Helft MKB'ers vindt bank niet objectief bij toekennen kredieten

Document gesprek kantoor via Pixabay

Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers (57 procent) denkt dat financiële instellingen niet helemaal objectief zijn bij het toekennen van kredieten. Dit blijkt uit onderzoek dat Caple liet uitvoeren.

Michiel Slinkert, managing partner bij Caple: "Het idee dat financiële instellingen niet volledig objectief zijn, verklaart misschien ook waarom driekwart van de ondervraagden denkt dat banken te veel aan hun eigen winstbelang denken. Deze ideeën zijn naar mijn mening niet helemaal terecht. Ik denk dat deze zijn ontstaan doordat ondernemers tegenwoordig niet meer zo snel een krediet krijgen als vroeger. Doordat de voorwaarden die banken hanteren strenger zijn geworden, worden er minder leningen verstrekt dan voorheen. Ik denk dat veel ondernemers hieraan moeten wennen.”

Voor veel ondernemers, met name MKB’ers, is het krijgen van krediet lastig. Bovendien sluiten de soorten financiering die worden aangeboden ook lang niet altijd aan op de behoeften van de ondernemer. Zo geeft ruim een derde van de ondervraagden aan dat de huidige soorten financiering van financiële instellingen onvoldoende aansluiten op hun kredietbehoefte. “De bank kan in heel veel soorten kredietbehoeften voorzien. Denk aan werkkapitaalfinanciering, rekening-courantfaciliteiten en leasing/factoring. Maar voor sommige zaken, zoals snelle groeifinanciering of buitenlandse expansie zullen ondernemers ook eigen vermogen moeten investeren”, zegt Slinkert. 

Reactie toevoegen

 
Meer over