Huiseigenaren kunnen minder lenen door nieuwe leennormen

Eurobiljetten 2020

Huiseigenaren kunnen per 1 april als gevolg van de nieuwe leennormen bij het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet minder lenen, terwijl huurders de leenmogelijkheden juist zien toenemen, aldus Becam. Wel kan er meer geleend worden voor wie een hypotheek afsluit.

Met een gemiddeld inkomen en standaard gezinssituatie valt de maximale lening tot zelfs 10.000 lager uit, aldus Becam. "Dit kan bijvoorbeeld het financieren van bijvoorbeeld een verbouwing lastiger maken."

Jeroen Uppelschoten, directeur Becam:  "Het is op zijn minst opmerkelijk dat je door de nieuwe leennorm meer kunt lenen als je een woning koopt maar dat die financiële ruimte er niet is wanneer je leent voor een verbouwing."

"De nieuwe leennorm kijkt scherper naar je daadwerkelijke inkomsten en lasten. Mensen met een 13e maand of bonus kunnen hierdoor meer lenen dan voorheen. Een vereiste is wel dat het gaat om een structurele extra inkomsten. Bijvoorbeeld de eenmalige bonus voor zorgpersoneel zorgt niet voor een hogere maximale lening. Denk eerder aan een jaarlijkse bonus bij het halen van targets of extra inkomsten wanneer je veel onregelmatig werkt."

Reactie toevoegen

 
Meer over
Minder animo voor verbouwingsleningen

Minder animo voor verbouwingsleningen

Na de hausse in geldleningen voor een verbouwing na het uitbreken van de coronacrisis, is de animo voor een verbouwingslening nu afgenomen. Wel neemt de vraag naar...