CFD vraagt Den Haag om wijziging van PE-systeem
CFD heeft bij de vaste Tweede Kamercommissie voor Financien en die voor Economische Zaken & Klimaat gepleit voor een ingrijpende aanpassing van het PE-systeem voor de sector.
CFD "heeft kennis genomen van uw plannen om de administratieve lasten voor met name MKB-ondernemers aan te pakken. Die visie ondersteunen wij van harte. De huidige regelgeving omtrent Permanente Educatie (PE) voor onze beroepsgroep legt een onredelijk zware last op de schouders van ondernemers in onze sector. Daarom pleiten wij voor aanpassing van de Nederlandse PE-eisen, zodat deze in lijn komen met de regels zoals die gelden in de overige landen in de Eurozone.
"De huidige situatie, waarin Nederlandse adviseurs verplicht zijn om driejaarlijks een volledig PE-examen voor meerdere vakgebieden met goed gevolg af te leggen, vormt een disproportionele belasting ten opzichte van hun collega’s in andere Europese landen.
"Het heeft de instroom van nieuwe adviseurs ook ingrijpend beperkt. Immers, het niet behalen van het driejaarlijkse examen betekent dat alle wettelijk behaalde diploma's vervallen en het werk niet meer mag worden uitgevoerd. Dit heeft mede geleid tot een zorgelijk tekort aan gekwalificeerde verzekerings- en financieel adviseurs in de markt.
"Deze strikte eisen zijn een schoolvoorbeeld van de wildgroei aan overregulering, die dit kabinet wil aanpakken."
Alternatieven
CFD: "In plaats van het huidige systeem van driejaarlijkse PE-examens te handhaven, geeft CFD graag een aantal alternatieven ter overweging:
Flexibele PE: Adviseurs kunnen zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het samenstellen van hun eigen PE-programma, waarbij ze kunnen kiezen uit een breed aanbod van opleidingen en trainingen die volledig beroepsgerelateerd zijn en waarbij het initiële diploma behouden blijft.
Competentiegerichte benadering: In plaats van het afleggen van examens, kan de focus worden verlegd naar het aantonen van competenties. Adviseurs kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om een portfolio op te bouwen waarin ze hun kennis en vaardigheden aantonen.
Peer review: Collega’s kunnen elkaar beoordelen op hun kennis en vaardigheden. Dit kan een goede manier zijn om de kwaliteit van de dienstverlening te borgen en tegelijkertijd de onderlinge samenwerking te versterken."
Reactie toevoegen
Reacties
Ynske Houkes - Houkes Financieel Advies 25 september 2024
Het oude PE systeem (klassikaal sparren met collega's en opleider) daar leerde je veel van! Het huidig systeem is gebaseerd op voor één moment iets weten waar we niet wijzer van worden en niets zegt over de advieskwaliteiten. Het gaat erom dat een adviseur de details (waar vaak de examens op gebaseerd zijn) te vinden zijn!
Peter van Dijken - René de Jonge Financieel Adviseurs 24 september 2024
Ik steun dit initiatief van harte. We weten allemaal dat het huidige PE systeem geen enkele toegevoegde waarde heeft , geen enkele garantie is voor kwaliteit van de adviseur en slechts onredelijk bezwarend is. Ik hoop dat de Kamer hier snel op ingaat.
J. Rood - Portegies Advies 24 september 2024
Uitstekend idee!! Niet alleen de instroom van nieuwe adviseurs wordt beperkt door de huidige systematiek, de uitstroom van ervaren adviseurs neemt ook een vlucht!
Rosita van der Gragt - Woongarant Volmacht B.V. 24 september 2024
Dit initiatief lijkt mij een breed gedragen initiatief voor de gehele vakgroep. De huidige wijze kost heel veel tijd en inzet terwijl heel veel van de informatie die geleerd en bevraagd wordt geen enkele relevantie heeft met de inhoud van de functie. Het specifiek functiegericht kunnen leren is een positieve insteek waar je uiteindelijk ook profijt van zult hebben in de uitoefening van je functie.