Acht procent minder hypotheekaanvragen van zelfstandigen

Michel van den Akker 2017

In vergelijking met de periode vóór corona is het aantal hypotheekaanvragen van volledig zelfstandig ondernemers met acht procent gedaald, terwijl bij huizenkopers die in loondienst werken juist sprake is van een sterke stijging (plus veertien procent). Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Sinds het tweede kwartaal van dit jaar is wel sprake van een licht herstel en is de daling afgevlakt tot vier procent.

Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker: “De afname is grotendeels het gevolg van de financieel onzekere positie waarin zelfstandig ondernemers zich tijdens de coronacrisis bevinden. Bovendien denken zij vaak dat het als zelfstandige lastiger is een hypotheek af te sluiten. Toch zijn er goede mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een hypotheekaanvraag, doordat de regels zijn versoepeld en er meer maatwerk kan worden toegepast. Zo is het al na één jaar mogelijk om op basis van een inkomensverklaring een hypotheek af te sluiten.”

Explosieve stijging

Bij huishoudens waarbij (minimaal) één persoon zelfstandig ondernemer is en één persoon een inkomen uit loondienst heeft, is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen (plus 30 procent). Van den Akker: “Corona heeft nauwelijks impact gehad op deze zogenoemde ‘combinatie’-huishoudens, die zowel een zelfstandig inkomen als inkomen uit loondienst hebben. Deze huishoudens lopen minder risico, doordat er ook een vast inkomen is.”

Het gemiddelde hypotheekbedrag in het tweede kwartaal bedroeg voor deze groep 333.000 euro. Bij de zelfstandig ondernemers was dit 303.000 euro. Bij huishoudens waarvan het inkomen volledig in loondienst wordt verdiend, beliep het gemiddelde hypotheekbedrag in het tweede kwartaal 242.000 euro.

Reactie toevoegen