Bouman optimistisch over economie op Adfiz Platformbijeenkomst 2020

Adfiz Platformbijeenkomst 2020 screenshot

Adfiz-voorzitter Roger van der Linden riep woensdagmiddag leden op te komen met vragen en kwesties die hij kan meenemen in zijn door corona uitgestelde gesprekken met stakeholders. Dit tijdens de online Adfiz Platformbijeenkomst 2020, die als gevolg van technische problemen traag op gang kwam. Het wachten werd echter beloond in de vorm van een interessante beschouwing door econoom Mathijs Bouman van de economie in deze coronatijd. Bouman ging ook in op tijdens Prinsjesdag door het kabinet aangekondigde maatregelen.

Via de chat kreeg Van der Linden gelijk al wat kwesties toegestuurd. Zo werd opgemerkt dat verzekerbaarheid een thema blijft. En Yme-Jan Hofstee schreef: “Roger, ik heb een punt en dat zal ik verduidelijken met een voorbeeld. Gisteren had ik een schilder over de vloer om mijn kantoorpand te beoordelen. We kregen het over de kwaliteitsverf die ik kan kopen bij de bouwmarkt. Maar mijn schilder vertelde mij dat hij van hetzelfde merk een beter product gebruikt dat niet in de bouwmarkt te koop is. Omdat hij professioneel schilder is, koopt hij dit product rechtstreeks bij de groothandel waardoor mijn kantoor in een betere verf komt, dan dat ik dat zelf zou schilderen met de verf van de bouwmarkt. Ik vond dat heerlijk om te horen want met zijn advies kon ik ook een betere keus maken.

"Nu het bruggetje naar onze beroepsgroep. Inmiddels is het bij onze beroepsgroep andersom. De klant kan tegenwoordig zelf een betere polis kopen (buiten het professioneel intermediair om) dan via zijn adviseur. Een dealerpolis is tegenwoordig ruimer qua nieuwwaarderegeling dan via het intermediair mogelijk. De beveiligingseisen zijn via een dealerpolis vaak ook veel beperkter dan via het intermediair. Ik loop hier echt vaak tegenaan, en dan heb ik het niet eens over de premieverschillen die meestal ook niet in ons voordeel zijn. Mijn punt: wij moeten als specialisten in verzekeren ook de beste producten kunnen aanbieden, eigenlijk tenminste gelijk aan wat buiten ons om te verkrijgen is maar het liefst net als mijn schilder een beter product dan elders. En dat mag dan ook wel wat meer kosten. Snap je mijn punt?”

Niet te vergelijken

Bouman is niet pessimistisch gestemd over de economie. Volgens hem is de coronacrisis sowieso niet te vergelijken met de vorige crisis. “Toen heeft de economie de maatschappij getackled. Nu heeft het coronavirus de economie getackled. En die economie stond er goed voor. Wel kwam alles ineens, dat zorgde voor een schokgevoel.”

Dat het werkloosheidspercentage bij een onverhoopte tweede lockdown volgens de voorspellers kan oplopen naar tien procent, zegt Bouman niet zoveel. “Ik wil niet de clown uithangen op de begrafenis. Maar tien procent nu is minder erg dan tien procent in de jaren tachtig, toen veel babyboomers op de arbeidsmarkt kwamen. Die groep verlaat nu juist de markt.”

Marcel Buijs schreef in een chat dat “niet alles bij de werkgever hoort te liggen. Een echt gesprek met werknemers kan ook verhelderend werken. Ons kantoor heeft met alle medewerkers gesproken hoe zij de toekomst zien en dat in combinatie met het huidige werk. Een medewerkster heeft aangegeven inderdaad meer voldoening te halen van het werken in de zorgsector. In goed overleg met de betreffende medewerkster zijn wij nu een omscholingstraject gestart in combinatie met het werken bij ons kantoor".

Bouman riep ondernemers op niet te stoer te zijn om een beroep te doen op de overheidsregelingen om bedrijven door de coronacrisis te loodsen. En vooral gebruik te maken van de Belastingdienst als bank van lening.

De rente, denkt Bouman, zal voorlopig laag blijven. “Ook als de inflatie oploopt, verwacht ik geen renteverhogingen.”

Botte bijl

Kijkend naar de op Prinsjesdag aangekondigde maatregelen, toonde Bouman zich positief over de verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar en de verhoging ervan voor beleggers. “Er is kritiek dat verlaging leidt tot hogere huizenprijzen. Maar het doet toch iets aan de ongelijkheid tussen jongeren en beleggers.”

De verhoging van de vrijstelling bij de vermogensrendementsheffing in box 3 noemde Bouman een beetje een botte bijl. In de zin dat het kabinet er nog niet in slaagt het werkelijke rendement te belasten. Met de verhoging van de vrijstelling wordt in ieder geval bereikt dat een grotere groep geen belasting betaalt in een tijd dat de spaarrente rond de nul ligt.

Kijkend naar enkele andere belastingmaatregelen (zoals de verlaging van de zelfstandigenaftrek) vroeg Bouman zich hardop af of hij niet beter kon overstappen van ZZP naar BV. Hij riep de deelnemers op dit eens door te rekenen.

Toen Bouman werd geïntroduceerd door Adfiz-directeur Enno Wiertsema ging het even over assurantiebelasting. Bouman wilde geen oordeel geven over de huidige hoogte hiervan. Maar het zou een idee zijn, meende Bouman, assurantiebelasting te vervangen door omzetbelasting en dan deze meteen ook gelijk te trekken met andere omzetbelasting.

Assurantiebelasting was ook het thema van een van de vier expertsessies van de Platformbijeenkomst. De andere sessies gingen over (provisie)transparantie, het Pensioenakkoord en Verduurzamen. Verder was er een kennismarkt met Avéro Achmea, De Goudse, Scildon, My TP en Adfiz. Ook online uiteraard, zoals de hele bijeenkomst online was. Vanuit het kantoor van Adfiz of, zoals Wiertsema het omschreef, ‘Studio Amersfoort’. Ondanks de technische strubbeling aan het begin, verdient Adfiz lof voor haar initiatief in deze coronatijd. Maar laten we vooral hopen dat fysieke bijeenkomsten snel weer mogelijk zijn. Want die zijn gewoon leuker.

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Evolutie in plaats van revolutie

Evolutie in plaats van revolutie

(Verslag VVP Event Inkomen in VVP 4) De sociale zekerheid ontwikkelt zich op details, maar werkelijke verandering – voorzover nodig – laat op zich...

VVP Event Inkomen: stilte voor storm in sociale zekerheid?

VVP Event Inkomen: stilte voor storm in sociale zekerheid?

De sociale zekerheid ontwikkelt zich op details, maar werkelijke verandering  - voorzover nodig – laat op zich wachten. Dat werd duidelijk op het vijfde...

Schrijf je in voor hét kennisevent voor inkomensadviseurs

Schrijf je in voor hét kennisevent voor inkomensadviseurs

Econoom en publicist Mathijs Bouman en inkomensdeskundige Janthony Wielink (Enkwest) zijn de keynote sprekers tijdens de vijfde editie van het VVP Event Inkomen...

Mathijs Bouman: “Niet de kip met de gouden eieren slachten”

Mathijs Bouman: “Niet de kip met de gouden eieren slachten”

Mathijs Bouman, econoom en publicist, staat bekend om zijn gepeperde uitspraken. Dat belooft wat voor het VVP Event Inkomen op 12 september. Bouman is daar één...

"werknemer à la carte laten bijsparen voor pensioen"

"werknemer à la carte laten bijsparen voor pensioen"

Werkgevers zouden werknemers onder het Pensioenakkoord de mogelijkheid moeten bieden om à la carte bij te sparen. Dat stelt econoom en journalist Mathijs...