Commissie cfd: voorkom infarct adviesmarkt

De Commissie CFD wil dat Financiën de procedure richting provisieverbod stil legt. In een brief aan minister De Jager en Tweede-Kamerleden roept de Commissie op tot nader onderzoek nu nieuwe feiten zouden zijn gebleken.

Voorzitter Edwin Herdink van de Commissie verwijst onder meer naar het recente onderzoek door Boekel de Nerée, dat vraagtekens plaatst bij het SEO-rapport 'Evaluatie provisieregels complexe producten'. De brief van de Commissie komt direct na het bekendmaken door minister De Jager dat hij vasthoudt aan het provisieverbod bij uitvaartverzekeringen. De volledige tekst van de brief: "De Commissie CFD heeft kennis genomen van uw voornemen om vast te houden aan het provisieverbod op complexe producten inclusief uitvaartverzekeringen. De Commissie vraagt dan ook uw dringende aandacht voor een aantal recente feiten, die de grondslagen voor de voorgenomen wetswijziging beloningssystemen complexe producten volkomen wegnemen. Wij vragen u daarom met klem de procedure voor deze wetswijziging te bevriezen en aanvullend onafhankelijk onderzoek te doen. Dit om een totaal infarct van de branche van onafhankelijk advies te voorkomen.

ADVOCATENKANTOOR BOEKEL DE NERÉE NOEMT SEO RAPPORT TENDENTIEUS EN ONZORGVULDIG
De basis van de voorgenomen wetswijziging is het SEO rapport “Evaluatie provisieregels complexe producten” dat door u is beoordeeld als zeer degelijk onderzoekswerk. Analyse van het SEO onderzoek door het gerenommeerde advocatenkantoor Boekel de Nerée, leidt echter tot een geheel andere conclusie. De brief treft u als bijlage aan.

NIBUD-ONDERZOEK IN 2010 VERWACHT BIJ EEN PROVISIEVERBOD PROBLEMEN BIJ KWETSBARE GROEPEN
Letterlijk overgenomen uit het NIBUD-onderzoek “Hoe zoekt een consument financieel advies”

Wanneer het provisiesysteem verdwijnt, is het risico dat afgezien wordt van onafhankelijk advies het grootst bij kwetsbare groepen als huishoudens met een lager inkomen en/of lager opgeleiden, omdat zij het provisiesysteem het meest prefereren.

Uit ditzelfde onderzoek komt naar voren dat de meeste consumenten kwaliteitscriteria belangrijker vinden dan prijs. NIBUD waarschuwt voor internetsites, die te veel op prijs focussen. En juist die internetontwikkelingen ziet de Minister als goede alternatieven voor mensen die geen onafhankelijk advies kunnen of willen afnemen!

CEES DE JONG, ONDERZOEKER BIJ ACIS CONCLUDEERT; PROVISIEVERBOD IS ONNODIG
In zijn recente proefschrift motiveert De Jong dat het provisieverbod, de dubbele zorgplicht van de tussenpersoon en regels stellen aan de passendheid van een directe vergoeding tussen consument en tussenpersoon onredelijk zijn en niet leiden tot het gewenste effect van de wetgeving. Een artikel over het onderzoek treft u in de bijlage aan.

ONAFHANKELIJK TUSSENPERSOON SLEUTEL TOT OPLOSSEN WOEKERPOLIS DRAMA
Met de sterk ter discussie staande compensatieregelingen en de ‘door de mand gevallen’ Wabeke norm, blijft er nog één groep over die consumenten echt kan helpen van hun woekerpolis af te komen. De onafhankelijk adviseur. De huidige crisis leidt tot sterk lagere aandelen, waardoor het inteereffect van de honderdduizenden woekerpolissen alleen maar erger en groter wordt. Er moet NU actie komen. Door de verschillende effecten van de voorgenomen wetgeving zullen juist de onafhankelijke tussenpersonen massaal van de markt verdwijnen. Wie gaat dan de consument helpen?

FISCALE WETGEVING LEIDT TOT FISCALE DISCRIMINATIE EN BEPERKING VAN BTW-VRIJ ADVIES
Recent heeft de Staatssecretaris een uiteenzetting gegeven over de fiscale gevolgen (in de inkomstenbelasting en de omzetbelasting van het aangekondigde provisieverbod voor tussen-personen per 1-1-2013). Hieruit blijkt dat er nog nadere regels moeten worden gesteld wanneer advies wel of niet BTW vrij is. Ook moeten nog nadere regels worden gesteld om vast te stellen wanneer advies voor fiscale producten wel of niet aftrekbaar is. En dan is er ook nog de DNB discussie over het abonnement. Niet alleen is dit een verdere verstoring van het gelijke speelveld (gebonden agenten vallen buiten deze beperkingen), ook de implementatie van een goed beloningsmodel is onmogelijk zonder dat de exacte regelingen bekend zijn.

 

 

 

ERNSTIGE VERSTORING GELIJK SPEELVELD
Er zijn steeds meer signalen dat verzekeraars het provisieverbod aangrijpen om weer eigen looondienstadviseurs aan te nemen en/of met gebonden agenten te gaan werken. Transparant advies wordt daarmee direct bedreigd, omdat consumenten geen onafhankelijk advies meer krijgen. Wij roepen in herinnering dat ca. 60% van alle woekerpolissen zijn verkocht door direct writers en grote loondienstorganisaties! Juist voor de komende jaren is onafhankelijk advies cruciaal voor de toch al zo beschadigde consument. In de voorgenomen wetgeving wordt echter structureel ruimte gegeven aan direct writers, gebonden agenten en loondienstorganisaties om andere regels omtrent transparantie van kosten te mogen voeren dan de onafhankelijk adviseurs. De fiscale discriminatie versterkt de verstoring van het gelijke speelveld.

VERSOBERING TWEEDE PIJLER PENSIOEN LEIDT TOT TOENAME ADVIESBEHOEFTE
Het wordt steeds duidelijker dat aanbieders van collectieve regelingen vanwege te hoge kosten, de vergrijzing en tegenvallende rendementen, zullen overgaan tot versobering van de pensioen-aanspraken. Het gevolg is dat consumenten in privé meer moeten reserveren voor hun pensioen en hier advies voor nodig hebben. Met de onzekerheden over het provisieverbod, de recent door het Ministerie aangekondigde verdere beperking van de fiscale aftrekmogelijkheden, het ongelijke speelveld en de mogelijke fiscale discriminatie van onafhankelijke tussenpersonen, is er een grote kans dat onafhankelijk advies straks nauwelijks meer beschikbaar of betaalbaar is.

CRISIS EN RECENTE WETGEVING HEEFT AL 30% VAN FINANCIËLE DIENSTVERLENERS IN HET ROOD GEDRUKT
De financiële crisis en de al doorgevoerde wijzigingen in de WFT hebben de onafhankelijk adviseurs het hardst geraakt. Daar waar verzekeraars door mega winsten hun staatsschulden (grotendeels) hebben kunnen aflossen en de winstgevendheid weer sterk toeneemt, blijkt de wetgeving vooral de kleine ondernemer te hebben getroffen. Dertig procent van deze kleinere ondernemers is op dit moment verlieslatend en de overige groep ziet een structurele afname van de winstgevendheid. Onafhankelijke adviseurs hebben hierdoor officieel de status van bedreigde beroepssoort gekregen. Wat ons vooral frustreert is dat de vele tientallen miljoenen euro’s die het intermediaire kanaal zijn afgenomen door alle beperkingen en toegenomen kosten, op geen enkele wijze bij de consument terecht zijn gekomen.

Gelet op het bovenstaande kan er slechts één conclusie zijn. Zonder nader onderzoek, duidelijkheid over fiscale impact, volstrekte gelijkwaardigheid in kostentransparantie tussen afhankelijk en onafhankelijk advies en de borging van onafhankelijk advies om de gevolgen van woekerpolissen en de crisis te beperken voor consumenten, is voortzetting van de procedure voor implementatie van de nieuwe wetgeving per 2013 onverantwoord.

De Commissie CFD heeft al diverse malen om aandacht gevraagd voor bovenstaande onderwerpen. Ook bij u persoonlijk. Tot nu toe zonder enig resultaat. Wij doen een dringend beroep op u, het Ministerie en alle Kamerleden om niet doof en blind te zijn voor onze zorgen en argumenten.

Nogmaals vragen wij u de voortgang in deze wetswijzigingen te staken en eerst degelijk onderzoek te verrichten naar, en tot eensluidende conclusies te komen over, de hier genoemde onderwerpen.

Deze brief sturen wij in kopie naar alle betrokken Kamerleden in de hoop dat er een dialoog op gang komt die recht doet aan onze beroepsgroep. Aan die dialoog leveren wij graag een bijdrage.

Met vriendelijke groet,
Commissie CFD
Edwin Herdink
Voorzitter

Bijlagen: Conclusie Boekel de Nerée
Nibud rapportage
Artikel Cees Jansen

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Frank - 28 september 2011

Alle kransslagaderen van het intermediair zijn inmiddels dichtgeslipt, het vreemde is dat het hart nog steeds klopt? Het is de passie voor het vak en de loyaliteit aan haar klanten die het intermediair op de been houdt.

Jeroen Ruijver - 27 september 2011

Niet alleen De Jager maar het hele kabinet is incompetent, we slaan gewoon een playfiguur. Dit kabinet is de zwartste bladzijde in onze parlementaire democratie sinds de 40-er jaren. Hopelijk volgen er snel verkiezingen en kunnen we deze blamage achter ons laten.

Rene Schipper - 26 september 2011

Als adviseur van Schipper en Partners Advies BV sta ik volledig achter CFD. CFD heeft begrepen dat het niet gaat om de wensen van het Verbond, de AFM, MinFin, Adfiz of de notabelen, maar dat het gaat om de wens van de klant. Wanneer men rekening houdt met de klant dan laat men ook de keuze over de beloning aan de klant, hij is immers oud en wijs genoeg in dit goed geschoolde land. Een verbod is voor kinderen en die tijd zijn we allang ontgroeid!

Werner - 26 september 2011

Commissie hartelijk dank voor uw snelle en heldere reactie. Het zal nu toch onderhand aan de 2e Kamerleden wel duidelijk moeten zijn dat uitvaartprovisie voor de minder bedeelden het enige middel is om deskundig advies te ontvangen. Ik roep dan ook de Kamerleden op om vooral hun common sense te gebruiken.

Linda - 26 september 2011

Alleen staan we als klein adviesbedrijf erg zwak maar gezamenlijk staan we uiterst sterk. Als we nu eens voor 1 x uit onze luie stoel komen en ons vandaag nog aanmelden bij de Commissie CFD dan kunnen we misschien het tij nog doen keren. Gewoon even klikken op www:commissiecfd.nl laat uw kans niet voorbij gaan. Linda

Joris de Vink - 26 september 2011

Volgens PVDA Europarlementarier is De Jager incompetent lees verder: HILVERSUM (AFN) - PvdA-europarlementariër Thijs Berman vindt minister Jan Kees de Jager (Financiën) ,,incompetent'' bij de aanpak van de eurocrisis. ,,Hij praat te veel en hij aarzelt te veel'', aldus Berman maandag bij het Radio 1-programma Stand.nl. De minister van Financiën zou volgens Berman ,,moeten staan voor een grootscheepse Europese oplossing''. ,,Deze crisis is te groot voor deze regering, en zeker voor Jan Kees de Jager'', zei de PvdA'er. En deze minister moeten wij toestaan dat hij onze hele beroepsgroep omzeep helpt? ik zal zo zeggen collega's verenigt u bij CFD!!

Ronald - 26 september 2011

Het lijkt me niet meer dan juist om gedegen onderzoek te doen alvorens men besluiten neemt met verstrekkende gevolgen voor een hele beroepsgroep. Enkelvoudig leunen op een SEO- of AFM-rapport is onbehoorlijk en doet de branche in zijn totaliteit geen recht. De minister toont, door voorbij te gaan aan de Volksvertegenwoordigers, weinig respect voor de parlementaire democratie. Toch dient hij te beseffen dat zonder de instemming van de Kamer zijn wetsvoorstel er niet doorkomt. Het wordt nog een lange weg tot 2013.

Pius Consilium - 26 september 2011

Een verbluffend scherpe brief! Buitengewoon benieuwd of Herdink wordt uitgenodigd door politici. Dat zou toch een 'nomale reactie zijn man'

Provisieverbod drukt premie-inkomen verzekeraar

Provisieverbod drukt premie-inkomen verzekeraar

Klaverblad verklaart de teruggang in premie-inkomen leven en medisch mede uit de komst van het provisieverbod. De verzekeraar zag niet alleen bij motorrijtuigen...

Provisieverbod: knijpt afm oogje toe als het gaat om de banken

Provisieverbod: knijpt afm oogje toe als het gaat om de banken

Financieel planner Herman Bouter vraagt zich af of er wel een level playing field is tussen hypotheekadviseurs en banken bij het provisieverbod. Bouter (foto), zaterdag...

Kockelkoren over provisieverbod: "so far, so good"

Kockelkoren over provisieverbod: "so far, so good"

Het provisieverbod is waar het nu staat samen te vatten met ‘so far, so good’. Aldus AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren.   Kockelkoren, tijdens...

Afm: ook kritisch kijken naar uitwerking provisieverbod

Afm: ook kritisch kijken naar uitwerking provisieverbod

"Het is nog te vroeg voor een evaluatie, maar intussen mogen we best kritisch kijken naar de uitwerking van het provisieverbod." Dit zegt Michiel Denkers,...

Concrete suggestie voor verbetering provisieverbod

Concrete suggestie voor verbetering provisieverbod

VVP maakte vorige maand met een aantal verzekeraars een tussentijdse balans op van het provisieverbod. Focus was: welke verbeteringen zijn nodig ten aanzien van...

Alternatieven gezocht voor minpunten provisieverbod

Alternatieven gezocht voor minpunten provisieverbod

In de nieuwe VVP (nummer 15) roept hoofdredacteur Willem Vreeswijk de sector op om alternatieven aan te dragen voor de minpunten van het provisieverbod. "Laten...

AFM buigt zich over ontvlechting aanbieders en adviseurs

AFM buigt zich over ontvlechting aanbieders en adviseurs

De AFM onderzoekt in hoeverre aanbieders en zelfstandige adviseurs daadwerkelijk los van elkaar zijn komen te staan door het provisieverbod. In dit onderzoek naar...

Provisieverbod: de voorlopige balans

Provisieverbod: de voorlopige balans

Een officiële evaluatie van het provisieverbod vindt pas over een jaar of drie plaats. Dat is ver weg. Wellicht te ver. VVP 14 van 12 augustus 2014 maakt met...

Uitzondering op provisieverbod doorgezet

Uitzondering op provisieverbod doorgezet

Minister Dijsselbloem van Financiën ziet geen heil in de alternatieven die zijn aangedragen voor de uitzondering op het provisieverbod die hij wil maken bij...

Keurmerk Provisieverbod 2.0 gelanceerd

Keurmerk Provisieverbod 2.0 gelanceerd

"We hebben het laagdrempelig willen houden." Aldus initiatiefnemer Maurice Vollebregt over het Keurmerk Provisieverbod 2.0.   Met het keurmerk kunnen...