud van met name de basis vragen wordt gezegd. Het hele circus is een businessmodel. Opleiders die ten faveure praten zijn een WC-eend. Iets meer (zelf)kritiek en commentaar op de infantiele vraagstellingen zou op zijn plaats zijn.

Meer over
Humor in de branche is belangrijk

Humor in de branche is belangrijk

Humor in de branche is belangrijk, betoogt Esther Vuijsters in de nieuwe blog van Lindenhaeghe op VVP Online. Vuijsters: "Tijdens een recente analyse van onze social...

Ontwikkel jezelf: omarm een training

Ontwikkel jezelf: omarm een training

(Door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe) De Training Ontspannen Presenteren is nog maar net gestart of ik heb mijn eerste learning al te pakken: dit leer je niet uit...

Wie zwijgt stemt niet toe (blog Lindenhaeghe)

Wie zwijgt stemt niet toe (blog Lindenhaeghe)

De tijd dat bedrijven Jan en Alleman zonder actieve toestemming nieuwsbrieven en commerciële e-mails konden toesturen, is voorbij. Dat is al een tijdje zo,...

Robotisering van kennis en… pizza?

Robotisering van kennis en… pizza?

De techniek neemt een vlucht en het is aan ons om naast de voordelen ook de nadelen te zien. Kritisch blijven. Mens blijven. En vooral: in het belang van de klant...

Niets veranderlijker dan het weer. Hoewel….

Niets veranderlijker dan het weer. Hoewel….

Blog door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe Niets is veranderlijker dan het weer. Nou ja, misschien de website van het CDFD dan. Want daar verrassen ze ons momenteel...