FOR mag vanaf 2023 niet meer (verder) worden opgebouwd

euro's via Pixabay 4

De fiscale oudedagsreserve (FOR) mag vanaf 1 januari 2023 niet meer (verder) worden opgebouwd. De tot en met 2022 opgebouwde FOR kan op basis van de huidige regels worden afgewikkeld. Dat geeft staatssecretaris Van Rij aan in zijn antwoord op Kamervragen.

Van Rij: “Door het afschaffen van de aftrekbaarheid van toevoegingen aan de FOR wordt een meer gelijke fiscale behandeling van arbeid voor werknemers in loondienst, ondernemers en aanmerkelijkbelanghouders bereikt, wordt het gebruik van de FOR met het oog op belastinguitstel tegengegaan en kan er voor worden gezorgd dat reële oudedagsvoorzieningen extern dienen te worden ondergebracht (zoals ook bij de afschaffing van pensioen in eigen beheer is bewerkstelligd).”

Circa 300.000 ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) hebben een fiscale oudedagsreserve op de balans staan. Dit is circa 30 procent van het totale aantal IB-ondernemers. Jaarlijks voegen gemiddeld 80.000 ondernemers een bedrag toe aan de FOR van in totaal gemiddeld 470 miljoen euro en onttrekken gemiddeld 26.000 ondernemers een bedrag aan de FOR van in totaal gemiddeld 370 miljoen. Gemiddeld wordt in 48 procent van de gevallen (bijna 13.000 ondernemers) waarin een bedrag aan de FOR onttrokken wordt gelijktijdig een premie voor een inkomensvoorziening betaald. Uitgedrukt in bedragen gaat het om gemiddeld 53 procent van het totale bedrag (197 miljoen).

Reactie toevoegen

 
Meer over
Pensioenakkoord

Pensioenakkoord

(Permanent Actueel door Lindenhaeghe in Ken je vak! VVP 5-2020) Nu er een concreet pensioenakkoord is, moet het kabinet een wetsvoorstel maken om de Pensioenwet...

Jaarverslag Ombudsman Pensioenen

Jaarverslag Ombudsman Pensioenen

Door Lindenhaeghe. Op 18 mei 2020 presenteerde Ombudsman Pensioenen mr. Henriëtte de Lange het Jaarverslag 2019 aan minister Koolmees van Sociale Zaken en...