Alternative Finance Festival: Geld in de bijrol

Ad Broere 2018

September wordt bloeimaand, zo bericht Ons Geld, dat onder meer doelt op het Alternative Finance Festival dat 14, 15 en 16 september wordt georganiseerd en dat tien jaar na de val van Lehman Brothers het bestaan viert van financiële alternatieven en iedereen die bezig is met financiële verandering, van burgercoöperaties tot ethisch bankieren, van lokaal geld tot onvoorwaardelijk geven.

Het AFF is onderdeel van de internationale coalitie Change Finance en haar eerste campagne 10 Years On. Op hun site kun je meer informatie vinden, de missie, eisen, achtergronden en artikelen over de link tussen de financiële sector en diverse maatschappelijke thema's zoals klimaatverandering, gezondheid, ongelijkheid, onderwijs etc. Ook is er een kaart met alle evenementen die in Europa plaatsvinden.

Op zaterdag 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de zakenbank uit de VS Lehman Brothers omviel. Het was het begin van de financiële crisis en de reddingsoperatie door de overheid kostte vele tientallen miljarden. Er zijn enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn vrolijk op weg naar een volgende crisis. Op 14, 15 en 16 september vindt daarom het Alternative Finance Festival plaats om te laten zien dat het niet alleen anders kan en moet, maar dat er al een heleboel alternatieven aan de weg timmeren!

Op 16 september vindt het dagprogramma plaats in het Academiegebouw (Domplein 29) in Utrecht. Onder meer met keynote spreker is professor Saskia Sassen, onder meer auteur van het boek Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy, dat is vertaald in achttien talen. Verder onder meer Ewald Engelen, George van Houts en workshops verzorgd door programmamaker Cees Grimbergen, de stichting New Financial Forum en Ivo Valkenburg, Ons Geld, Heidi Leenaarts (United Economy), hoogleraar Arnoud Boot e.a. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de site van het Alternative Finance Festival.

Een dag eerder worden overal in Nederland bijeenkomsten georganiseerd ter bekrachtiging van het Alternative Finance Festival. Er staan inmiddels twintig evenementen op stapel. De stichting New Financial Forum organiseert in dit kader in samenwerking met Ivo Valkenburg een besloten bijeenkomst in de Ambassade van de Vrije Geest te Amsterdam. Naast vele praktijkvoorbeelden van mensen die laten zien hoe het anders kan, vindt ook de boeklancering plaats van ‘Geld in de Bijrol’ door Ad Broere met overhandiging van het eerste exemplaar aan Verleider George van Houts.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Alternatief

Alternatief

Op 15 september was het precies tien jaar geleden dat Lehman Brothers omviel waarna het hele mondiale financiële systeem als een kaartenhuis in elkaar zakte....

Vernieuwers, versnellers, verleiders

Vernieuwers, versnellers, verleiders

Het Alternative Finance Festival is het grassroots festival door heel Nederland, dat het bestaan viert van financiële alternatieven en iedereen die bezig...

George van Houts neemt eerste exemplaar Geld in de bijrol in ontvangst

George van Houts neemt eerste exemplaar Geld in de bijrol in ontvangst

George van Houts van theatergroep De Verleiders nam tijdens het Alternative Finance Festival het eerste exemplaar in ontvangst van 'Geld in de bijrol', het nieuwe...