Bas jacobs: "hard op weg naar verloren decennium"

Cover VVP 5-2016

Dankzij 5 miljard euro lastenverlichting pakt het begrotingsbeleid dit jaar netto neutraal uit voor onze economie. Geen reden voor een hosannastemming, meent econoom Bas Jacobs. "We zij opgehouden met ons hoofd tegen de muur te bonken en ziedaar: de economie groeit weer wat. Het voelt best goed als je ophoudt met bonken." Intussen is Nederland hard op weg om in een 'verloren decennium' terecht te komen, zegt hij in de nieuwe VVP, die vandaag verschijnt.

“We zijn nu heel erg blij met 2 procent groei - naar mijn idee ten onrechte. Om het verlies sinds 2008 een beetje goed te maken, moet je aan dubbele percentages denken. We leggen ons er bij neer dat we door de crisis 10 procent van het bbp structureel laten verdampen. De werkloosheid daalt nu licht, maar er is absoluut geen sprake van inhaalgroei. Het lijkt er op alsof de crisis permanent wordt. Misschien komt dit omdat we niet willen zien wat er macro-economisch aan de hand is of dit niet willen begrijpen.”

Een deel van de misgelopen groei komt volgens Jacobs op het conto van falend macro-economisch beleid. “Vergelijkbare landen als Engeland, Duitsland en de VS zijn op ons uitgelopen. Niet omdat die landen exceptioneel zijn, maar door een betere macro-economische politiek. Engeland en de VS hebben een veel agressiever stimuleringsbeleid gevoerd, zowel monetair als budgettair. De Duitsers hadden geen woningmarktcrisis en geen pensioencrisis. Bovendien heeft Duitsland geen overheid die op grote schaal is gaan bezuinigen en lasten gaan verzwaren. Dat zijn binnenlandse factoren die Nederland in de hand heeft, maar doelbewust om politieke redenen niet of onvoldoende heeft aangepakt. Kijk naar het pensioendossier dat over de schutting is gekieperd naar een volgend kabinet. De huizenmarkt herstelt zich nu wel, maar op sommige plekken, zoals in Amsterdam, kun je je afvragen hoe duurzaam dat herstel is.”
 

Klem aan alle kanten

Zowel op monetair als op budgettair gebied is de speelruimte uiterst beperkt, constateert Jacobs. "We hebben ons macro-economisch aan alle kanten klem gezet. We hebben ons opgesloten in een kooi en de sleutel weggegooid. We kunnen macro-economisch niets doen om de economie te ondersteunen en we hebben nog steeds overcapaciteit, nog steeds te veel werkloosheid en te veel bedrijven die onder hun volledige bezetting draaien. Het gevaar is dat de economie in de huidige situatie niet vanzelf terugkeert naar het lange termijn evenwicht." 

De neiging om weg te glijden in een stagnatiescenario kun je volgens Jacobs alleen voorkomen met activistisch budgettair beleid. “Met de recordlage overheidsrente kun je investeren in onderwijs en onderzoek, de transitie naar duurzame energie, het klimaatproof maken van onze waterhuishouding en het wegwerken van knelpunten in onze infrastructuur. Publieke investeringen leiden op lange termijn tot structurele verbeteringen van onze economie. Dit is hét moment om dat te doen, maar geen enkele partij heeft een serieuze investeringsagenda voor de overheid."

 

Verder in VVP 5

- Adviseur van de maand Peggy van der Smitte over samenwerken in het belang van de klant.

- Column Michael Mackaaij: Intermediair onderwerp van audit.

- Local Hero: Tonny Heijnen (Handass Verzekeringen, Vessem)

- Zeven ondernemersvragen aan Ron Gardenier (Unirobe Meeùs Groep en voorzitter NVGA)

- De jeugd van tegenwoordig: drie Marsh-medewerkers over innovatie en verjonging van de bedrijfstak

- Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij (Neutralis) starten met Gelukkig Leven Test

- Het Vuur van Jack Vos: 'Door inspiratie kan het vat van verlangen groter worden'

- Uit de Praktijk: Roland van Kemenade, Marco Gregoor en Wilma van der Sterre-Aarts over maatschappelijke betrokkenheid

- Opinie Enno Wiertsema (Adfiz): Baas over eigen data

- Crowdfunding is keihard werken; het voorbeeld van Kromkommer

- Topondernemer Kees de Jong (NLevator): 'Groei begint met ambitie'

- Column Ralph van Dam over innovatie: Digitalisering en de behoefte aan echt

- Moeten financieel adviseurs vrezen voor de opkomst van blockchain?

- Column MoneyView: Verbond bagatelliseert gevolgen negatief u-rendement

- Rubriek LOVE IT: weetjes, wijsheden en bijkomstigheden

 

Meer lezen? Word abonnee!

Reactie toevoegen

 
Bas jacobs: ING heeft gelijk

Bas jacobs: ING heeft gelijk

Econoom Bas Jacobs valt in een post op Politieke Economie ING bij: het begrotingsbeleid van de afgelopen jaren is onnodig kostbaar geweest en heeft onnodig veel...

‘Het voelt best goed als je ophoudt met bonken’

‘Het voelt best goed als je ophoudt met bonken’

Sinds 2015 is er weer sprake van lichte economische groei. Dat is nog geen reden voor een hosanna stemming, meent econoom Bas Jacobs. Als de economie was blijven...