Deskundigheid: minister stelt voor EVC-procedure te schrappen

Document via Pixabay

Het ministerie van Financiën wil de EVC-procedure (‘Erkenning van Verworven Competenties’) per 1 april 2022 schrappen. Een voorstel terzake is ter consultatie voorgelegd. De consultatie sluit 17 november.

De minister: “Gelet op de beperkte belangstelling voor de EVC-procedures, de beperkte mogelijkheden  voor het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) om de inhoudelijke kwaliteit van de vakbekwaamheidseisen te waarborgen en de hoge uitvoeringskosten  van EVC-examens in vergelijking tot reguliere examens, strekt dit wijzigingsbesluit ertoe de EVC-procedure te laten vervallen.

“In de periode januari 2019 tot en met augustus 2021 zijn 41 EVC-procedures (waarvan vijf  initiële examens en 36 PE-examens) met goed gevolg doorlopen, ten opzichte van 118.163 succesvolle Wft-examens (waarvan 47.451 initiële examens en 70.712 PE-examens). Ook heeft het  enige exameninstituut dat nu een EVC-procedure aanbiedt aangegeven daarmee per 1 april 2022 te zullen stoppen.”

De EVC-procedure was vooral bedoeld voor adviseurs die voor invoering van het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk in 2014 niet over een Wft-diploma beschikten, maar  werkten onder het bedrijfsvoeringsmodel of voorwie om de één of andere reden deze  wijze van vaststelling van de vakbekwaamheid te prefereren is boven examinering door het afleggen van examens.

Het afschaffen van de EVC-procedure heeft geen invloed op de toegankelijkheid van de  reguliere examens. De EVC-procedure is namelijk niet bedoeld voor financieel adviseurs  die door een beperking niet kunnen deelnemen aan een regulier examen. Indien een  kandidaat door een beperking (zoals examenvrees of dyslexie) niet kan deelnemen aan een regulier examen, dan bekijkt het exameninstituut (in samenwerking met DUO en het CDFD) welke maatregelen noodzakelijk zijn om voor de kandidaat een passende oplossing te vinden. Zowel DUO als het CDFD hebben geen signalen ontvangen inzake de toegankelijkheid van de reguliere examens voor kandidaten met een beperking.

Reactie toevoegen

 
Wftnivo promoot evc als alternatief peplus

Wftnivo promoot evc als alternatief peplus

WFTNIVO wijst nog eens op de mogelijkheid van het EVC-traject als alternatief voor Wft PEplus-examens (EVC = Eerder Verworven Competenties).   Ten onrechte...