Wees er juist voor de ondernemer als het tegenzit

web 7 top

Durf als financieel dienstverlener het gesprek aan te gaan met ondernemers, als je merkt dat ze het moeilijk hebben. En hoe eerder je dat doet, hoe beter. Als problemen op tijd worden gesignaleerd, blijkt er vaak veel meer mogelijk dan dat de ondernemer beseft.

Dit bleek tijdens het dinsdagmiddag gehouden webinar ‘Winnen, verliezen, opstaan en weer doorgaan. De gevolgen van COVID-19 voor het mkb en de rol van adviseurs’, georganiseerd door de stichting New Financial Forum en Avéro Achmea in samenwerking met ondernemers Jacqueline Zuidweg, Ralph van Dam en Owen de Vries.

Gevreesd moet worden dat als gevolg van de coronacrisis veel ondernemers in financiële nood gaan komen, als ze daar al niet in verkeren. Want de coronaondersteuning is natuurlijk mooi, maar houdt een keer op. En uitstel van betaling betekent uiteindelijk een schuld die moet worden ingelost.

Geen school voor succesvol ondernemerschap

Al voor de coronacrisis waren stakeholders zich bewust van het belang van tijdige bijstand voor noodlijdende ondernemers. Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners en initiatiefnemer van MKB Doorgaan) bijvoorbeeld laat zien waar ondernemers in zwaar weer terecht kunnen. Zij heeft de afgelopen 24 jaar met haar team al ruim 40.000 ondernemers bijgestaan.

De ervaring heeft geleerd dat het cruciaal is dat ondernemers tijdig aan de bel trekken als ze het moeilijk hebben. Helaas trekken ondernemers niet makkelijk aan de bel; ze zijn eigenwijs, trots, steken de kop in het zand, schamen zich omdat ze (ten onrechte) het idee hebben dat ze hebben gefaald. Zuidweg: “Als jij op school zit en een examen niet haalt, vinden we het normaal dat je herxamen doet. Van een ondernemer wordt verwacht dat hij succesvol is. Terwijl er geen school voor succesvol ondernemerschap is. Door omstandigheden – bij kleine ondernemers zijn dat vaak zaken als echtscheiding of ziekte – kun je onderuit gaan.”

De kunst is de ondernemer zover te krijgen om tijdig in actie te komen als het niet goed gaat. Partijen rondom de ondernemer kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Verzekeraars bijvoorbeeld zien het als iemand de verzekeringspremies onregelmatig begint te betalen. Ook de financieel adviseur, die toch heel dicht bij de ondernemer staat, zou problemen kunnen zien en kunnen proberen het gesprek daarover aan te gaan. Zuidweg: “Iedere dienstverlener kent wel een of meer ondernemers waar het niet goed mee gaat. Schroom niet om te vragen hoe het met hem of haar gaat. Die vraag kun je stellen. Bied een luisterend oor en vraag ook door.”

Geldfit Zakelijk

Vervolgens is de kunst natuurlijk om de ondernemer verder te helpen. Marktpartijen zijn enthousiast over het vorig jaar herfst gelanceerde Geldfit Zakelijk. Inmiddels hebben 12.000 ondernemers gebruik gemaakt van de online test die inzicht geeft hoe een ondernemer er financieel voorstaat en waar hij terecht kan voor eventuele hulp. En van die 12.000 gaven 6.000 aan geen uitweg meer te zien. Geldfit Zakelijk is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute die staat voor een gecoördineerde aanpak.

Achmea, vertelt Jack Hommel, doet graag mee. “Wij willen graag een gezond, veilig en toekomstbestendig Nederland neerzetten. Het helpt daarbij als het mkb overeind blijft. Als verzekeraars zijn wij er uiteraard ook bij gebaat dat we in een zo vroeg mogelijk stadium weten van eventuele problemen bij een ondernemer. Er is veel mogelijk om ondernemers te helpen, maar het is ook wel eens een woud waarin de weg moeilijk te vinden is. En ondernemers zijn eigenwijs, willen zoveel mogelijk zelf doen. Maar juist door het samen te doen, kan de ondernemer door.”

Achmea draagt ook actief bij. Hommel: “De Raad van Bestuur van Achmea heeft ermee ingestemd dat collega’s met een financiële achtergrond zich kunnen inzetten als vrijwilliger om ondernemers te begeleiden. Momenteel hebben zich tien tot vijftien mensen al opgegeven.”

Univé, aldus Robert de Ruiter (directeur Commercie) zet zich ook graag in voor de goede zaak. “Wij praten hierover met de mensen in onze organisatie en dan merk je: als wij kunnen helpen, gaan we dat ook doen. Door ondernemers naar Geldfit Zakelijk te leiden. Of te verleiden, want ondernemers vinden het soms inderdaad lastig toe te geven dat ze een probleem hebben.”

Achmea en Univé roepen ook andere financieel dienstverleners zich aan te sluiten bij Geldfit Zakelijk.

Menselijke maat

Owen de Vries (bedrijfsadviseur en auteur van ‘Ondernemers Vlieger’) meent dat financiële dienstverleners ook anderszins ondernemers kunnen helpen. De Vries werkte lange tijd op de afdeling Bijzonder Beheer bij ABN Amro. Inmiddels wordt hij als bedrijfsadviseur regelmatig ingeschakeld door ondernemers die met Bijzonder Beheer te maken krijgen. Hij kent dus beide zijden van de medaille.

De Vries noemt Bijzonder Beheer een periode van bezinning en beide kanten zouden deze periode ook moeten gebruiken. Een bank moet niet alleen kijken naar kille cijfers, de ondernemer moet misschien bijsturen in zijn bedrijfsvoering. En bewaak als financiële sector vooral de menselijke maat: “Als het gaat om het toekomstperspectief, moeten we veel meer inzoomen op de mens.”

Er is altijd perspectief

Ralph van Dam, ondernemer en werkzaam bij Centraal Beheer, schreef het ndrukwekkende boek ‘Langs de afgrond’. Hierin beschrijft hij het faillissement van zijn eigen onderneming en wat dit met hem en zijn familie heeft gedaan. Hij vertelde het enorm te hebben gewaardeerd dat zijn financieel adviseur met hem meedacht. “Hij zei: je hebt twintig jaar betaald voor je AOV, dit is het moment om haar aan te spreken. Waarom zou je geen begeleiding mogen hebben in deze stressvolle tijd? Ik ben hem daar nog dankbaar voor.”

Van Dams bedrijf kwam in moeilijkheden toen een groot contract pardoes werd opgezegd. Hij trok alles uit de kast om een faillissement te voorkomen, maar vergeefs. Het is “de zwartste bladzijde uit mijn leven. Ik kan me heel goed inleven in ondernemers die het perspectief kwijt zijn, alles dreigen te verliezen wat ze hebben opgebouwd. Je zit compleet in een afhankelijkheidspositie, hebt het idee dat de wereld zich tegen je heeft gekeerd. En je verliest je identiteit, want dat is je bedrijf ook, je identiteit.”

Van Dam besloot niet in het verleden te blijven hangen, maar te leren van zijn ervaringen en er iets positiefs mee te doen. Dat was ook een boodschap van dit webinar, blijf positief. Zuidweg: “Er is altijd perspectief. Zolang je maar redeneert vanuit mogelijkheden die in het verschiet liggen in plaats vanuit het verleden. En denk niet alleen in geld en gewin. Zingeving, daar draait het om en dat bindt ons ook.”

De Vries zei dat hij bijzonder geraakt was door één zin uit het boek van Ralph van Dam en die luidde: “Eén ding kan niet failliet gaan: je ondernemerschap.”

Iedereen die ondernemers/relaties wil doorverwijzen naar de Nederlandse Schuldhulproute of Geldfit Zakelijk kan een mail sturen naar ralph.van.dam@achmea.nl. Ralph zorgt dan voor de directe verbinding.

Foto: Owen de Vries, Willem Vreeswijk (New Financial Forum) en Jacqueline Zuidweg.

Reactie toevoegen

 
Meer over
NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (3): Ron Bavelaar

NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (3): Ron Bavelaar

Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur Univé, staat centraal in de derde aflevering van de podcastserie ‘De rol van financiële dienstverleners...

It's the economy stupid...

It's the economy stupid...

"Waar sommigen de schuld geven aan de economie en de macht van het geld, schuilt daarin ook juist de oplossing", zo betoogt Robert van den Broek van Financieel Zeker...

NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (2): Faisal Setoe

NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (2): Faisal Setoe

In deel 2 van de podcastserie ‘De rol van financiële dienstverleners in transitietijd’ gaan Willem Vreeswijk (stichting New Financial Forum) en...

NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (1): Peter van Geijtenbeek

NFF podcastserie Financiële dienstverleners in transitietijd (1): Peter van Geijtenbeek

De stichting New Financial Forum start het nieuwe jaar goed met de eigen podcastserie: de rol van financiële dienstverleners in transitietijd. In deze...

Column Jack Cox over de economologische schuldenparadox

Column Jack Cox over de economologische schuldenparadox

"In een recent uitgegeven rapport waarschuwt het IMF dat de staatsschuld van landen stevig wordt opgejaagd door de 'radicaal economische transformatie' die nodig...

"Armoede de wereld uit, te beginnen in Rotterdam"

"Armoede de wereld uit, te beginnen in Rotterdam"

“Armoede is onrechtvaardig en onnodig. Je moet het alleen samen willen oplossen. Niet door erover te praten, maar door verantwoordelijkheid te nemen en in...

Wie zijn de Erics binnen de financiële sector?

Wie zijn de Erics binnen de financiële sector?

"Eric van 't Zelfde, schoolleider in het bekende tv programma 'Dreamschool' is een inspirerend voorbeeld voor de financiële sector", aldus adviseur Maurice...

Jessica den Outer: "Hoogste tijd voor een ecocentrisch wereldbeeld"

Jessica den Outer: "Hoogste tijd voor een ecocentrisch wereldbeeld"

“Niemand betwist het recht van een mens om te leven, maar waarom geldt dit dan niet voor andere levende wezens?”, zo zegt milieujurist Jessica den Outer...

Veerkracht thema wintereditie New Financial Magazine

Veerkracht thema wintereditie New Financial Magazine

Veerkracht. Dat is het thema van de wintereditie van het New Financial Magazine, een van de uitingen van de stichting New Financial Forum.  Een themanummer...

Stimuleer de adviseur om duurzaam te adviseren

Stimuleer de adviseur om duurzaam te adviseren

"Geld is een belangrijke reden voor mensen om hun gedrag aan te passen. Natuurlijk is intrinsieke motivatie belangrijk, maar juist bij een thema als duurzaamheid...