Adviseur slachtoffer van \'zinloos examengeweld\'

Zinloos Geweld

Mede op grond van zijn eigen ervaring met PEplus, haalt voorzitter Jeffrey Leichel fel uit naar de examens. Hij spreekt van een gedrocht en zinloos examengeweld.

Leichel ging op voor PEplus Hypothecair. In de Odin-nieuwsbrief schrijft hij: "Het eerste probleem waar ik tegenaan loop, is dat syllabus en examenvragen niet op elkaar aansluiten. Daar naar gevraagd is het antwoord van de docent dat als je alles wil behandelen wat op een PE-examen kan worden gevraagd, de syllabus vijf keer zo dik moet zijn. Dat is op z’n minst vreemd, zeker waar het gaat om zogenaamde ‘exotische’ examenvragen (in de praktijk weinig voorkomende zaken). Syllabus en PE examen moeten op elkaar zijn afgestemd. Als dat niet het geval is, dan is een PE-examen dus altijd deels een loterij. En gelet op de loodzware weging (als je 68% van de te behalen punten haalt dan slaag je net met een 5,5) is dat oneerlijk.
"Een volgend probleem is de stijl van examenvragen. Veel vragen hebben een dubbele bodem. Net dat ene woord ontbreekt of is juist toegevoegd om je op het verkeerde been te zetten. Het is dus niet voldoende om de theorie zelf te beheersen, je moet ook scherp zijn op tekstuele valkuilen. Leuk misschien om te toetsten of je het diploma waard bent, maar totaal misplaatst als het om het toetsen van actuele kennis gaat bij hardwerkende professionals.
"En dat brengt me direct op het volgende probleem. Van de 20 vragen die je krijgt zijn er 12 of 13 rekenvragen. Uitsluitend de einduitkomst moet worden ingevuld. Tot op twee cijfers achter de komma!. Als je af moet ronden op hele euro's, dan vul je het berekende bedrag in en eindigt met ,00. Vergeet je dat? Nul punten. Die einduitkomst kent meerdere subberekeningen. Eén foutje in een subberekening? Nul punten. Je kunt dus het gehele proces van stappen uitstekend beheersen, maar door één rekenfout of één tekstuele valkuil scoor je toch nul punten.
"Deze bijzondere vorm van examinering is noodzakelijk om de score digitaal te kunnen berekenen zodat je zo snel mogelijk het resultaat van je PE examen kunt ontvangen. Daar is o.a. voor gekozen om ook zo snel mogelijk een herexamen te kunnen plannen als je bent gezakt. Want als je elke keer 6 weken moet wachten op een uitslag, dan moet je na twee jaar alweer beginnen met het behalen van je diploma’s om er zeker van te zijn dat je binnen drie jaar weer nieuwe diploma’s hebt.
"Mijn laatste probleem tenslotte is het gebruik van overbodig cijfermateriaal. Er wordt heel veel cijfermatige informatie gegeven, die vervolgens helemaal niet nodig blijkt om de vraag te beantwoorden. Vooral in relatie tot de beperkte tijd die er is voor een examen is dit gewoon adviseurtje pesten en voegt helemaal niets toe aan het toetsen van de actuele kennis. Wat wil je nu toetsen? Dat iemand de kennis heeft? Of dat iemand in luttele minuten kan doorzien wat de vragensteller in al zijn geniepigheid eigenlijk echt wil weten? Dat heeft helemaal niets, maar dan ook helemaal niets met de praktijk te maken waar je je juist positief onderscheidt door in alle rust de zaken te analyseren voor je klant. Pas als je een beeld voor ogen hebt kun je ook betere relaties leggen en risico’s onderscheiden. We zijn geen Formule 1-coureurs, we ontwerpen motoren!
"Terug naar mijn examendag. Na de prettige en professionele voorbereiding is er een uurtje pauze voordat het examen wordt afgenomen. Eerst vindt de lachwekkende paspoortcontrole buiten de zaal plaats, waarna je het examenlokaal mag betreden. Nette tafels en spulletjes in één open ruimte. Bij het naar binnen lopen worden we gewaarschuwd voor alle losse kabels op de grond, die als een slangenkuil ons lijken te waarschuwen voor wat er komen gaat. De spanning in de zaal loopt tot ongemakkelijke hoogte op. Kerels van 50+ en 20 jaar + ervaring trekken wit weg. De 60 minuten gaan in. Ik had me voorgenomen om eerst alle vragen rustig te lezen, de kennisvragen als eerste te beantwoorden en daarna met het hoofdgerecht te beginnen. Dat was achteraf een verkeerde strategie, want ik verspeelde daardoor kostbare minuten met vragen dubbel lezen. Daar is feitelijk geen tijd voor.
"De teksten zijn redelijk compact, maar de bijlagen bij bepaalde vragen zijn gewoon super irritant. Ik begrijp wel dat daarmee wordt aangetoond dat je bepaalde documenten kunt lezen, maar plaats dit in de context van 60 minuten voor 20 vragen, waarvan er 13 rekenvragen zijn. Als je de kennisvragen snel beantwoordt, blijft er een schamele 4 minuten per rekenvraag over. Ik verdiep me goed in de eerste case, maar merk na de eerste rekenvraag direct al dat ik zo niet uitkom met de minuten. De zenuwen slaan daardoor onnodig toe.
"De tijds(druk) heeft tot gevolg dat ik de zorgvuldigheid moet laten schieten, waardoor ik kwetsbaarder ben voor de tekstuele en cijfermatige boobytraps. Een UPO, annuïtaire tabel of een de Ruiter 3 brief moet ik in luttele seconden doorgronden. Voor het zorgvuldig narekenen van uitkomsten is geen tijd. Waar in de praktijk minimaal een half uur voor staat, moet ik nu in 3 minuten doen. Terwijl ik nog in mijn hoofd probeer te analyseren of ik vraag 8 goed heb aangepakt, zit ik alweer vraag 9 te lezen. Na de relatieve rust van de middag waren we van het ene op het andere moment in een snelkookpan terecht gekomen waar het niet meer om kennis of competentie ging, maar om een ordinaire wedstrijd snellezen en snelrekenen.
"De gevolgen daarvan worden snel zichtbaar. Om me heen zie ik collega’s breken. Ik probeer me van mijn omgeving af te sluiten omdat ik me realiseer dat bij mij de emoties niet mogen toeslaan. Dat is moeilijk, want in ons vak ben je juist getraind om gevoelens en signalen van anderen snel waar te nemen en daarop te reageren. Ik wil eigenlijk te hulp schieten, maar kies toch voor het isolement.
"Tot overmaat van ramp valt de Wifi-verbinding enkele keren uit waardoor de paniek bij enkele collega’s volledig toeslaat. Gelukkig ben ik op die momenten net aan het rekenen, waardoor het mij niet treft. Ik moet over op de automatische piloot om alle vragen binnen de beschikbare tijd te kunnen beantwoorden. Blokken tekst herken ik van de praktijksessie, maar het staat er allemaal net anders. De klok jaagt me op als aangeschoten wild. Als ik letterlijk in de laatste minuut op ‘definitief afsluiten’ klik kijk ik verward op en wordt overmand door een gevoel van boosheid en frustratie.
"In wat voor volstrekte waanzin zijn we met onze branche terecht gekomen, waarbij je elke 2 ½ jaar in een labyrint vol boobytraps wordt geflikkerd en er binnen 60 minuten ongeschonden uit moet zien te komen om aan te tonen dat je winkel open mag blijven.
"Eenmaal thuis blaas ik stoom af en kijk ik in de mail. Ik zie een mail van een klant die het schadepakket opzegt omdat hij een direct writer heeft gevonden die veel goedkoper is. Hij belt me als er problemen zijn, want ik heb hem in het verleden ook zo goed geholpen. De uitslag is al binnen. Kennis en Begrip 71% - Professioneel gedrag 100% - Vaardigheden en Competenties 83%. Ik heb 81,8% van alle te behalen punten gescoord. Dat levert slechts het eindcijfer 7 op. Ik ben geslaagd. De ontlading die daarop zou moeten volgen blijft uit. Eerdere statistieken vertellen me dat meer dan de helft van de zaal is gezakt. Niet omdat ze geen goede en integere adviseurs zijn, maar omdat ze teveel op sluw geplaatste boobytraps zijn gestapt. Of vergeten zijn ,00 achter het antwoord te zetten.

"De bedenkers van de vragen leunen tevreden achterover en zijn er waarschijnlijk van overtuigd dat de branche nog lang niet op het gewenste kennis- en integriteitsniveau zit. En als dat ooit wel het geval wordt, dan kunnen er gewoon meer boobytraps worden geplaatst. Want als 99% slaagt, dan stelt dat PE examen natuurlijk niets voor.
"Zouden die vragenstellers zich ooit hebben verdiept in hun doelgroep? Veel collega's zijn 'mannen van een zekere leeftijd', net als ik. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar ‘ons soort mensen’ en wat blijkt? Op onze leeftijd neemt het fluïde vermogen af. Dat wil zeggen dat je minder snel analytisch kunt denken en problemen kunt oplossen. Dat wordt overigens gecompenseerd door een toename van het zogeheten gekristalliseerde vermogen. Dat wil zeggen dat je met het ouder worden meer kennis en ervaring opdoet. Google maar eens op ‘cognitieve veroudering’. Maar hé, daar hebben we natuurlijk geen zak aan in deze branche. Het gaat om onfeilbaar en snel kunnen rekenen en lezen op een hindernisbaan.
"Kennismaken, inventariseren, analyseren en adviseren in 60 minuten. Dat is pas sexy. En de nazorg, die is natuurlijk gratis. Of bij hoge uitzondering via een abonnement, maar liever eigenlijk niet.
"Lindenhaeghe, ontzettend bedankt dat jullie er waren. Ministerie van Financiën en CDFD, hoewel een professionele toets het kennisniveau substantieel verbetert, is deze vorm van examinering een brutale vuistslag in het gezicht van hardwerkende professionals. Om zo’n gedrocht dan ook nog eens keihard te koppelen aan het mogen voortzetten van je werk of bedrijf is een gemikte schop tegen het hoofd na. Vooral de kleinere kantoren (de hoeders van het onafhankelijk advies in Nederland) zijn het slachtoffer van dit zinloze examengeweld."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Frans Veenstra - 5 maart 2015

Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Je reinste waanzin !

Klaas van den Herik - 5 maart 2015

Sub vraag: Woning eur 300.000 . Taxatiekosten 0,175%. Kosten dus EUR 635,25 Niet dus. EUR 525,00. 0 punten. Juiste vraag: kosten taxatie inclusief btw 0,175% @Paul. suc6 met uitleggen.

Albert van der Poll - 5 maart 2015

@ Klaas ik had ook zoiets bij schade: de uitleg was; bij zakelijk is het gebruikelijk ex BTW te rekenen, bij consumentenprijzen zit de BTW er bij in.

Paul Schoo - 4 maart 2015

BW boek 6 titel 4 Afd. 1 Art. 198 t/m 202. Regelt alles in slechts 5 wetsartikelen. Echter je moet wel je beperkingen kennen, want een zaakwaarnemer is met zijn volle vermogen aansprakelijk voor zijn handelingen. Een rechter zal altijd kijken naar wat een redelijk handelende beroepsgenoot ook gedaan zou hebben en bepaalt a.h.d.v. de strafmaat. Zolang jij kunt aan tonen te voldoen aan kennis en vaardigheden zal de beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekking verlenen. Dit is niet afhankelijk van een vergunning.

Arnoud Wennekus - 4 maart 2015

@ Paul Toch vergunning nodig om te mogen bemiddelen? Ik kan alleen namens de klant een aanvraag indienen bij clubs die ook rechtstreeks werken. Dat zijn er in AOV Zelfstandigen land niet echt veel...

Albert van der Poll - 4 maart 2015

Bedenk eens wat voor toestanden we in het najaar gaan krijgen als mensen na herhaaldelijk te zijn gezakt de laatste kans hebben hun baan of bedrijf te behouden. Afschuwelijke en onmenselijke houding van de NL overheid. Puur doorgeslagen machtspolitiek van neoliberale bestuurders, die zelf nog geen delaratieformuliertje kunnen invullen zonder te frauderen.

Paul Schoo - 4 maart 2015

@Arnoud, werkend provisieloos op inkomensverzekeringen heb je toch geen vergunning nodig. Je mag gewoon adviseren en afsluiten met een volmacht zaakwaarneming. Geldt ook voor hypotheken en complexe producten. En ook voor schadeverzekeringen. Zolang eea maar provisieloos is en onder de hoed van zaakwaarneming valt. Het is allemaal even wennen, maar die kant gaan we op. Het vergunningstelsel blijft dan alleen nog maar overeind voor bank en verzekeraar. Niet vergeten moet worden dat wie de klant heeft bepaalt.

Peter van Berkum - 4 maart 2015

Alsof ik zelf weer examen deed! Zoals Jeffrey het beschrijft heb ik het ook ervaren. Ook ik kon niet blij zijn met het positieve examenresultaat omdat ik me realiseerde dat ik door de wanstaltige opzet van het examen ook maar zo gezakt had kunnen zijn. Peter van Berkum

Albert van der Poll - 4 maart 2015

Paul, verklaar je nader, ik ga naar deze werkwijze toe (geheel provisievrij) maar dan adviseer ik nog steeds een specifiek product van een specifieke aanbieder, en dat advies is toch vergunningplichtig? De huidige ontwijkingsstrategie is voor zover ik begreep vooral het niet aanraden van een specifiek product zodat je technisch gesproken niet "adviseert". Ik heb eigenlijk helemaal geen zin in deze trucjes ( zo zie ik het tenminste) maar mijn klanten dreigen in de kou te komen staan door dit rariteitenkabinet, en aangewezen te raken op aanbieders.

Peter Veldhuizen - 4 maart 2015

Vaardigheden is een van de examenonderdelen. Rekenen tot achter de komma, dat is vaak een promillage, ipv een 1 procent. Hypotheken is computerprogramma werk. Het is rekenkundig inzicht. Waar gaat het om. Op scholen is met al heel erg blij, dat een leerling /student, maar ook de leerkracht, rekenkundig inzicht heeft. Dan is een afronding foutje van € 2- eigenlijk een verwaarlozing in dit geval . Bijvoorbeeld verpleegkundige/doktoren kunnen fouten maken met ml, cl, dl, l.. mg, gr omdat er met verschillende termen wordt gebruikt en getallen met komma's. Een patiënt kan zomaar 10 keer te veel dosering krijgen.. Laten wij de overheid niet helemaal weg vlakken!!! Aanbesteding van 100 miljoen wordt zomaar 150 tot 250 miljoen.!!! eerder normaal, dan een uitzondering(zelden valt het goedkoper uit). (JSF, Fyra, wegenbouw, kantoorpanden, super gouden handdrukken) (Hoofd) rekenen is niet meer van deze tijd, maar wel rekenkundig inzicht. Examencommissie wees bij de tijd, wij leven en werken vandaag en niet 1 jaar terug.

Open brief CFD en Odin aan Dela, Monuta en Yarden

Open brief CFD en Odin aan Dela, Monuta en Yarden

"Wij denken dat de voorlichting aan consumenten veel beter kan en dat de samenwerking met het onafhankelijke intermediair een betere plek verdient op jullie...

Drost fileert boek 'Provisie 2.0'

Drost fileert boek 'Provisie 2.0'

'Het boek ‘Provisie 2.0’ doet geen recht aan de vele ondernemers in deze bedrijfstak die het vak van financieel adviseur uiterst serieus nemen en al...

Verzekeraars zijn vergeten waartoe ze op aarde zijn

Verzekeraars zijn vergeten waartoe ze op aarde zijn

Hij wist geregeld een gevoelige snaar te raken in de branche, maar het was altijd ingegeven door zijn fenomenale vakkennis. Dik van Velzen, senior projectmanager...

Slagingspercentage peplus: 66,2 procent

Slagingspercentage peplus: 66,2 procent

Tussen februari 2014 en 31 december 2016, de overgangsperiode in het nieuwe deskundigheidsbouwwerk, zijn bijna 138.000 PEplus-examens afgelegd. Het slagingspercentage:...

Wftnivo sluit EVC-traject voor PEplus

Wftnivo sluit EVC-traject voor PEplus

WFTNIVO heeft eind vorige week het EVC-traject voor PEplus gesloten. Het instituut: "Kandidaten die dit jaar nog hun Wft-diploma moeten behalen, kunnen dit...

Peplus: kom in actie voor het te laat is

Peplus: kom in actie voor het te laat is

"Het mag dan al december zijn, het Omwisselteam krijgt dagelijks mensen aan de telefoon die ergens zijn blijven ‘hangen’. Zoals financieel adviseurs...

Veel meer PEplus-examens afgelegd

Veel meer PEplus-examens afgelegd

In oktober werden er bij Lindenhaeghe 1.000 PEplus-examens méér geboekt dan gemiddeld in de maanden ervoor.   Eerder meldde ook Nibe-SVV een...

Lindenhaeghe: peplus-examens op zaterdag

Lindenhaeghe: peplus-examens op zaterdag

In navolging van het PEplus Examen Weekend is Lindenhaeghe bezig met het plannen van opleidingen en examens buiten kantoortijden nu de PEplus-deadline nadert. Zo...

Wftnivo promoot evc als alternatief peplus

Wftnivo promoot evc als alternatief peplus

WFTNIVO wijst nog eens op de mogelijkheid van het EVC-traject als alternatief voor Wft PEplus-examens (EVC = Eerder Verworven Competenties).   Ten onrechte...

Lindenhaeghe biedt PE plus examen weekend

Lindenhaeghe biedt PE plus examen weekend

Lindenhaeghe biedt adviseurs de kans om het gehele PE Plus-dossier in één weekend af te ronden. Met slagingsgarantie. Het eerste weekend start 28 oktober....