Adviseur speelt cruciale rol in bescherming tegen cybercrime

Cyberevenement Avéro Achmea

De meeste ondernemers zijn zich inmiddels bewust van cyberrisico’s, maar ongeveer de helft weet niet hoe te handelen als zijn bedrijf doelwit wordt van een cyberaanval. Ook het niveau van bescherming blijkt in de praktijk tegen te vallen. Hoewel 56 procent van de mkb’ers meent ransomware en ander digitaal onheil te kunnen weerstaan, schetsen IT’ers in de onderzochte bedrijven een heel ander beeld: 58 procent van de techneuten noemt zijn bedrijf onvoldoende beschermd.

Fotografie: Team Horsthuis 

Verzekeraar Avéro Achmea presenteerde deze cijfers over cybercriminaliteit en mkb tijdens haar cyberevenement in de Bredase Koepelgevangenis, dat op maandag 28 januari werd gehouden. Rolf van Wegberg (TU Delft, onderzoek naar verdienmodellen cybercrime), Erik de Jong (chief research officer van Fox-IT), René van Etten (general manager ThreadStone Cyber Security) en Wopke de Jong (senior customer experience marketeer van Avéro Achmea) gingen onder leiding van misdaadjournalist John van den Heuvel in discussie.

Menselijk handelen

Hoewel hun boodschap voor de nabije toekomst niet meteen vrolijk stemde -digitale misdaad blijft groeien, criminelen worden geraffineerder en iedereen krijgt ermee te maken- klonken er ook hoopvolle conclusies. Zo is preventie een belangrijk wapen in de strijd tegen cybercrime. Concrete maatregelen als goede firewalls en back-ups kunnen de kans op een hack minimaliseren. Daarnaast stipten de experts keer op keer ‘menselijk handelen’ aan. Als dat enigszins in goede banen wordt geleid, beperken ondernemers het grootste risico.

Inspelen op angst

Cybercriminelen spelen volgens de discussiepartners in op angst. Zoals angst om niet aan een betalingsverzoek per e-mail van een leidinggevende te voldoen, waardoor CEO-fraude op de loer ligt. Een dergelijk digitaal misdrijf kostte bioscoopketen Pathé vorig jaar miljoenen euro’s. Een ander voorbeeld is de lichte paniek als een vermeende bank e-mailt dat ze een account gaat sluiten. Veel mensen klikken dan toch op de bijbehorende link, waarmee criminelen toegang krijgen tot het systeem. Interne gedragsregels over hoe om te gaan met e-mails, links, wachtwoorden en het delen van bedrijfs- en beroepsmatige informatie via sociale media kunnen naar inzicht van de specialisten problemen voorkomen. Slechts een A4’tje met wat basisprincipes zou al veel schelen.

Rolf van Wegberg benadrukte echter dat veiligheid niet moet gaan overheersen op de werkvloer. “Het is prima als bedrijven een beleid centraal vastleggen, maar medewerkers moeten er uiteindelijk mee kunnen werken. Dat vergt een delicate balans. Als je bijvoorbeeld het wachtwoordbeleid te stringent maakt, haken mensen af.”    

Boerenverstand

Preventie is een onderdeel waarmee financieel adviseurs zich kunnen onderscheiden, zo gaven de gesprekspartners aan. Uiteraard dragen adviseurs  een zorgplicht, het informeren over cyberrisico’s hoort daarbij, maar ze kunnen de rol als bewakers van de bedrijfscontinuïteit naar zich toe trekken. Een gijzeling met ransomware kan een bedrijf immers dagen platleggen. Ga met de klant om tafel, adviseerde René van Etten. “Bespreek hoe deze ondernemer het heeft geregeld en hoe het beter kan. Je komt al heel ver door gewoon in de organisatie je boerenverstand te gebruiken.”

Nog te veel mkb’ers denken: dat gebeurt mij niet, vertelde Wopke de Jong. “Maar onder meer de detailhandel verliest behoorlijke bedragen door cybercrime, je hebt het dan over 50.000 tot 250.000 euro.” De Jong sprak van een noodzakelijk evenwicht tussen structuur en cultuur binnen een bedrijf. “Bedrijfscultuur wordt wel eens vergeten, maar het is een onmisbaar onderdeel van risicomanagement. Structuur en cultuur moeten beide op 1 staan.”

Aangifte doen

Heeft aangifte doen bij cybercriminaliteit eigenlijk wel zin, vroeg dagvoorzitter John van den Heuvel. Absoluut, stelden de tafelgasten unaniem. Ten eerste omdat het vaak een eis is van verzekeraars, maar ook omdat de politie ermee geholpen is. De verkregen informatie heeft geleid tot een project als Nomoreransom.org, een initiatief van opsporingsdiensten en IT-bedrijven. Op de site zijn sleutels voor gegijzelde gegevens te vinden. Die ransomware, maar ook DDoS-aanvallen, is trouwens voor lage bedragen te koop op het dark web, zo liet Rolf van Wegberg in zijn parallelsessie over cybercrime van de toekomst zien. Met een goedkoop pakketje legde een 18-jarige jongen uit Oosterhout vorig jaar de Belastingdienst plat.

Op de Wanted-lijst

De grote cybercriminaliteit is echter niet in Nederlandse handen. Fox-IT heeft twintig tot dertig groepen uit het buitenland op de korrel, meldde Erik de Jong. “Spionage is vooral het terrein van China en Rusland. Cybercrime waarmee veel geld is gemoeid, komt met name op het conto van Oost-Europese en Russische criminelen. De pakkans is dus nihil, tenzij je de daders hun land uit lokt. Toch is aangifte doen geen verspilde moeite. De Russische topcybercrimineel Slavik gedraagt zich een stuk rustiger nu hij op de internationale Wanted-lijst staat. Daarnaast zijn er ook Nederlandse groeperingen, die kunnen natuurlijk wel worden gepakt.”

Meer informatie over het cyberevenement van Avéro Achmea: www.averoachmea.nl/cyber           

Reactie toevoegen

 
Meer over
Adviseur pakt cybercrime aan

Adviseur pakt cybercrime aan

De meeste ondernemers kennen de risico’s, maar bijna de helft weet niet hoe te handelen als zijn bedrijf doelwit wordt van een cyberaanval. Ook het niveau...

Adviseur pakt cybercrime aan

Adviseur pakt cybercrime aan

De meeste ondernemers kennen de risico’s, maar bijna de helft weet niet hoe te handelen als zijn bedrijf doelwit wordt van een cyberaanval. Ook het niveau...

Laat zien wat je waard bent

Laat zien wat je waard bent

  Het aantal particulieren en ondernemers dat ten prooi valt aan cybercrime stijgt continu. Zo is het aantal slachtoffers van phishing dit jaar meer dan verdubbeld...

Cyberschade in het MKB; de échte verhalen

Cyberschade in het MKB; de échte verhalen

Er is al ontzettend veel geschreven over cyberrisico’s en -verzekeringen. De statistieken over het aantal slachtoffers en de miljarden euro’s aan schade...

Silent cyber doet verzekeraars sidderen

Silent cyber doet verzekeraars sidderen

Ongeveer de helft van de verzekeraars wereldwijd verwacht een stijgende schadelast als gevolg van het ontbreken van expliciete cyberuitsluiting onder lopende polissen...

Relatief vaak cyberaanval in financiële sector

Relatief vaak cyberaanval in financiële sector

Ruim 20 procent van de bedrijven met minstens tien werkzame personen heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van cyberaanvallen. Bij de helft van de getroffen...