Zeg klant, waarom kies je mij? Wat doe ik goed?

Mike Schilperoort 2016

Door Mike Schilperoort, algemeen directeur Lindenhaeghe

De economie trekt aan, de werkloosheid daalt en de stemming is voorzichtig-optimistisch. Tijd om pas op de plaats te maken en te kijken naar dat datgene waar je goed in bent.

Ja, je leest het goed. In deze blog pleit ik ervoor om te kijken naar wat goed gaat binnen jouw bedrijf. Kijk eens niet naar wat beter kan of wat verbetering behoeft, maar focus op datgene waarin je bedrijf uitblinkt.

Is het klantcontact? De supply-chain? Of heel simpel: verkoop je een fantastisch product?

Supermotiverend

Weten wat je sterkte kanten zijn, in kaart brengen waar jij en alleen jij de beste in bent, heeft twee heel belangrijke voordelen. Als je weet waar je goed in bent, kun je deze unique selling point extra benadrukken in je boodschap én het werkt supermotiverend naar het personeel.

Iedereen wordt beter van een positieve boodschap, we willen allemaal een complimentje op z’n tijd. We horen al zo vaak dat alles beter kan en dat zus of zo niet optimaal geregeld is. En ja, daar moet je wat mee. Maar het gegeven dat er ook heel veel dingen heel goed gaan, is de ultieme moodbuster voor het personeel, dat weet ik uit ervaring. En daar wordt te weinig bij stilgestaan.

Zelfreflectie

Om je sterke kanten te kunnen benadrukken, moet je vervolgens wel weten wat ze zijn. Dat betekent: zelfreflectie. Bekijk je bedrijf eens van de zijkant. Of nog beter: vraag het je klanten. Waarom kies jij mij? Wat doe ik goed?

De antwoorden zullen je verbazen. Klanten vinden het leuk om te vertellen waarom ze voor jou kiezen. Het bevestigt ze in hun eigen (juiste) keuze. Bij jou zitten ze goed. Het levert fantastische gesprekken op.

Deze informatie kun je vervolgens gebruiken. Om prospects te interesseren, om intern te communiceren (en de lat misschien nog íetsje hoger te leggen) en om in kaart te brengen waaróm klanten voor jou kiezen. Ook niet onbelangrijk in een wereld waarin het meer en meer draait om gunnen en netwerken.

Je moet van jezelf houden om van een ander te kunnen houden. Dat geldt ook voor bedrijven.

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over