Hypotheekverstrekkers nog altijd conservatief in aanbod

Huis Woning

De meeste hypotheekverstrekkers hebben slechts oog voor standaardsituaties, concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van een onderzoek onder 23 banken, verzekeraars en nieuwe aanbieders. Met name senioren en starters zijn daar de dupe van.

Senioren die willen verhuizen naar een goedkopere woning, lopen bij het merendeel van de onderzochte geldverstrekkers tegen een muur op. Zelfs als ouderen voldoende eigen middelen bezitten, krijgen ze geen hypotheek. Ook starters met een contract voor bepaalde tijd of een wisselend inkomen, komen vaak niet voor een hypotheek in aanmerking. “Bij veel geldverstrekkers ontbreekt het nog steeds aan een concrete en voorspelbare invulling van maatwerk. Daardoor is de kans groot dat klanten met een afwijkend profiel bot vangen als zij een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen”, aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Het vorig jaar opgerichte Platform Maatwerk, dat het hypotheekaanbod voor onder meer senioren moet helpen verbeteren, lijkt vooralsnog niet het beoogde effect te hebben.

Kosten drukken

Het aanbieden van standaardproducten drukt de kosten en maakt de aanvraag efficiënter en sneller, geeft een kredietverlener aan. Uit het onderzoek blijkt dat Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en NIBC geen maathypotheken leveren. Bij ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en MUNT is dat alleen mogelijk als een aanvraag tijdens het acceptatieproces toch niet past binnen de standaard.

Tien van de onderzochte kredietverleners bieden een hypotheken op maat aan, maar de informatie daarover is volgens VEH nogal vaag. Een adviseur kan daardoor bij de aanvraag lastig voor zijn klanten inschatten wat de kans van slagen is. ING zou een positieve uitzondering zijn. De bank staat een overbrugging van een pensioen- of AOW-gat van maximaal vier jaar met eigen vermogen toe. Veel andere aanbieders kijken in dat geval uitsluitend naar inkomen.  

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Ollongren tevreden over maatwerkhypotheken

Ollongren tevreden over maatwerkhypotheken

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) is te spreken over de resultaten die platform Hypotheken boekt. Consumenten kunnen vaker bij kredietverstrekkers terecht...

"Leennormen niet verruimen maar verantwoord herijken"

"Leennormen niet verruimen maar verantwoord herijken"

Voor kortlopende hypotheken die volledig worden afgelost, is niet langer de vaak hogere toetsrente het uitgangspunt, maar de contractrente. Dit geeft meer ruimte...